Sport Centar

Zvezdin trener prokomentarisao katastrofu Sarajeva: Jako je teško nama iz regiona…

Snaga, brzina, izdržljivost. Tipičan njemački način razmišljanja, oplemenjen modernim zahjtevima igre. Pas u dubinu, vertikalizacija, direktan fudbal.

Zvezdin trener prokomentarisao katastrofu Sarajeva: Jako je teško nama iz regiona…

Snaga, brzina, izdržljivost. Tipičan njemački način razmišljanja, oplemenjen modernim zahjtevima igre. Pas u dubinu, vertikalizacija, direktan fudbal.

To su temelji na kojima je Vladan Milojević izgradio trenersku filozofiju. Ironijom sudbine, upravo je Zvezdin večerašnji rival u play-offu Lige prvaka, Red Bull Salzburg, presudno uticao na karijeru mladog stručnjaka.

“Dok sam bio u Čukaričkom, išao sam u Salzburg i pratio rad Adija Huttera, trenera koji je prošle sezone vratio titulu Young Boysu poslije 32 godine i odmah sjeo na klupu Eintrachta. Sjećam se utakmice Salzburg – Rapid, ona je imala ključni uticaj na moj trenerski rukopis. Decembar, ciča zima, a meni na tribini žao što je sudija odsvirao kraj. Sve je pucalo od dobrog fudbala. Mi smo navikli na ove naše uspavanke u Srbiji, ne gledaš utakmicu bez čipsa, sjemenki i pune baterije na mobilnom telefonu. Uživao sam i u fudbalu Rogera Schmidta iz Leverkuzena. To je taj spartanski način rada. Pitaš ih nešto, a oni ti najkomplikovaniju stvar objasne na toliko jednostavan način, da prosto ostaneš bez teksta. Meni su ti razgovori potpuno promijenili shvatanje fudbala. I pomogli su mi kasnije u konkretnim situacijama”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Milojević, koji će sa Crvenom zvezdom večeras od 21 čas pred praznim tribinama stadiona Marakana u Beogradu ugostiti Salzburg u prvoj utakmici play-offa UEFA-ine Lige šampiona.

Stigao je Milojević na Marakanu u trenutku kada je Zvezda bila sredina za izbjegavanje. Za samo šest mjeseci, dokazao je da titula i kolo-dva u evropskim kvalifikacijama nisu maksimalan domet najtrofejnijeg kluba iz Srbije.

“Drago mi je što smo u navijačima probudili emocije i pružili im priliku da uživaju u mečevima protiv evropskih velikana”.

Hrvatski fudbal je posle mundijalskog bljeska doživio surovi povratak na zemlju eliminacijom Rijeke i Hajduka iz kvalifikacija za Ligu Evrope, a bh. nogomet dotakao dno teškim porazom Sarajeva od Atalante – 0:8.

“Jako je teško nama iz regiona da formiramo ekipu i uigravamo tim za evropska iskušenja u situaciji kada pripreme počinju već u julu. Oni najbolji igrači čim se završi sezona traže najpovoljnije opcije za odlazak u inostranstvo i vi do posljednjeg dana prelaznog roka ne znate na čemu ste. Ja sam siguran da Atalanta nije bolja od Sarajeva za osam golova razlike, ali potreban je duži vremenski period da se slože kockice i dostigne optimalna forma. Samo finansijski stabilni klubovi mogu da računaju na kontinuitet, a takvih je malo u regionu. Dovoljno je da vam odu dva igrača i vi ste već u problemu”, mišljenja je Milojević.

Iako je suđenje u revanš utakmici protiv Spartaka iz Trnave bilo vrlo diskutabilno, treneru Crvene zvezde je drago što UEFA nije krenula stopama FIFA i što se ni ove sezone u evropskim klupskim takmičenjima neće primenjivati video tehnologija.

“Fudbal bar u jednom dijelu svoje suštine mora da sačuva duh starih vremena. Ima draži u tome da se danima poslije utakmice komentariše neka sporna situacija. Drastično opada ritam kada sudija na svakih pet minuta prekida igru da bi pogledao snimak. Često i zbog neke sitnice. Možda bi sve djelovalo dinamičnije da treneri imaju pravo na ‘challenge’. Štaviše, mislim da VAR povećava mogućnost greške jer se sudije opuste znajući da će svaka loša odluka imati priliku za popravni”, govorio je Milojević.

Zli jezici tvrde da Zvezda i Partizan imaju lake utakmice u Superligi Srbije, zahvaljujući ”sudijskim asistencijama”.

“Greške su sastavni dio fudbala. Već duže vrijeme vlada mišljenje da su Vječiti favorizovani u odnosu na ostale klubove. Nemam praksu da upirem prstom u arbitre. Smatram da su pod ogromnim pritiskom, ali da su časni ljudi koji rade svoj posao pošteno i odgovorno”, rekao je Milojević.

atalantafkcrvenazvezdafksarajevored bull salzburgvladan milojevic
KOMENTARI

KOMENTARI