Sport Centar

Žrtve namještenih rezultata: Nemojte odustajati od Zmajica, tek će nam donijeti radosti

Ukoliko želite s nekim proćaskati na temu “Kako je propala evropska košarka”, rado ćemo vam dati pravu adresu. Probajte pokucati na vrata sjedišta FIBA-e u Minhenu.

Žrtve namještenih rezultata: Nemojte odustajati od Zmajica, tek će nam donijeti radosti

Ukoliko želite s nekim proćaskati na temu “Kako je propala evropska košarka”, rado ćemo vam dati pravu adresu. Probajte pokucati na vrata sjedišta FIBA-e u Minhenu.

Međunarodna košarkaška asocijacija možda nije jedini, ali jeste najveći krivac zbog toga što se ovaj sport na području Starog kontinenta sveo na privatne lige, amerikanizirano tržište, sumnjive “menadžere”, mecenarske projekte i umiruće gigante.

To su uspjeli postići na jednostavan način – ne radeći ništa. U svojoj aroganciji i nemaru, FIBA je postala svrha samoj sebi, umjesto da se ozbiljnije bavi takmičenjima nad kojima su kontrolu preuzimali telekom operateri, tvornice hrane i televizijski tajkuni.

Posebna priča su reprezentacije. Nacionalni timovi bi trebali biti “main target” ove organizacije, ali na friškom primjeru muških selekcija i nazovi-nesporazuma sa Euroligom oko takozvanih prozora može se kristalno jasno vidjeti sva (ne)sposobnost koja danas stanuje u minhenskoj Ismaninger Strasse 21 i koliko se zaista vodi računa o potrebama reprezentacija.

Naravno, u takvim okolnostima, uz nedostatak pravednog i uređenog sistema, otvara se ogroman prostor za razne malverzacije. Neko mora i platiti cijenu takvog stanja, a obično su to oni koji rade najpoštenije, u okviru takmičarskog duha i propisanih legislativa.

U aktuelnim kvalifikacijama za Eurobasket 2019 za košarkašice, među onima koji su najviše oštećeni nakaradnim sistemom jeste selekcija Bosne i Hercegovine.

Notorna je glupost da šest najboljih drugoplasiranih iz osam grupa ide na Evropsko prvenstvo. Te ekipe, za početak, nisu igrale jedna protiv druge i ništa ne ukazuje na to da je, recimo, Ukrajina (koja se plasirala na EP) bolja od Grčke (uz našu selekciju, jedna od dvije drugoplasirane ekipe koja ne ide na Eurobasket zbog lošije koš-razlike).

Zatim je propust učinjen i time što se, kao što je nekad bilo uobičajeno, na jedinstvenoj tabeli drugoplasiranih ne poništavaju rezultati za posljednjim timovima iz grupa. Tako smo, recimo, mogli vidjeti kako Švedska u gostima nagura Makedoniju sa nevjerovatnih 118:48. I to im, naravno, donese ogromnu korist u sistemu takmičenja u kojem koš-razlika igra važnu ulogu.

U našoj grupi najveći autsajder je bio Island, ali riječ je o ekipi koja je donekle ipak ozbiljnija, recimo, od Albanije koja kući od Rusije izgubi sa 37:122. Island nijednu utakmicu u ovim kvalifikacijama, čak ni protiv učesnica sa prošlog EP (Slovačka, Crna Gora) nije izgubio više od 32 poena razlike.

No, najgore je što trenutni modus takmičenja pruža nevjerovatne mogućnosti za malverzacije. Kako vam, recimo, zvuči informacija da Estonija na svom parketu izgubi u predzadnjem kolu (kad se sabiraju računi) od Bjelorusije sa 50 poena razlike, a nekoliko mjeseci ranije od istog protivnika u gostima bude poražena sa manje od 20 poena distance?

Možemo i ovako – Turska je glatko dobila istu Bjelorusiju u gostima sa 64:54, a zatim od te reprezentacija u zadnjem kolu izgubila kod kuće, 56:60. Sumnjivo? Trebate pogledati završnicu te utakmice, tek ćete onda vidjeti šta je sumnjivo.

I šta da se radi? Nažalost, ništa. FIBA je sigurno posljednja kojoj se možete požaliti, ova asocijacija je i kreirala ambijent u kojem je namještanje rezultata svakodnevnica, a zbog čega je, u konačnici, naša selekcija ostala bez Eurobasketa. Sem toga, ista organizacija je odbila na vrijeme izdati odobrenje nekadašnjoj najboljoj šestoj igračici WNBA lige da zaigra za BiH. Ljudi iz Minhena mogu nam, dakle, samo odmoći.

No, razgrnimo mračne oblake i pogledajmo šta je nama konkretno ostalo od ove priče u kvalifikacijama. A imamo šta vidjeti.

Dobili smo jednu od najperspektivnijih državnih reprezentacija. Mlada ekipa, koja je dva puta glatko savladala učesnike EP i nesretno izgubila u produžetku u Slovačkoj (to je stvarno teško progutati i prežaliti), selektor koji je u jednom od ključnih susreta kvalifikacija nadmudrio osvajača Eurolige Roberta Inigueza (šef stručnog štaba crnogorske selekcije) te hemija koja je stvorena u ekipi nudi zaista lijep pogled u budućnost.

Vjerovali ili ne, BiH je bila šesta najefikasnija reprezentacija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (prosjek 82,2 poena po utakmici), a opet neće ugledati EP. Naša Marica Gajić je prva skakačica kvalifikacija i šesta na listi strijelaca (20,2)…

Zatim, izuzimajući Aidu Kalušić, nijedna naša igračica nema više od 28 godina, a većina ih ima iskustvo iz inozemnih liga.

Stoga treba ostaviti biljku da klija, selektora Gorana Loju pustiti da u miru nastavi započeti posao, a rezultati će onda sigurno doći, jer vremenom ćemo dobiti kvalitet pred kojim ni FIBA neće moći zatvarati vrata. Uz nadolazeće pojačanje u reketu (Amerikanka Jonquel Jones je već dobila bh. pasoš, odugovlačenje u Minhenu ipak neće trajati vječno) ovo zaista može biti tim koji će prekinuti 20-godišnju apstinenciju BiH od učešća na Eurobasketu za košarkašice.

“Svima nam je čast braniti boje naše države i svjesne smo naših uloga u reprezentaciji. Sa djevojkama održavam kontakt, neke od njih znam dugo godina i sa njima sam dosta bliska u privatnom životu. Prilike za susret su rijetke, s obzirom da igramo u različitim ligama, ali mi to sve nadoknadimo u tih par dana kada se sastanemo povodom reprezentacije”, kazala je svojevremeno sjajna Marica Gajić.

Zato nemojte odustajati od naših Zmajica. Vole svoju zemlju, uvijek se odazivaju i nikad se ne žale na loše uvjete priprema, a vjerujte da su daleko od idealnih. One se bacaju po parketu za svakom loptom, u zajedničkom zagrljaju plaču od sreće nakon pobjeda i tješe jedna drugu nakon traumatičnih poraza.

I tek će nam donijeti puno radosti.

goran lojomarica gajiczenska kosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI

Kosgeter
Gost

Cure su sjajne,pokazale kvalitet, pogotovo protiv CG i velika je nepravda sto ne igraju EP.Sramota,tacnije.Ali vrijeme radi ya njih,to me jedino tjesi

Husein
Gost

Cestitke za izvanredan tekst!Nase cure to zasluzuju.Itekako!

wpDiscuz