Sport Centar

Zvanično: Potvrđeno proširenje ABA lige od naredne sezone, prvak neće biti proglašen

Regionalna košarkaška ABA liga je završena i ove sezone neće biti prvaka, ali niti ispadanja, odlučeno je na današnjoj Skupštini klubova.

Zvanično: Potvrđeno proširenje ABA lige od naredne sezone, prvak neće biti proglašen

Regionalna košarkaška ABA liga je završena i ove sezone neće biti prvaka, ali niti ispadanja, odlučeno je na današnjoj Skupštini klubova.

Nakon što je košarkaška Euroliga završila svoje takmičenje, ABA liga je odlučila napraviti isti korak.

Klubovi su na današnjoj video-konferenciji, koja je trajala više od šest sati, izglasali prekid takmičenja zbog pandemije korona virusa. Sezona 2019/2020. tako neće imati prvaka, niti će biti ispadanja, što odgovara Zadru koji je u trenutku prekida bio posljednji. Poništene su i sezone ABA lige 2 i U19 ABA lige.

“Iako su imali ogromnu želju i razmotrili sve mogućnosti da se sezona završi na terenu, klubovi ABA lige su istaknuli kako je na prvom mjestu zdravlje igrača, navijača, trenerskih stožera i svih ostalih koji su dio organizacija igara,” poručili su iz ABA lige.

Od 12 klubova, samo tri su bila za nastavak takmičenja (Partizan, Budućnost, Mornar), dok su se ostali izjasnili za kraj (Crvena zvezda, FMP, Mega Bemaks, Cedevita Olimpija, Krka, Zadar, Primorska, Cibona, Igokea).

Predloženo je da se sezona završi na temelju trenutnog stanja na tabeli, no taj je prijedlog odbijen.

Iduće sezone ABA liga će biti proširena sa 12 na 14 klubova, uz promociju dvije prvoplasirane ekipe iz ABA 2 lige, a to su Borac iz Čačka i Split.

BiH će tako i dalje imati samo jednog predstavnika u najvišem rangu regionalne košarke, Igokeu.

Odlučeno je i da će Drugu ABA ligu u sezoni 2020/21 činiti 12 klubova, na temelju rezultata u državnim prvenstvima. Svih šest zemalja ABA lige (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija) dat će po dva predstavnika. Dakle, iz naše zemlje učestvovat će Spars Realway i Široki.

U slučaju da se neki klubovi iz pojedinih zemalja ne prijave za sezonu 2020/21., prazna mjesta popunit će se dodjeljivanjem ‘wild card‘. Zasad se nezvanično pominje tuzlanska Sloboda kao dobitnik specijalne pozivnice u slučaju odustajanja neke ekipe.

ABA liga je zbog pandemije korona virusa prekinuta kolo prije kraja regularnog dijela sezona. U trenutku prekida sezone lider je bio Partizan sa skorom 17-4, dvije pobjede više od Budućnosti, a tri od Crvene zvezde.

kkigokeakksirokispars realway
KOMENTARI

KOMENTARI