Sport Centar

Željezničar slavi 98. rođendan: Godine ponosa i slave najtrofejnijeg bh. fudbalskog kluba

Na današnji dan, prije 98 godina, osnovan je najtrofejniji bosanskohercegovački fudbalski klub, sarajevski Željezničar.

Željezničar slavi 98. rođendan: Godine ponosa i slave najtrofejnijeg bh. fudbalskog kluba

Na današnji dan, prije 98 godina, osnovan je najtrofejniji bosanskohercegovački fudbalski klub, sarajevski Željezničar.

Povodom ove veoma lijepe godišnjice oglasio se i FK Željezničar, a tekst o nastanku kluba, prenosimo u cijelosti sa zvanične stranice tima sa Grbavice:

“Željezničar danas slavi svoj 98. rođendan. Na današnji dan, 1921. godine, Željo je odigrao svoju prvu utakmicu u historiji. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriju BiH. Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi, Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava Kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inžinjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba.

Uz dosta problema sa tadašnjim vlastima, Plavi su primljeni u Podsavez 19. septembra 1921. godine. Već pomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom, Željo je izgubio 5:1, jedini strijelac za naš Klub bio je upravo Dimitrije Dimitrijević. Sretan rođendan, voljeni Željo”, navodi se u tekstu FK Željezničar.

TABELA PREMIJER LIGE

fkzeljeznicar
KOMENTARI

KOMENTARI

UMR
Gost

HAHAHAHAHAHAHA…. Napisite slobodno da je proveo 12 godina u drugoj ligi Jugoslavije, i jednu sezonu u Republickoj ligi i to za vrijeme Jugoslovenske lige…. Da je izbacivan u drugu ligu zbog namjestanja utakmica kao i njihovo bozanstvo osim kaznjavan za namjestanje. I da je na vjecnoj tabeli u Jugoslaviji na trecem mjestu iza 1. FK SARAJEVO i 2. FK Velez…. Da nije bilo rata, zeljo bi bio kvalitetan drugoligas HAHAHAHAHAHAHAHA

Nek_komsiji_crkne_krava
Gost

A ti si pravo bolestan. Zalim te iskreno. Potrazi psihologa za dobar savjet i eventualnu terapiju.

aaaa
Gost

Zeljo nikad nije izbacen zbog namjestanja, ne siri dezinformacije moronu. Zeljo je bio dugo drugoligas al je bio s obrazom. Zeljo je treci po broju osvojenih bodova al se bodovi ne pikaju nego titule. Jedan radnicki klub koji je omrazen od strane komunista i udbe da osvoji titulu je bio nevjerovatan uspjeh. Al to tvoja mala ogranicena glava ne moze da shvati. Udba je za vrijeme jugoslavije djelovala na isti nacin kao danas ove nacionalisticke stranke. Zato zacepi svoju SDAovsku i udbasku gubicu…

Leko
Gost

Poslije ove sezone vise nece biti najtrofejniji pa se nece moci nezasluzeno hvaliti. Opet dupla stize na Kosevo

aaaa
Gost

Jedino ako zrinjski osvoji, vama fali jos pure i titula

wpDiscuz