Sport Centar

Zatvoreni krug Ivana Lendrića i Grbavice: Ljubav koja je mogla uspjeti

Od epiteta splitske haubice, do persone non grate i tako u krug po ko zna koliko puta. Teško da se možemo sjetiti sličnog primjera tako čudne priče sa još čudnijim završetkom od karijere Ivana Lendrića na Grbavici. Toliko puta je razveselio navijače koji su se zaželjeli trofeja, a isto toliko puta je bacio mrlju na sve dobro što je uradio.

Zatvoreni krug Ivana Lendrića i Grbavice: Ljubav koja je mogla uspjeti

Ivan Lendrić, čovjek koji je neposredno nakon dolaska u redove Željezničara pokazao da može biti veliko pojačanje u tami bh. fudbala, prošao je put od pukovnika do pokojnika nekoliko puta. Na startu je učinio naizgled nemoguće. Došao je u trenutku kada je, ruku na srce, svijetu fudbala mnogo renomiranije ime, Leon Benko, bio najveća napadačka atrakcija lige. Ipak, to nije rođenog Splićanina onemogućilo da bude, najblaže rečeno, jednako važan fudbaler za svoj tim, te da postane jednako nepoželjna faca premijerligaškim braničima od Mostara do Bijeljine.

Ne može se reći da nije dao ogroman doprinos izazovima Željezničara, ali na koncu ostaje dojam da je njegova priča mogla imati još pozitivniji i sretniji kraj u bh. fudbalu. Nerijetko je bio čovjek odluke za Plave.

I kada najtrofejniji klub u državi nije igrao najbolje, znao je donijeti prevagu i nekim inzagijevskim golom donijeti sva tri boda na konto sebe i svog tima. Mnogi su dijelili mišljenje da nije čovjek za velike utakmice, ali ta je teza besmislena jer je teško definisati šta je to velika utakmica u BiH. Ako je sarajevski derbi velika utakmica, postigao je pogodak sa igračem manje i onemogućio najvećeg rivala da se raduje na Grbavici. Ako su evropske utakmice velike utakmice, postigao je dva od tri gola protiv Zete i tako dao doprinos na putu za drugo pretkolo i što je možda još važnije, učinio klupsku kasu neuporedivo težom u odnosu na scenarij da Grbavica ne dočeka drugu evropsku utakmicu u historijskoj sezoni za Plave. Zbog toga su mu svi kojima je plava boja u krvi itekako zahvalni.

Isto tako, ne može se reći da Dalmatincu Željezničar nije dao mnogo. Dao mu je mnogo više u odnosu na nekoliko njegovih reakcija prema publici i svetom dresu. Godinama je tavorio po jugoistočnoj Evropi tražeći vizu za, onaj bogati, drugi dio Starog kontinenta. I nigdje drugo ga nije dobio već u Željezničaru. Nakon više od jedne sezone na Grbavici zaigrat će za Lens i, sudeći po mišljenju svjetskih bukija, prvi je kandidat da za svojim timom tokom 2018. godine igra po terenima francuske Lige 1. Dakle, velika promjena u odnosu na Ivana Lendrića iz nekog prijašnjeg perioda. Ko mu je to omogućio? Naravno, Željezničar i armija plavih navijača koji su pružali podršku iako sezone bez trofeja nisu ono što se želi na Grbavici.

Najveća greška tokom godine i po na Grbavici za Ivana je bilo što nije shvatio kako je nositi se sa pritiskom igranja za najtrofejniji klub u državi. To donosi enormne beneficije, ali i dužnost da u svakom trenutku prizna vlastiti poraz pred onima zbog kojih se fudbal igra, te da dostojanstveno stane iza svakog bilansa učinjenog, bez obzira da li je sa ukusom gorkih ili slatkih suza. U nekim drugim sredinama gdje je Lendrić boravio, možda to nije tako, ali na Grbavici i u plavom dresu jeste.

Na kraju, postavlja se pitanje šta Željezničaru donosi period nakon Lendrića. Dugoročno, Uprava Plavih može naći rješenje, ali je u ovom trenutku vrijeme najveći problem. Vremena je malo, a Stevo Nikolić sam ne može iznijeti teret, najmanje, dvije evropske utakmice. Također, i premijerligaški izazovi samo što nisu stigli a Plavi moraju naći adekvatnu zamjenu, iako je kandidata za takvo nešto sve manje.

Nakon toliko preokreta, može se reći da je Lendrić bio od enormne važnosti Željezničaru, ali i da je Željezničar jednako toliko bio koristan Lendriću. Najveći problem je što ostaje žal i što nikad nećemo saznati šta bi bilo da je pritisak igranja za najtrofejniji klub u državi prihvatio kako rasnom golgeteru poput njega i dolikuje.

fkzeljeznicarivan lendric
KOMENTARI

KOMENTARI

Manijak
Gost

Željo ispred svega. Bio si dobar igrac, ali los covjek

Tm87
Gost

Plakat cemo mi za Lendarom

Sramota
Gost

Nikad necu zaboraviti kad taj smrad od covjeka bacio zapaljenu baklju na navijace Celika na zapadnu stranu na Bilinom. I sad mi je u glavi slika koga je ta baklja mogla pogoditi u glavu, da li malog djecaka ili starijeg gospodina koji je sve samo posmatrao.
Decko, nisi odgojen!

wpDiscuz