Sport Centar

Zapisi iz karantina: Kako Neman iz Bjelorusije pomaže u borbi protiv virusa

Karantin. Sedmi dan. Ima svega, fali samo vazduha i – sporta. Al' nek je živa glava. Svi oni koji su preživjeli rat znaju kako je bez struje i vode, pa ovo sada ipak izgleda kao neka vojna vježba. Da ne izlazimo. Pa nećemo izlazit i šta sad.

Zapisi iz karantina: Kako Neman iz Bjelorusije pomaže u borbi protiv virusa

Karantin. Sedmi dan. Ima svega, fali samo vazduha i – sporta. Al’ nek je živa glava. Svi oni koji su preživjeli rat znaju kako je bez struje i vode, pa ovo sada ipak izgleda kao neka vojna vježba. Da ne izlazimo. Pa nećemo izlazit i šta sad.

Za sebe ni ne strahujem toliko od ovog virusa, ne toliko zbog vijesti da i ne škodi previše mlađima od 60 godina već jer šta ću se još oko toga sekirati. Ako me strefi – strefi, pa kakav god bio epilog. Mislim samo na staru majku, ne idem joj u posjetu, ona je već rizična skupina, ne znam kako bi sebi oprostio da se razboli.

Uglavnom, virus me ne sekira toliko, osim brige za majku i za sve starije ljude u familiji i čitavoj planeti. Sjedim u kući, poštujem naredbe, ponekad izađem na vazduh, uredno naoružan maskom i prošetam oko zgrade pazeći da se ne susrećem s ljudima. Čuvam li njih od sebe ili sebe od njih fakat ne znam ni sam.

Mislim da je nama sportskim zaluđenicima u ovom karantinu ipak gore nego ostalima. Ovi ostali mogu kad god hoće na milion kanala gledati serije, filmove, reality programe, kulinarske vratolomije. Mi smo osuđeni na reprize.

Ustvari, lažem. Bjelorusi su nam ponudili ruku spasa. Oni počeše uredno svoju ligu i možemo je čak uživo gledati. Slutsk dobi Slaviu Mozyr 3:1, pa vi vidite. U subotu je igrala Neman. Tako se zove jedan bjeloruski prvoligaš. Neman je na ekranima. Izgubi Neman od Istocha u Minsku, al’ odlučio sam, tako je Neman poražena bar u Bjelorusiji, a valjda ćemo i mi nekako savladati ovu neman koja cijeli svijet za par mjeseci pohara.

Moj problem je što ne volim reprize. Kad sam već gledao jedan meč i znam mu ishod, ne volim ga gledati čak i ako ga uopšte nisam gledao uživo, ali eto, znam rezultat. Dosta moje raje uživa, gleda neke klasike, finala svjetskih i evropskih prvenstava, Lige prvaka, vječite derbije Želje i Sarajeva. Ja jok.

Zato je tu YouTube, njemu hvala. S merakom sam pregledao najbolje poteze Maradone u karijeri i još jednom sam sebe upitao, da li je „mali zeleni“ ipak najbolji svih vremena. Kako su ga samo lomili, a on ih preskakao. Ne znam, da moram glasati mislim da bih ipak njega stavio ispred Pelea, Messija i Ronalda. Pelea jer ga nisam gledao, a Messija i Ronalda zato što čini mi se igraju u puno boljim ekipama nego u onima u kojima je Diego igrao. Ali, nije to ni previše bitno. Svi su majstori, ko da je bitno ko je najveći.

Početkom prošle sedmice radovao sam se jer najaviše igrat će se veliki turnir u snukeru, Player Championship, sa osam najbolje rangiranih igrača trenutno. Snuker baš volim i kontam, evo kako ću provesti bar sedam dana u uživanju, ma neću udarca propustit.

Al’ odgodiše i to Britanci, i to ne samo taj turnir, već sve naredne, čak i Svjetsko prvenstvo koje se trebalo igrati u aprilu. Ni snuker te neće spasiti znači. Ma ništa te neće spasiti. Idi uči napamet igrače bjeloruskih timova i nafuraj se da su to najveći majstori na svijetu. Neman je tvoja opcija.

Ako ništa, karantin je nekako sportska riječ. Nije da nam je kao fudbalerima Seville u karantinu pred gradski derbi sa Betisom, ali eto.

Šalu na stranu, najviše nekako mori to što se ne zna kad će ovo prestati. Kad će se normalan život nastaviti. UEFA procjenjuje da će se naljeto već moći igrati, Liga prvaka, Evropska liga i nacionalne lige završiti.

Daj Bože da bude tako. Kako će tada izgledati sport, koliko će ga ovo poremetiti. Znam da su to nekako sporedna pitanja u ovim danima kad se gleda koliko je ljudi zaraženo ili umrlo, ali ljudski je da razmišljamo o životu poslije korone. Odnosno sportu poslije korone, jer šta je život bez sporta.

Odoh sada na produženi vikend u spavaću sobu, pa ću na izlet u kuhinju. Razne su mogućnosti.

istoch minskneman grodnoslavia mozyrslutsk
KOMENTARI

KOMENTARI