Sport Centar

Zamjenik gradonačelnika Beograda: Spremni smo organizovati završnicu Eurolige

Zamjenik gradonačelnika glavnog grada Goran Vesić kaže da je moguće da Beograd, uzimajući u obzir iskustvo i utiske koje su čelnici Eurolige, igrači, treneri, funkiconeri klubova ponijeli iz srbijanske prijestonice, bude ovog ljeta centar evropske košarke.

Zamjenik gradonačelnika Beograda: Spremni smo organizovati završnicu Eurolige

Zamjenik gradonačelnika glavnog grada Goran Vesić kaže da je moguće da Beograd, uzimajući u obzir iskustvo i utiske koje su čelnici Eurolige, igrači, treneri, funkiconeri klubova ponijeli iz srbijanske prijestonice, bude ovog ljeta centar evropske košarke.

Za sada još neusvojeni plan Eurolige je da od 4. do 26. jula, bez prisustva publike, bude odigrano sedam preostalih kola ligaškog dijela takmičenja, zatim četvrtfinale po sistemu eliminacija, kao i Final Four.

Ne bih da ulazim u prognoze kolike su šanse da se to desi, ali uzimajući u obzir naše iskustvo i utiske koje su učesnici Eurolige ponijeli 2018. godine iz Beograda, rekao bih da je moguće da Beograd bude domaćin ovog spektakla“, rekao je Vesić za Mozzart Sport.

On je naveo da pandemija korona virusa i mjere koje doprinose njenom suzbijanju, istakle su logistiku kao možda i najvažniji faktor za uspješno funkcionisanje svakog kolektiva, a logistika će biti ključna i kada je u pitanju organizacija završnice Eurolige.

“Uz podršku predsjednika Vučića i premijerke Brnabić, preuzeli smo na sebe dosta obaveza, u smislu organizacije prevoza, medicinskih pregleda, mogućnosti da sve ekipe slete u Beograd, što je u ovom trenutku možda i najvažnija stvar. Zatim, imamo mogućnost da se potpišu medicinski protokoli između našeg i ministarstava zdravlja zemalja iz kojih dolaze klubovi, da se priznaju njihovi medicinski rezultati, što je također vrlo problematično svuda u svijetu. Imamo kapacitet da organizujemo doping kontrolu”, kazao je Vesić.

Ističe da su to stvari koje su u ovom trenutku značajnije od finansijskog aspekta.

Obavio sam razgovor i s najvećim hotelima u Beogradu, oni su formirali jedinstvenu cijenu koja je više nego povoljna, i izašli smo pred Euroligu s tom cijenom, s tim što će Euroliga to direktno dogovarati sa njima. Na sve smo mislili, siguran sam da smo vrlo konkurentni, bez obzira na to što se borimo sa većim i bogatijim gradovima. Naravno, prvi uslov koji ispunjavamo je da imamo dvije hale koje ispunjavaju uslove za najveća takmičenja, a to su Arena i renovirani Pionir”, kaže Vesić.

Na podsjećanje da su glavni rivali Beogradu za organizaciju završnice Eurolige Atina i Berlin, Vesić kaže da poštuje sve gradove koji su konkurenti, ali smatra da glavni grad Srbije ima nekoliko aduta…

“Govorimo o 17 gostujućih ekipa koje bi morale da dođu ovdje 15 dana prije tog 4. jula i budu u nekoj vrsti karantina. Dakle, sve ukupno, govorimo o 40 dana, tokom kojih će nam u Beogradu boraviti tri do četiri hiljade ljudi, to je procjena Eurolige. Tu su igrači, treneri, delegacije, sponzori, funkcioneri, skauti, menadžeri, novinari…Toliki broj gostiju u ovom trenutku ne bi odbili preko 60 utakmica u 120 zemalja svijeta svaki dan, uz promotivne spotove o Beogradu. Promovisali bismo se kao sigurna destinacija što je važno za razvoj našeg turizma i bila bi to velika stvar za nas, a i dodatno bismo unapredili infrastrukturu”, rekao je on.

Vodit će se računa o mogućnost da se potpišu medicinski protokoli i mogućnost priznavanja testova iz drugih zemalja.

“Vjerujem da će glasovi klubova biti presudni, a lično znam koliko svi klubovi vole da dođu u Beograd. Zato kao optimisti čekamo 24. ili 25. maj, kada bi Euroliga trebalo da donese konačnu odluku. Ukoliko ne budemo uspjeli ove godine čestitat ćemo onome ko bude bolji, a ja vas uvjeravam da ćemo dobiti ponovo organizaciju završnog turnira u narednim godinama”, kaže Vesić.

goran vesic
KOMENTARI

KOMENTARI