Sport Centar

Zdenko Jelić zabrinut za sudbinu Plavih: Željo u historiji nije doživio ovakvo poniženje i sramotu

Željezničar je odigrao katastrofalnu sezonu, a takmičenje u Premijer ligi BiH je završio na sedmom mjestu.

Zdenko Jelić zabrinut za sudbinu Plavih: Željo u historiji nije doživio ovakvo poniženje i sramotu
FOTO: fkzeljeznicar.ba

Željezničar je odigrao katastrofalnu sezonu, a takmičenje u Premijer ligi BiH je završio na sedmom mjestu.

Na proljeće je tim s Grbavice bio bez pobjede sve do posljednjeg kola i trijumfa nad Krupom koji nije značio praktično ništa, a navijači su sve više zabrinuti za sudbinu svog kluba.

Zabrinut je i legendarni Zdenko Jelić, koji je to potvrdio u razgovoru za Avaz, u kojem je rekao da veterani kluba, uključujući i njega, nude podršku klubu.

“I mi, veterani, kao i svi ostali navijači Željezničara, zabrinuti smo za sudbinu kluba s Grbavice. Normalno, nudimo i pomoć, podršku, svakako”, rekao je nekadašnji harizmatični generalni sekretar FK Željezničar Zdenko Jelić, te dodao:

“Normalno, na našem druženju u ponedjeljak, između ostalog, nezaobilazna tema je bio i Željo. Bilo nas je 19, koliko može da primi naš separe – 20, 25 mjesta… Mi smo sad veterani, navijači, ali možemo iz jednog emotivnog ugla sagledati ukupnu situaciju. Naprimjer, ja sam proveo skoro polovinu života i radnog vijeka u Želji, koji ove godine slavi 100 godina postojanja. Tako i Rade Matić, Mišo Smajlović i ostali. Doživjeli smo i vidjeli štošta, te normalno je da imamo svoje stavove, zaključke. Jednoglasni smo, bez dileme, da Željo ovakvo poniženje, sramotu, nije doživio u svojoj historiji. To se nije smjelo dogoditi, odnosno dozvoliti… Svi smo debelo zabrinuti da Željo ne doživi sudbinu Čelika ili Vardara.”

Jelić ističe da ima dosta stvari koje su gurnute ispod tepiha.

“To može eruptirati u (ne)pogodnom trenutku, sa svim ovim momentima koji su doveli do ove destrukcije. Nije ovo kriza… Urušena je statika Želje, plus finansijski problemi. Možda konačno treba poći od finansija, da se utvrdi koliki su stvarni dug i obaveze i ko ih je stvorio. Ne ganjati vještice, ne tražiti Pedra, daleko od toga. Ali treba postaviti polaznu tačku na zdravu osnovu i krenuti dalje. Na svim nivoima, sektorima, Željo je katastrofa – od struke do rukovodnog dijela. A Željo je uvijek, u jugoslavenskim okvirima, bio poznat da ima jaku upravu, da ima čelnog čovjeka od rejtinga, respektabilnog, uvaženog, koji zna povlačiti prave konce. Često smo bili i projektanti inovativnih stvari, kada je u pitanju organizacija stvari u smislu rukovođenja klubovima“, u jednom dahu je za Avaz ispričao Jelić.

“Sada imamo online predsjednika iz Londona koji nikada nije ni došao ovdje. Je li ga iko vidio? A da ne pričamo o drugim stvarima koje su za Riplija. Da se za 15 utakmica niko ne oglasi iz kluba niti povuče jedan radikalan potez i kaže: „Dosta“. Ne može ovo više ovako, vizavi reputacije kluba, navijača. Uvijek sam bio ponosan na naše navijače, ali bojim se da je i njih uhvatila jedna apatija. Ne znam, ali postali su nekako pasivni. Ima sporadičnih istupa, ali nema one snage, jedinstva, kao da je malo usahlo – da li od šoka šta se dešavalo ili… Ovaj sunovrat, koji je Željo doživio u jubilarnoj godišnjici, pa to je katastrofa. Nemam pravo da sudim, ali nikada nisam čuo za pojedine ljude iz uprave. Ko su ti ljudi? Očigledno je da su mnogi od njih zalutali. Ako ne znaju raditi, ne znam zašto su se tu trpali. Ma, ne mogu dalje, bojim se, povući će me emocija”, zaključio je nekadašnji generalni sekretar Željezničara, koji je ostavio dubok, neizbrisiv trag na Grbavici.

fkzeljeznicarzdenko jelic
KOMENTARI

KOMENTARI

Obavijesti me o
avatar
wpDiscuz