Sport Centar

Vujošević: Smiješno da je Kalinić eliminisan zbog izjave o Kosovu, falio je i Teodosić

Nekadašnji trener Partizana i selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore Duško Vujošević smatra da je borba za peto mesto na Svetskom prvensvtu neuspeh za državni tim, ali i da nije u redu da se sva krivica svali na Aleksandra Đorđevića.

Vujošević: Smiješno da je Kalinić eliminisan zbog izjave o Kosovu, falio je i Teodosić

Bivši selektor reprezentacije BiH Duško Vujošević smatra da je borba za peto mesto na Svjetskom prvenstvu neuspjeh za državni tim Srbije, ali i da nije u redu da se sva krivica svali na Aleksandra Đorđevića.

Iskusni trener zbog obaveza u rumunskom Cluju, s kojim je učestvovao na Memorijalu “Mirza Delibašić”, nije bio u prilici da isprati sve mečeve Srbije u Kini, ali i ono što je vidio bilo mu je dovoljno da zaključi da je izostanak Miloša Teodosića bio nenadoknadiv za Đorđevićev tim.

Vujošević je u intertvjuu za Sport Klub pričao i o ulozi Bogdana Bogdanovića, izostanku Nikole Kalinića, budućnost srbijanske košarke…

Moramo da kažemo da se ipak radi o neuspjehu. Pobeda protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država govori da su igrači pokazali određenu reakciju, što je za pohvalu, i da imaju samopoštovanje poslije dvije slabije utakmice sa Španijom i Argentinom. Mislim da je srpski tim imao veći potencijal i da smo kojim slučajem osvojili Svjetsko prvenstvo, svi bismo bili sa višim rejtingom. Prije svega igrači, kojima je najteže što to nije tako, a onda i svima nama koji se bavimo košarkom. Košarka bi u Srbiji dobijala veća sredstva, mada i sad ima klubova koji imaju dobre budžete, bio bi povećan interes djece, ali bi bilo bolje i za sve nas koji radimo u inostranstvu. Bili bismo na boljem glasu. Za sve je gubitak što nismo bolje prošli“, ističe Vujošević i nastavlja:

“Vidim raznorazne komentare, ali mora da se shvati da je trener dio tima. Kao što ima dio zasluga za uspehe, isto tako ima dio krivice kad nema uspjeha. Prebaciti svu odgovornost na Đorđevića stvarno nije korektno. U situaciji smo da Olimpijske igre treba da obezbijedimo kroz kvalifikacije. Litvanija se već prijavila da bude organizator jedne grupe, a organizacija košta oko 2,5 miliona eura. Košarka je nacionalni sport, ali prijatelji se vide kad ne ide baš sve kako je moglo da ide i košarci je ovog momenta potrebna pomoć svih onih koji je vole. Nadam se da će ta pomoć da stigne od svih i izjavama i materijalnim ulaganjima u održavanju vrhunskog proizvoda Jugoslavije i srpske države.”

Trenera u čijoj biografiji piše da je na pravi put izveo brojne talentovane igrače brine još jedan detalj.

“Selekcija igrača u velikim klubovima kao što su Crvena zvezda i Partizan ne govori da će se tu razvijati mnogo novih igrača za reprezentaciju. To stvara dodatnu zabrinutost.”

Vujošević naglašava koliko je štetno NBA pravilo o ograničenom boravku igrača u državnim timovima, kao i da stručni štab nema vremena za bazične pripreme.

“Poslije napornih sezona igrači se ne pripremaju za pripreme, nego se odmaraju i na pripreme dođu nespremni. Nema vremena za bazične pripreme i odmah se krene sa taktikom, igrom ‘jedan na jedan’ i to je uzrok mnogobrojnih povreda koje su se dešavale u pripremnim utakmicama. Također, neki igrači su došli fizički nespremni, a za 30 dana sigurno ne mogu da dostignu optimalan fizički nivo.”

Vujoševiću je drago što je njegov učenik Bogdan Bogdanović i na Mundobasketu pokazao da je izrastao u ozbiljnog igrača.

“Mislim da je Bogdan imao mnogo značajan razvoj u vremenu kada sam ga ja trenirao i vodio, to se nastavilo kod Željka Obradovića, a uzlazna linija vidljiva je i NBA ligi. Tamo ima partnere koji igrača tjeraju na napredak. Bogdanović i u nekim najgorim danima, i kada se ponaša bez potpune posvećenosti sportu, ipak radi dovoljno na svom usavršavanju. Drago mi je što pravi dobru karijeru i nadam se da će nastaviti uzlaznom linijom.”

Poslije kraha u četvrtfinalu ponovo se aktuelizovalo pitanje izostanka Nikole Kalinića i Nemanje Nedovića. Trofejni trener priznaje da je bio iznenađen odlukom Đorđevića da igrača Fenerbahcea precrta sa spiska kandidata.

Neprikosnoveno pravo selektora je da sastavlja državni tim, a u isto vrijeme on je taj koji snosi odgovornost. Mislio sam da će izostanak Teodosića lakše da se preboli, ali očigledno da je došlo do borbe za liderstvo u određenim momentima, koja do kraja nije bila zdrava. Da je Teodosić bio sa ekipom znalo bi se ko je broj jedan, ko broj dva… i lakše bi se uspostavila hijerarhija. Što se tiče Kalinića, smiješno bi bilo da je zbog one izjave o Kosovu eliminisan sa spiska. Ja se nadam da nije, ali ni on ne bi trebalo da zaoštrava situaciju i treba da ostavi prostor da bude ponovo pozvan i da ima želju da ponovo bude dio srpskog tima. Ne treba da pravi zid koji ne može da se premosti. Kada to kažem, ne mislim o politici, već o tome što nije učestovao na Svjetskom prvenstvu. Nikola je čovjek koji nema smisla za politiku i on priča istinu, dok političari kažu da neće da daju Kosovo, a rade sve suprotno. Neće da ga daju da bi posle imali lične benefite, produženi mandat i tako dalje,” dodao je Vujošević.

aleksandar djordjevicdusko vujosevicmilos teodosicnikola kalinicsvjetsko prvenstvo za kosarkase
KOMENTARI

KOMENTARI