Sport Centar

Žestok protest navijača Cityja i Tottenhama: Zašto revakcinisani i djeca ne mogu na finale Kupa

Navijači Tottenhama i Manchester Cityja ogorčeni su protokolom za prisustvo utakmici finala Liga kupa koje se igra 25. aprila.

Žestok protest navijača Cityja i Tottenhama: Zašto revakcinisani i djeca ne mogu na finale Kupa

Navijači Tottenhama i Manchester Cityja ogorčeni su protokolom za prisustvo utakmici finala Liga kupa koje se igra 25. aprila.

Fudbalska asocijacija (FA) potvrdila je kako će 8.000 navijača biti prisutno na Wembleyu, a dva kluba će podijeliti po 2.000 ulaznica za svoje navijače.

Ipak, protokol koji je formiran uoči meča je diskriminirajući, pa je tako stigao odgovor navijača dva kluba kojeg su zajednički potpisali.

Bez obzira na negativan test, na utakmicu ne mogu da dođu lica mlađa od 18 i starija od 70 godina, kao ni trudnice. Poseban bijes među navijačima izazvala je i činjenica da na utakmicu, ako se slijede svi protokoli, neće moći da dođu ni lica sa invaliditetom kao i brojne ugrožene grupe. Tekst saopštenja prenosimo u cijelosti:

„Organizacija velikog sportskog događaja kakvo je finale Liga kupa u ovim okolnostima nije ni mogla da bude laka i svjesni smo kompromisa koji su morali da budu napravljeni kako bi se našao način bilo kakvog povratka u normalnost. Jasno je i da javno zdravlje ostaje prioritet.

I pored toga, Vlada, zdravstvene i fudbalske vlasti i organizacije koje rade sa navijačima pale su na ispitu jer se postavlja pitanje efikasnosti i još jednom se pokazuje da su riječi da navijači daju život fudbalu baš to, samo riječi.

Sada je ostalo manje od dvije nedjelje do finala, nema vremena da se mijenja išta od onoga što je odlučeno bez ikakvih konsultacija. Kao navijačke grupe, jedino što sada možemo da uradimo je da izrazimo našu zabrinutost.

Finale Liga kupa sada više nije sportski događaj, naslovi o povratku navijača na tribine su samo laži. Fudbalska utakmica koja će biti odigrana na ovakav način je samo eksperiment u kome su najmanjim dijelom uključeni klubovi i navijači.

Drago nam je da su rizici u ovom kliničkom eksperimentu svedeni na minimum i što smo dobili sve potrebne informacije, ali ono što je jedno od pitanja je sjavet osjetljivim grupama da, iako će u vrijeme igranja meča biti revakcinisani, ne dolaze na meč. Željeli bismo i da dobijemo objašnjenje za to što na utakmicu neće moći da dođu mlađi od 18 godina.

Prisutni na ovom događaju neće se ponašati kao standardna navijačka grupacija tako da će ovaj eksperiment i istraživanje neće dati relevantne rezultate. Dodatno, to što će polovina ulaznica biti data na raspolaganje rezidentima Brenta potencijalno može da dovede do prevara i malverzacija sa ulaznicama.

Napravljene su i potpuno pogrešne procjene toga za koga navijaju ljudi koji žive u određenom mjestu. Navijači Cityja morat će da se suoče sa restrikcijama u prezovom, navijači Tottenhama koji žive izvan Londona neće imati takve probleme. I opet, tu se pretposatvalja da svi navijači Tottenama žive u Lonodnu, a interesantno je da se niko ne pita da li su među rezidentima Brenta navijači Tottenhama. Da ste iskreno razgovarali sa navijačima ovaj eksperiment koji sprovodite bi vam bio uspješniji.

Naglašeno je i da, i pored malog broja ulaznica, obaveze prema sponzorima moraju da budu ispoštovane. Tako navijači koje nazivate žilom kucavicom fudbala dolaze na samo dno liste u raspodeli ulaznica. Pozivamo sponzore klubova da vrate svoje ulaznice i ustupe ih navijačima.

Ipak, najveća uvreda od svih je to što će oni koji budu mogli da dođu do ulaznice za to morati da plate 50 funti. I za to još, kako nam kažete, treba da budemo zahvalni jer nam ulaznice neće biti naplaćene koliko su mogle da budu. Rezidenti, zaposleni u FA i EFL dobit će ulaznice na poklon, navijačima ćete da naplatite.

Finale nekog takmičenja nije klasičan sportski događaj, ovaj događaj je za vaš eksperiment izabran zbog političkih stvari. Bilo bi moguće i da se meč odigra pred 4.000 navijača svakog kluba da ste samo imali razumijevanja da o svemu razgovarate sa navijačikim grupama. Tako bi vam ovaj meč bio još bolji primjer i bolji test. Ne bi ni tada bio idealan, jasno je u kakvim vremenima živimo, ali vi ste odlučili da potpuno isključite navijače u procesu planiranja.

Zahvalni smo svima u našim klubovima koji su bar pokušali da raspodjelu ulaznica učine korektnom, jasno nam je da su se klubovi tu najmanje pitali. Već smo rekli da razumijemo sve izazove, ali previše je odluka oko ovog meča donijeto bez ikakve logike i zdravog razuma“, naveli su navijači dva kluba u opširnom saopštenju.

engleski liga kupmanchester citytottenhamwembley
KOMENTARI

KOMENTARI