Sport Centar

Za sanaciju štete u zemljotresu: UEFA donirala 200.000 eura klubovima iz Zagreba

Na molbu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Evropska nogometna asocijacija (UEFA) donirala je 200.000 eura za pomoć klubovima i nogometnim organizacijama na području Zagreba i Zagrebačke županije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Za sanaciju štete u zemljotresu: UEFA donirala 200.000 eura klubovima iz Zagreba

Na molbu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Evropska nogometna asocijacija (UEFA) donirala je 200.000 eura za pomoć klubovima i nogometnim organizacijama na području Zagreba i Zagrebačke županije, prenosi Anadolu Agency (AA).

”U tjednima nakon razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio područje Zagreba, Hrvatski nogometni savez počeo je s prikupljanjem podataka o šteti na nogometnoj infrastrukturi koju je uzrokovao navedeni potres. Štetu na objektima i troškovnike sanacije prijavilo je desetak klubova i nogometnih organizacija, a Hrvatski nogometni savez na temelju je njihovih izvještaja podnio zamolbu UEFA-i za dodjelu financijske pomoći navedenim klubovima i organizacijama”, saopštili su u nedjelju iz HNS-a, dodavši:

”Nakon razmatranja navedene molbe, UEFA-ina Komisija za fair play i društvenu odgovornost donijela je odluku kako će HNS-u u svrhu podmirenja dijela troškova obnove nogometne infrastrukture oštećene tijekom potresa u Zagrebu biti dodijeljena sredstva u iznosu od 200.000 eura. Hrvatski nogometni savez donirana će sredstva proslijediti nogometnim klubovima i županijskim nogometnim savezima koji su prijavili štetu na svojim objektima te čije objekte nije sanirao Grad Zagreb. Navedena sredstva donirana su iz UEFA-inog fonda za prirodne nepogode, kroz koji UEFA putem nacionalnih saveza svake godine podupire klubove, škole nogometa i nogometne organizacije kojima je potrebna pomoć u oporavku od prirodnih katastrofa”.

Iz HNS-a su naglasio i ”donirana sredstva bit će dodijeljena razmjerno procijenjenoj visini prijavljene štete”.

”Korisnici sredstava bit će GNK Dinamo, Zagrebački nogometni savez, NK Sesvete, NK Rudeš i NK Jarun, čiji objekti do sada nisu sanirani od strane Grada Zagreba. UEFA-ina donacija pokrit će polovicu ukupnog troška sanacije za sve navedene korisnike, a prije primitka sredstava, svi korisnici obavezat će se na korištenje donacije isključivo u svrhu sanacije prijavljene štete. Mali dio donacije (manje od jedan posto) bit će iskorišten i za sanaciju Informativno-multimedijskog centra HNS-a, koji se nalazi u Petrinjskoj ulici te je također oštećen za vrijeme potresa”, istakli su iz HNS-a.

Hrvatski nogometni savez molbu za pomoć klubovima i nogometnim organizacijama čija su igrališta i uredi oštećeni tijekom potresa u Zagrebu također je uputio i FIFA-i, koja takve donacije dodjeljuje kroz fond „Fifa Recovery“ te čiju odluku još uvijek iščekuje.

”Napominjemo kako je HNS navedene molbe podnio UEFA-i i FIFA-i za vrijeme ljeta i jeseni 2020. godine te kako su zaprimljena donacija UEFA-e i moguća donacija FIFA-e stoga namijenjene klubovima i nogometnim organizacijama čiji su objekti stradali za vrijeme potresa u ožujku 2020. godine. Kako bi istu vrstu pomoći pružio i klubovima na području Petrinje i obližnjih gradova i županija, Hrvatski nogometni savez trenutačno je u postupku prikupljanja informacija o šteti na nogometnoj infrastrukturi koju je uzrokovao potres u prosincu 2020. godine. Po završetku prikupljanja podataka i provedbi službenih procjena štete, Hrvatski nogometni savez istim će postupkom od FIFA-e i UEFA-e zatražiti financijsku pomoć za klubove i nogometne organizacije čiji su objekti stradali za vrijeme potresa u Petrinji”, poručili su iz HNS-a, nadalje pojasnivši:

”UEFA će područjima stradalima razornim potresom u prosincu prošle godine pomoći i kroz namjensku donaciju Hrvatskom crvenom križu, dok će Hrvatski nogometni savez i sam donirati sredstva Županijskom nogometnom savezu Sisačko-moslavačke županije u svrhu obnove lokalne nogometne infrastrukture. Tom prilikom u Petrinji će biti odigrana i humanitarna utakmica između nogometnih legendi Hrvatske i Slovenije, a NS Slovenije također će se pridružiti ovoj akciji prigodnom donacijom”.

hnsuefa
KOMENTARI

KOMENTARI