Sport Centar

Zna Marotta o čemu priča: Klubovi u BiH više nemaju izbora, povratak korijenima nudi spas

Statistika je zaista hladna i brutalna, što će zorno ilustrovati sljedeća rečenica. Više od 80 posto zaposlenih na cijelom svijetu, prema analizi Ujedinjenih nacija, bit će ekonomski ugroženo pod udarom pandemije korona virusa – smanivanjem primanja ili čak gubljenjem radnog mjesta.

Zna Marotta o čemu priča: Klubovi u BiH više nemaju izbora, povratak korijenima nudi spas

Statistika je zaista hladna i brutalna, što će zorno ilustrovati sljedeća rečenica. Više od 80 posto zaposlenih na cijelom svijetu, prema analizi Ujedinjenih nacija, bit će ekonomski ugroženo pod udarom pandemije korona virusa – smanivanjem primanja ili čak gubljenjem radnog mjesta.

Jasno je kao dan da će itekako ispaštati i sport, a najviše novca iscurit će iz oblasti u kojoj se najviše para i vrtilo, fudbala.

Neko će reći nešto u stilu “ionako imaju previše”, zanemarujući pritom činjenicu da fudbal nisu samo (pre)bogati igrači, već i kompletne infrastrukture ekipa i asocijacija, silni uposlenici od čijih plata se hrane milioni porodica na cijeloj planeti. Zanemaruju da su tu i siromašnije lige, klubovi koji su i prije pojave smrtonosnog virusa jedva sastavljali kraj s krajem. Njih će nadolazeća kriza prosto sasjeći.

Pred kompletnim nogometnim tržištem je, naravno, velika transformacija. Ne radi se samo o padu cijena igrača, već je izvjesno da će nastupiti oprezniji pristup većine klubova kod formiranja igračkog kadra.

Najgore će proći fudbaleri u ozbiljnim godinama. Više nego ikad, ulaganje u budućnost dobilo je na značaju zbog neizvjesnosti koju je donijela pandemija. Znatno će opasti broj ekipa spremnih da izdvajaju novac za veterane, koji su inače zahtjevniji po pitanju primanja u odnosu na mlađe igrača.

Generalno će malo novca biti u opticaju na fudbalskom “mercatu”, što je objasnio i sportski direktor milanskog Intera, legendarni Beppe Marotta:

“Čeka nas siromašnije tržište. Cijene će drastično pasti jer je problem globalan. Mnogi će biti oprezni i više će biti zastupljene razmjene igrača kao u NBA ligi, trošenje velikog novca neće biti opcija”.

Šta ovo znači za Premijer ligu BiH? Da se jednostavno mora prilagoditi novim okolnostima. I tu je Marotta ponudio rješenje, koje je sad, možda više nego ikad, ključ opstanka kolektiva u siromašnijim prvenstvima:

Potrebno se više osloniti na omladinski pogon i proizvodnju vlastitih igrača”, kazao je iskusni fudbalski radnik, koji je svojevremeno ‘drmao’ i Juventusom.

Računica je prosta. Klubovi u našoj zemlji ionako nemaju izdašnu zaradu od sponzora i prodaje televizijskih prava. S teškim posljedicama koje će pretrpjeti bh. privreda, taj iznos će biti još manji. Kompanije će gledati kako da sačuvaju što više radnih mjesta, umjesto da usmjeravaju novac za reklamiranje na stadionima i dresovima sportskih ekipa.

Veliko je pitanje i kako će se ponašati mecene nekih klubova. Naprimjer, prvi čovjek Zvijezde 09 je Boris Stanišić, čovjek čija zarada zavisi direktno od njegove djelatnosti u turizmu, koji je najveća ekonomska žrtva pandemije. Slično se može konstatovati i za Nguyena Hoai Nama, vlasnika većinskih prava FK Sarajevo, čiji poslovi su usko vezani za prodaju nekretnina i hotelijerstvo.

Novi vjetrovi, dakle, donose mračne oblake. I spas je upravo u konstataciji Beppea Marotte.

Samo vlastita proizvodnja igračkog kadra, odnosno ulaganje u omladinske pogone dugoročno gledano će omogućiti finansijsku stabilnost.

U godinama koje dolaze, rizik sa isluženim strancima jednostavno neće biti prihvatljiv. Pogotovo što većina inozemnih fudbalera u PLBiH ne donosi prevagu poput domaćih veterana Štilića, Ahmetovića, Vranješa ili Bilbije.

Investiranje u sopstvene talente svakako je isplativo i kad se pogleda potencijalna zarada od transfera. Vrijeme koje će biti neophodno za oporavak nogometnog tržišta stoga upravo treba iskoristiti za ulaganje strpljenja u rad sa mališanima od kojih neki mogu postati novi Džeko, Višća, Gojak, Cimirot,…

Bitna napomena – stariji igrač ne može nikad postići cijenu kao “hot prospect” klinac sa fudbalom u DNK. Svježa krv uvijek će imati veću vrijednost u percepciji potencijalnih kupaca (čitaj: stranih klubova).

Prodaja samo jednog istinskog talenta za, recimo, milion KM može zamijeniti mjesece rintanja svih ostalih poslovnih segmenata određenog bh. kluba kako bi se namakao koji fening.

Da, zna Beppe Marotta o čemu priča. Klubovi u BiH bi ga definitivno trebali poslušati, kada se jednog dana probude iz višemjesečne pauze u novom svijetu. Nije da imaju nekog izbora. Vrijeme je za povratak korijenima.

beppe marottafksarajevozvijezda09
KOMENTARI

KOMENTARI