Sport Centar

Vranješ: Olako su me se odrekli, Prosinečki mi je samo poslao kratku poruku

Defanzivac atinskog AEK-a Ognjen Vranješ, već skoro godinu je van reprezentacije BiH nakon brojnih skandala koje je izazivao, a sada je o mnogim temama govorio u razgovoru za Avaz.

Vranješ: Olako su me se odrekli, Prosinečki mi je samo poslao kratku poruku

Defanzivac atinskog AEK-a Ognjen Vranješ, već skoro godinu je van reprezentacije BiH nakon brojnih skandala koje je izazivao, a sada je o mnogim temama govorio u razgovoru za Avaz.

Razgovor je počeo rečenicom u kojoj tvrdi da nije nacionalista kakvim su ga drugi željeli predstaviti.

“Nisam nacionalista, odnosno onakav kakvog me neki žele predstaviti, ali volim svoje najviše”, rekao je Vranješ te dodao:

“Uvijek sam ginuo u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine. Međutim, ne želim, nemojte me ništa više pitati o tome, mislim na tetovažu (tetovaža zločinca popa Đuića, op. a.) i slične stvari.”

Ipak, to je ono što najviše zanima ljubitelje fudbala u BiH.

“Već sam vam rekao sve… Zar bih večeras na ovaj intervju došao s prijateljem Safetom iz Srebrenice, koji je ovdje kod mene u Atini u posjeti, da sam onakav kakvog me neki žele predstaviti. A ako i dalje budete insistirali na tome, možemo i prekinuti ovaj intervju. Možemo razgovarati samo o sportskim temama, jer vi ste sportski novinar, a sve ostalo ćemo ostaviti za Đir s Memom i portal Avaz“, rekao je stoper AEK-a.

Je li Vam žao što prošle sedmice niste mogli pomoći izabranicima Roberta Prosinečkog u Atini?

“Žao mi je što su me se onako, olako, odrekli, boli me to… Selektor Prosinečki samo mi je poslao poruku u kojoj je napisao da zbog ogromnog pritiska javnosti više ne može računati na mene. Ništa više. A sam selektor najbolje zna kakav smo odnos imali kada je on naslijedio Baždarevića. Pitajte ga to. Prošle sedmice kada je reprezentacija igrala u Atini, nismo se ni pozdravili.”

Bez obzira na sve, ljubitelji fudbala u BiH i dalje su mišljenja da Vranješ igrački još mnogo može pomoći našoj reprezentaciji.

“Svi pričaju lijepo o meni, ali prekrižen sam na najgori mogući način.”

Imate li i dalje želju igrati za našu reprezentaciju?

“To pitanje ipak bi mi trebao postaviti neko drugi, zar ne?”

Vranješu je jedna riječ bila potrebna da opiše nastup Zmajeva u Atini protiv Grčke.

“Bilo je očajno. Bolje bi bilo da uopšte nisam ni došao na tu utakmicu, niti je gledao. Katastrofa”, kaže on.

Rekao je i kako smatra da će se neke stvari sada promijeniti, ali nije odgovorio koje konkretno.

“Ne znam, mislio sam da će se neke stvari promijeniti, bar nakon Atine. Međutim, nemojte me sada pitati koje, zaključite nešto i sami.”

Nekoliko klubova iz Atine i Soluna ima odlične uvjete za rad, ulažu se i solidni novci za evropske prilike (pojedini igrači AEK-a imaju godišnju plaću i 1,2 miliona eura). Zašto je u krizi grčki reprezentativni fudbal?

“Ovdje u najboljim klubovima uglavnom igraju stranci, koji su i najbolji igrači, tako da je zaustavljena ili ograničena proizvodnja domaćih igrača. To je glavni razlog.”

Navijači AEK-a prosto obožavaju Vranješa. Jednostavno, prolazak kroz centralne atinske kvartove u kojima uglavnom žive navijači ovog popularnog kluba može trajati satima. Svi se žele slikati s njim, autogram…

“Atina je najbolji grad na svijetu. Sam grad, odnosno velegrad, klima i sve ostalo ovdje je za najvišu ocjenu, a i Atinjani su jako slični nama. Također, blizu je i rodna gruda, a s atinskog aerodroma imate letove gdje god to poželite. Šta još treba za kvalitetan, ugodan život”, rekao je Vranješ.

Govorio je Vranješ i o svom bivšem klubu Borcu iz Banja Luke.

“Redovno pratim Premijer ligu BiH. Drago mi je što moj matični klub Borac napreduje, ali očekujem da će rezultati biti još bolji u budućnosti”, rekao je Vranješ.

Za naš državni tim Vranješ je odigrao 38 utakmica te još deset za reprezentaciju BiH U-21. Za A-tim je debitirao 17. novembra 2010. godine u pobjedi nad Slovačkom, a posljednju utakmicu odigrao je 15. novembra 2018. protiv Austrije u Beču.

OGNJEN VRANJEŠ

aekognjen vranjes
KOMENTARI

KOMENTARI

Roberto Karlos
Gost

Nisi ti dobar, Bogami.

wpDiscuz