Sport Centar

Vranković: Neka nam vrate novac, a plasman na Eurobasketu da bude kriterij za Olimpijadu

I službeno je jučer potvrđeno ono što se očekivalo. Olimpijske igre u Tokiju neće se održati ovog ljeta, već će biti prebačene u ljeto 2021.

Vranković: Neka nam vrate novac, a plasman na Eurobasketu da bude kriterij za Olimpijadu

I službeno je jučer potvrđeno ono što se očekivalo. Olimpijske igre u Tokiju neće se održati ovog ljeta, već će biti prebačene u ljeto 2021.

Nakon gotovo mjesec dana ignorisanja globalne krize, organizatori Igara u Tokiju konačno su popustili i odgodili najmasovnije sportsko takmičenje na svijetu. Korona virus je paralizirao sport, do danas su sva kontinentalna i svjetska takmičenja bila odgođena, a jedino je japanska vlada uvjeravala svijet da nema razloga da se Igre u avgustu ne održe. Sada su napokon i oni popustili.

Hrvatska košarkaška reprezentacija u junu je u Splitu trebala biti domaćin kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre. Postalo je jasno da turnira neće biti, no ostaje pitanje kako će FIBA, Hrvatski košarkaški savez (HKS) i MOK riješiti problem koji je nastao.

Hrvatska vlada je u domaćinstvo turnira uložila dva miliona i 600 hiljada švicarskih franaka. HKS je uložio 25.000, a kako je Savez već počeo s pripremama za turnir, nastali su i dodatni troškovi.

Predsjednik HKS-a Stojko Vranković u izjavi za Index je kazao:

Totalni kaos. Nitko ne zna što će biti. Samo znam da nam uloženi novac moraju vratiti. Turnir u Splitu je bio dogovoren za ovo ljeto, ne za iduće. Uostalom, ne znam kako bi iduće godine to i bilo moguće zbog prenatrpanosti rasporeda. Iduće godine nas čekaju Eurobasket i Olimpijske igre. Ne vidim kako bi se mogao održati kvalifikacijski turnir. Takav turnir traje šest dana, a tome moramo pridodati i pripreme koje traju minimalno desetak dana. Ne vidim način da se otvori rupa u rasporedu”, kazao je Stojko pa dodao:

Nemam pojma što će FIBA odlučiti. Možda će na Igre poslati ekipe po plasmanu sa zadnjeg SP-a, možda će se u obzir uzeti renking reprezentacija na svjetskoj ljestvici, a po meni bi bilo najpoštenije da se Eurobasket prebaci u juni ili juli 2021. pa da se plasman s tog turnira uzme kao kriterij za plasman na Igre. Barem za ekipe poput nas, Grka, Litve, Slovenije… Dakle, ove koje su trebale igrati kvalifikacije.”

Podsjetimo, na tom turniru u Splitu hrvatska reprezentacija trebala je igrati u grupi s Brazilom Ace Petrovića i Tunisom, dok bi u drugoj grupi bili Njemačka, Rusija i Meksiko. Na Igre u Tokio išla bi samo po jedna reprezentacija sa svakog od četiri kvalifikacijska turnira.

hrvatski kosarkaski savezolimpijske igre 2020stojko vrankovic
KOMENTARI

KOMENTARI