Sport Centar

Zvijezda u Kini, u BiH prepušten sebi: Ko bi rek'o čuda da se dese, da Miljacka svjetskog asa donese

Kada neko postane viceprvak svijeta, a osjeća se tužnije nego ikada, onda možete zamisliti na kojem se nivou nalazi. Upravo se to dogodilo Sanjinu Pehlivanoviću na Svjetskom prvenstvu za juniore u bilijaru koje se igralo u Nikoziji (Kipar).

Zvijezda u Kini, u BiH prepušten sebi: Ko bi rek'o čuda da se dese, da Miljacka svjetskog asa donese

Kada neko postane viceprvak svijeta, a osjeća se tužnije nego ikada, onda možete zamisliti na kojem se nivou nalazi. Upravo se to dogodilo Sanjinu Pehlivanoviću na Svjetskom prvenstvu za juniore u bilijaru koje se igralo u Nikoziji (Kipar).

Stigao je do finala, borio se da postane najbolji junior svijeta, a onda je poražen od Španca Jonasa Souta Comina, 9:11. Comina Sanjin inače redovno dobija, ali sada nije imao svoj dan. Igrao je svoj treći meč zaredom i to je uzelo danak, u finalu je pružio svoju najslabiju igru na turniru, ali opet je bio nadomak trijumfa.

Dečko koji je 2017. godine postao svjetski prvak u konkurenciji do 17 godina, sada je viceprvak svijeta u konkurenciji do 19 godina. Osvojio je osam evropskih titula u mladim kategorijama, a na posljednjem Evropskom prvenstvu za seniore osvojio je bronzu. A tek mu je 18 godina. Od 13 skuplja medalje, a po svemu sudeći nastavit će i u seniorskoj konkurenciji.

Veliko priznanje je dobio i pozivom u reprezentaciju Evrope koja će za nekoliko dana odmjeriti snage protiv najboljih juniora Sjedinjenih Američkih Država, u meču koji je organiziran po uzoru na legendarni Mosconi Cup, okršaj najboljih igrača Evrope i SAD.

Bosna i Hercegovina ima mladića koji ima zlato i srebro sa omladinskih prvenstava, mladića po kojem su na raznim turnirima širom svijeta mnogi njegovi protivnici prvi put i čuli da postoji naša zemlja.

Sanjin ima i ekskluzivni ugovor s kineskom kompanijom Joy koja promovira igru „kineska osmica“ i uložila je desetine miliona dolara. Pehlivanović je u Kini već velika zvijezda, “San džin” izaziva oduševljenje gdje god se pojavi, a krajem godine tamo će igrati veliki Masters na kojem je prva nagrada 142 hiljade dolara.

Kinezi su čak poslali i sto za Pehlivanovića, koji se razlikuje od stolova na kojima se igra u ostatku svijeta, kako se mogao pripremiti za „kinesku osmicu“.

Naravno, kao i sve vezano za sport u našoj državi, Sanjin za uspjehe može zahvaliti prvenstveno sebi, a onda i ljudima u kojima je imao podršku. Posebno ocu Senadu koji mu je i trener, i koji ga je od prvog susreta sa bilijarom vodio kao da je prvak svijeta. Zato je i postao prvak svijeta.

Entuzijazam Senada Pehlivanovića, te uspjesi njegovog sina Sanjina probudili su ljubav za ovaj sport i u novim naraštajima pa smo na posljednjem evropskom prvenstvu za mlade imali po prvi put u historiji reprezentaciju koju su osim Sanjina činili Faruk Terzić, Ajdin Piknjač i Zlatan Pehlivanović.

U ekipnom takmičenju savladali su Poljsku koja ima na hiljade dječaka i djevojčica koji igraju bilijar, jer se u ovoj zemlji on igra u osnovnim školama i bukvalno se tretira kao nacionalni sport.

Donijeli su i četiri medalje, dvije zlatne osvojio je Sanjin, dvije bronzane Ajdin, ali kako stvari stoje ovo bi mogao biti posljednji put da je naša selekcija uopšte išla na Evropsko. Razlog je, naravno, finansijski. Niti jedna državna ili federalna instituacija nije željela da pomogne njihov odlazak na EP, ali naša zastava ipak se vijorila među ostalima.

Koliko će ljudi iz Bilijar saveza BiH i roditelji dječaka koji treniraju biti spremni da svoja sredstva troše kako bi promovirali državu ne znamo, ali bez podrške onih koji su dužni da to urade i dalje će biti prepušteni sami sebi.

Priča Pehlivanovića slična je ona od tenisera Damira Džumhura. I on je isključivo zahvaljujući nevjerovatnom entuzijazmu oca Nerfida došao do teniskog vrha, bez ikakve podrške kada mu je najviše trebala, kada je bio dječak.

Sanjin Pehlivanović je najbolja potvrda da u našoj zemlji rastu pravi sportski dragulji, i grehota je što većina njih propada jer jednostavno nema osnove uslove da trenira. Sanjin je poruka svima onima koji mogu biti pomoći sportu, od institucija do sponzora, da obrate pažnju na talentirane dječake i djevojčice ne samo u sportu, nego u svim segmentima društva, i pomognu im onda kada im je najpotrebnije, kada se razvijaju, kada od pupoljka trebaju da postanu prelijepi cvijet.

A za sve naše talente Sanjin treba biti primjer da se samo potpuno predaju onome što vole i neka budu sigurni da će na kraju doći rezultati. Bit će tu i neprospavanih noći, umora, poraza, patnje, ali na kraju će ostvariti svoj san, samo ako ga svim srcem i dušom budu željeli ostvariti.

Koliko je samo sati Pehlivanović proveo za bilijarskim stolom, sigurno mu se nekada smučio i sto, i štap i kugle, ali nije prestajao, radio je samo više i više. Danas kada sa svojih samo 18 godina predstavlja zvijezdu ovog sporta već može reći da mu se sav trud isplatio. Ako ništa zbog toga što se popeo na krov svijeta u sportu kojem se potpuno predao.

sanjin pehlivanovic
KOMENTARI

KOMENTARI

theObserverNational
Gost

Raduje me uspjeh ovog momka, treba biti prvak ulice u bilo čemu, ali ipak – bilijar, nije baš planetarno popularan sport (za razliku od snookera). Čestitam mu na svim uspjesima i želim od srca uspjeh u karijeri.

Ja Ba
Gost

Napisali ste da Džumhura niko nije pomagao, a sjećam se da je još kao junior visio na plakatama i promovisao neke političare. Ne mislim da je to radio za džaba.

Hah
Gost

Moj Zlaja, džaba ti je pisati. Samo ako se utefteri u sektu mržnje zvanu Sda, može očekivati da dobije koji € i to pod uslovom da se i donator ugradi u donacije. Vjeruj mi da je to tako, kod nas se ništa pošteno ne može zaraditi.

wpDiscuz