Sport Centar

Zločin i kazna: Sada iz mraka mogu izaći svi koji namještaju utakmice u BiH, neće im biti ništa

Nemanja Vejnović je jučer postao prvi fudbaler u poslijeratnoj historiji bosanskohercegovačkog fudbala koji je nepravomoćno osuđen zbog namještanja najmanje dvije utakmice fudbalskog kluba Zvijezda 09 u prošloj sezoni Premijer lige BiH.

Zločin i kazna: Sada iz mraka mogu izaći svi koji namještaju utakmice u BiH, neće im biti ništa

Nemanja Vejnović je jučer postao prvi fudbaler u poslijeratnoj historiji bosanskohercegovačkog fudbala koji je nepravomoćno osuđen zbog namještanja najmanje dvije utakmice fudbalskog kluba Zvijezda 09 u prošloj sezoni Premijer lige BiH.

Trebao je ovaj slučaj i presuda Osnovnog suda u Bijeljini da predstavlja jedan veliki korak za budućnost bh. nogometa. Morao je predstavljati upozorenje i lekciju za sve koji žele da se bave takvim nečasnim i prljavim poslovima, ali bi na kraju vrlo lahko mogao samo da proizvede kontraefekat.

Jedina lekcija i pouka koja se može izvući iz ovog slučaja jeste da se namještanje fudbalskih utakmica u Bosni i Hercegovini – isplati.

Bivši fudbaler Zvijezde 09 je za namještanje rezultata dva susreta PLBiH dobio kaznu od svega 500 KM, uz uslovnu kaznu zatvora, koja u ovom slučaju, ruku na srce, ne predstavlja ništa, baš kao ni ovih pet stotina maraka. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

Možemo samo pretpostavljati koje su cifre bile u pitanju kada se radi o namještanju te dvije utakmice, ali one su zasigurno mnogostruko veće od kazne, stoga su se Vejnoviću ove štimaljke itekako isplatile. Tako će sve ovo najvjerovatnije poslužiti samo kao jako dobra motivacija za neke buduće mešetare, kojih će sada, bez dileme, biti još više.

Naravno, ovo je još jedan slučaj u kojem je zakazala krovna kuća bh. fudbala. Vejnović je za namještanje optužen, zajedno sa Ibrahimom Škahićem, koji nije osuđen, još prije otprilike godinu. Nogometni savez BiH od tada nije preduzeo nikakve korake kako bi ovog defanzivca kaznio i na duži niz godina, ili doživotno udaljio od svijeta fudbala, gdje za takve apsolutno nema mjesta.

To je sasvim uobičajena praksa u svim ozbiljnim državama i fudbalskim asocijacijama, a osnovu za to je imao i Savez, pošto u njegovom Disciplinskom pravilu postoji član koji se tiče ovog pitanja. U pitanju je član 77. Učešće u neregularnosti, a prema njemu je Vejnović mogao biti kažnjen, ali nije.

Nije kasno ni da sada Savez reaguje, nakon odluke Suda, ali poznavajući prilike u toj parazitskoj organizaciji, nenaviknutoj na bilo koji napor u slučajevima koji se ne tiču direktno samih čelnika NSBiH, teško da ćemo to dočekati.

Izvan granica naše zemlje, situacija je po ovom pitanju, naravno, drastično drugačija. Primjera radi, Ivica Olić je prije tri godine uhvaćen u kladionici, nije se kladio na utakmice svog tima (tada je nastupao za Munchen 1860), ali je svejedno žestoko kažnjen s 20.000 eura i suspenzijom zbog koje nije mogao nastupati za ovaj klub. Bivši hrvatski reprezentativac se nakon toga i oprostio od fudbala.

Albanski tim Skenderbeu je najsvježiji primjer, a zbog namještanja ga je UEFA izbacila iz svih evropskih takmičenja na 10 godina, a uz to kaznila sa milion eura. To je udarac od kojeg će se ovaj klub teško ikada oporaviti, ali i jasna poruka svima onima koji su planirali raditi isto…

Da li će im više ikada pasti na pamet da se bave namještanjem? Jako teško. A ovdje kod nas su neki budući “vejnovići” dobili jasnu poruku kako će prilikom namještanja utakmica dosta dobro proći. Na kocku će staviti samo svoj obraz. Za mnoge ni to nije prevelika cijena.

Uostalom, sada se mogu predati i saučesnici Nemanje Vejnovića, odnosno oni koji su mu pomagali da namješta utakmice. Ne mislite valjda da je bio sam?

Za mizeriju od 500 KM iz mraka mogu izaći i svi ostali koji štimaju rezultate. “Cijena” je povoljna u odnosu na zaradu, u zatvor se ne ide. Od Nogometnog saveza tek ne trebaju strijepiti. S obzirom na brojne krivične prijave protiv članova te organizacije i samog NSBiH, tamo će još naići i na razumjevanje.

nemanja vejnovicnogometni savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI