Sport Centar

Za primjer i komšijama i susjedima: Mirna Bosna!

Međunacionalne tenzije. Mržnja ispoljena najbrutalnijim provokacijama. Fizički obračuni... Proteklih godina nezaobilazni su folklor na sportskim borilištima zemalja nekadašnje Jugoslavije, danas diplomatskim rječnikom ”regiona”.

Za primjer i komšijama i susjedima: Mirna Bosna!
FOTO: Navijači izgredi postali su svakodnevica na zapadnom Balkanu

U gotovo stalnim šovinističko-nasilničkim pohodima, pogotovo u Srbiji i Hrvatskoj, posljednji primjeri huliganizma obojenog u primitivni nacionalizam dolaze iz Makedonije, lijepe zemlje koju osporavaju i kidale bi komšije sa svih strana.

Shodno tome, Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Makedonije ove sedmice ima mnogo posla. Radi upada navijača Skhendije na teren poslije utakmice Kupa Makedonije protiv Vardara i gađanja gostuju iz Skoplja ”tvrdim predmetima” etnički većinski albanski klub iz Tetova u narednih šest domaćih susreta igrat će bez prisustva publike, odluka je DK FSM. Pokrenut je disciplinski postupak protiv FK Shkupi (u prevodu sa albanskog: Skoplje).

Razlog? Navijač(i) Shkupija, ugledavši se na ”velikog brata” za vrijeme meča Srbija – Albanija u Beogradu u oktobru 2014., iznad stadiona ”Čair” u Skoplju u prvenstvenom duelu sa gradskim rivalom Vardarom minulog vikenda podigli su dron na kojem su zakačili zastavu tzv. ”velike Albanije”. I laicima je jasno da su dešavanja sa stadiona u Makedoniji povezana sa podignutim političkim tenzijama, koje su posljednjih mjeseci dolile ulje na vatru etničkih podjela u državi gdje predsjednik ne želi dati mandat parlamentarnoj većini za formiranje nove vlade.

Koje li koincidencije?! I u cijeloj priči doskora problematična Bosna i Hercegovina, u kojoj su istinski navijači ubijani, poput Vedrana Puljića u Širokom Brijegu 2009. godine, u ovoj sezoni može biti primjer i komšijama i susjedima. Od početka tekućeg šampionata u Premijer ligi BiH nije zabilježen niti jedan veći incident. Naprotiv, svjedoci smo aplaudiranja gostujućim navijačima i igračima prilikom trijumfa fudbalera Željezničara iz Sarajeva u Krupi na Vrbasu.

Civilizacijski primjer sa tribina u BiH su i ovacije i aplauzi za košarkaše Igokee nakon gostovanja Bosni u kultnoj sarajevskoj ”Skenderiji”. Navijači i tada su pokazali da su prevazišli ”papansko-političke” smicalice Milorada Dodika, predsjednik bh. entiteta RS koji na dnevnoj bazi otvoreno i beskrupulozno vrijeđa osjećaje drugih, konkretno natpolovično većinske probosanske populacije.

Polako i sigurno navijači iz BiH, po političkoj situaciji nimalo drugačijoj od trusne Makedonije, počeli su praviti otklon od devijacija u društvu i na utakmice ići motivisani iz ljubavi prema klubovima, sportu. Napokon. Mirna Bosna! Za primjer i komšijama i susjedima.

fk shkupifksarajevofkzeljeznicarhnksiroki
KOMENTARI

KOMENTARI

RoTKO
Gost

Svaka cast za tekst. Treba ovaj napaceni narod malo ohrabriti ovakvih tekstovima kako ne bi samo stali ovde, nego isli dalje i svakim danom bili primjer regiji.

Ace Ventura
Gost

Cestitam na dobrom tekstu koji je itekako potreban na ovim prostorima, jer se svakodnevno plasiraju 90% negativne vijesti kao da pozitivne ne postoje. Nekada pomislim da je nekome cilj plasiranja samo losih vijesti u medije da mi se manipulisalo ljudskom psihom zbog necijih ciljeva. Svaka cast i pozz za sve dobre ljude!

Mili
Gost

Divan tekst! Bravo

Ljud
Gost

Odlican primjer. Do nas je hoćemo li se ponašati kao konji ili kao normalni ljudi…

Unknown person
Gost

Bravo za BiH! Bravo za tekst! Jos uvijek postoje i pozitivne stvari na balkanu

wpDiscuz