Sport Centar

“Vokrri je bio i ostat će sinonim sporta na Kosovu”

Fadil Vokrri je bio i ostaće sinonim kosovskog sporta. Njegovom smrću Kosovo je izgubilo legendu, rečeno je danas na komemorativnoj sednici održanoj u Prištini povodom njegove smrti.

“Vokrri je bio i ostat će sinonim sporta na Kosovu”

Fadil Vokrri je bio i ostaće sinonim kosovskog sporta. Njegovom smrću Kosovo je izgubilo legendu, rečeno je danas na komemorativnoj sednici održanoj u Prištini povodom njegove smrti.

Komemoracija je održana pod patronatom premijera Kosova Ramusha Haradinaja u prepunoj plenarnoj sednici Skupštine Kosova, a započela je čitanjem bogate sportske biografije Fadila Vokrrija, koji je bio uspešan i kao fudbaler i kao prvi čovek Fudbalskog saveza Kosova.

Pored porodice, komemoraciji su prisustvovali visoki kosovski zvaničnici, predsednik Skupštine Makedonije Talat Xhaferi, predstavnici FIFA-e i UEFA-e, predsednik Fudbalskog saveza Albanije Armend Duka, kao i kosovski sportski radnici, ličnosti iz javnog života i obični građani.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je da je smrt Fadila Vokrrija velika bol za ceo narod. Veseli je kazao da je Fadil bio sinonim dobrih vesti za Kosovo.

“Bio je sinonim dobrih stvari u našoj zemlji, kojih je u to vreme bilo malo, sinonim nade za Kosovo koje čini istoriju na zelenom polju najlepšeg sporta na svetu, fudbala. Pre svega Fadil Vokrri je bio sinonim časnog kosovskog čoveka i zato je bol za njim velika. Njegov gubitak je nacionalni gubitak”, kazao je Veseli.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je kazao da je Fadil Vokrri pripadao svima i da je odigrao veliku ulogu za kosovski sport i državu. Haradinaj je naglasio da je Fadil bio ponos svog naroda u ne tako lakim vremenima za albanski narod.

“On se vratio da bi još jednom pružio podršku sportu i sportistima, ne samo fudbalerima i Fudbalskom savezu Kosova, i u ovom novom periodu izgradnje države Kosovo. Zahvaljujući njemu Kosovo se vratilo u sportsku porodicu, fudbalsku porodicu i zahvaljujući njemu Kosovo danas uživa poštovanje na međunarodnoj sceni”, kazao je Haradinaj.

Besim Hasani, predsednik Kosovskog olimpijskog komiteta kazao je da je Fadil Vokrri otišao kada je Fudbalski savez Kosova učlanio u porodicu UEFA i FIFA, s punim ubeđenjem da Kosovo ima mnogo toga da pruži fudbalskom svetu.
“Otišao si Fadile rano, ali si ostavio neizbrisiv trag kao čovek retke inteligencije, čovek harizme i autoriteta kao fudbaler svetskih razmera i kao neosporni lider i drug”, kazao je Hasani.

Erol Salihu, sekretar Fudbalskog saveza Kosova je ocenio da je Fadil Vokri bio rođen za velika dela, a koliko je bio velik govori praznina koja je ostala iza njega. On se posebno zahvalio na dolasku Zvonimiru Bobanu i Zoranu Lakoviću iz FIFA-e, koji su se vratili iz Moskve da bi danas bili na Kosovu.

Armend Duka, predsednik Fudbalskog saveza Albanije je ocenio da je Fadil bio izuzetan čovek, koji je sebi obezbedio besmrtnost.

Na kraju komemoracije prisutnima se obratio sin Fadila Vokrrija, Gramos,koji je kazao da veruje da dela njegovog oca govore sama sama za sebe.

Predhodno je veliki broj građana, sportskih radnika i zvaničnika odalo poslednju počast svom sportskom idolu, mimohodom pored kovčega sa njegovim telom izloženim u holu Skupštine Kosova.

Među brojnim zvaničnicima poslednju poštu Fadilju Vokrriju odali su i premijer Kosova Ramush Haradinaj, predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, predsednik Albanije Ilir Meta i brojne druge javne ličnosti.

Fadil Vokrri ce danas biti sahranjen na gradskom groblju u naselju Dragodan u Prištini.

Odlukom predsednika Kosova Hashima Thacija u znak državnog i građanskog poštovanja danas su državne zastave spuštene na pola koplja na svim državnim objektima Kosova, kako unutar tako i izvan zemlje.

Fadil Vokrri je juče ujutro iznenada u 57 godini života premenuo od srčanog udara tokom vežbi u jednom fitnes klubu u Prištini. Vokrri je imao bogatu i uspešnu fudbalsku karijeru u zemlji i inostranstvu u periodu od 1980. do 1995. godine, a od 2008. godine pa do smrti bio na čelu Fudbalskog saveza Kosova. Fadil Vokrri nosi velike zasluge za učlanjenje Kosova u UEFA-u i FIFA-u.

fadil vokrrikosovo
KOMENTARI

KOMENTARI