Sport Centar

Zejda Veljačić postala jedna od najmlađih Bosanki sa WTA bodovima

Zejda Veljačić postala jedna od najmlađih Bosanki sa WTA bodovima

Petnaestogodišnjakinja je uspjela da osvoji svoj prvi WTA bod, po čemu je postala jedna od najmlađih Bosanki kojoj je to pošlo za rukom. Na Challengeru u Niewpoortu (Belgija, 10.000 $) ova teniskoj javnosti dosada nepoznata djevojčica je prošla dva kola kvalifikacija te je ostvarila i jednu pobjedu u glavnom turniru koja joj je omogućila i prvi bod na svjetskoj listi.

U kvalifikacijama je prvo eliminisala vršnjakinju iz Belgije Elisabeth Chantraine rezultatom 6-2, 6-2, da bi u finalnoj rundi kvalifikacija bila bolja od tri godine starije Amerikanke M`Balie Bangoure 2-6, 6-1, 6-3.

U prvom kolu glavnog turnira Zejda je ostvarila najvažniju pobjedu u karijeri i to nad dvije godine starijom Španjolkom Marinom Rodrigez 6-2, 7-6. U drugom kolu naša predstavnica je ipak zaustavljena i to od šeste nositeljice, pet godina starije Belgijanke Brit Geukens, 3-6, 0-6.

Prije ovog turnira Zejda je među profesionalkama igrala samo jednom i to u kvalifikacijama turnira u Essenu (50.000 $) početkom juna i tu je zaustavljena na startu kvalifikacija od Holanđanke Karregat.

Zejdi Veljačić su potrebni još bodovi sa dva turnira kako bi obezbijedila mjesto na WTA listi. Nadamo se da ovo nije bio samo trenutni bljesak te da će ova djevojka u budućnosti obradovati našu naciju velikim dostignućima i da neće krenuti stopama Katarine Jokić i Medine Šahinagić koje su nakon prvih dobrih rezultata napuštale bh. zastavu, te Melise Šehović koja je je neko vrijeme držala mjesto na WTA listi nakon čega je jednostavno “nestala”.

antonio contenapoli
KOMENTARI

KOMENTARI