Sport Centar

(VIDEO) Pogledajte kako je izgledala Osimova press konferencija nakon povratka na Grbavicu

Fudbalski klub Željezničar danas je počeo prireme za nastavak sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Prednesjednik kluba Nihad Selimović na današnjoj pres-konferenciji predstavio je novog šefa stručnog štaba Amara Osima, koji je zvanično na tu dužnost imenovan zadnjeg dana prošle godine.

(VIDEO) Pogledajte kako je izgledala Osimova press konferencija nakon povratka na Grbavicu
FOTO: FENA/Almir Razić

Fudbalski klub Željezničar danas je počeo prireme za nastavak sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Prednesjednik kluba Nihad Selimović na današnjoj pres-konferenciji predstavio je novog šefa stručnog štaba Amara Osima, koji je zvanično na tu dužnost imenovan zadnjeg dana prošle godine.

Selimović je govorio i o situaciju u klubu nakon preuzimanja novog rukovodstva, te o planovima za neredni period. On je naglasio da primropredaja u vodstvu kluba još uvijek nije ozvaničena.

– Nadam se da ćemo to uspjeti realizovati u toku ove sedmice. Poznato je da je račun bio blokiran i da su mnoge stvari iz proteklog perioda došle na naplatu. Trenutno su svi računi kluba operativni, a u proteklom periodu smo izvršili i određena plaćanja. Nadam se da će se do kraja mjesec izvršiti sve obaveze kako bi klub mogao normalno raditi. Intenzivno radimo na kompletiranju dokumentacije za nastavak radova na infrastrukturi – kazao je Selimović.

On je naglasio da će Osim, pored uloge šefa stručnog štaba, obavljati i dužnost sportskog direktora, te da će uprava učiniti sve kako bi ispunila njegove želje za dovođenjem ciljanih pojačanja.

Na klupu Željezničara Osim se vraća nakon pet godina i svom trećem trenerskom mandatu. Najtrofejniji trener u historiji kluba sa Grbavice u svom obraćanju naglasio je da je procjena kluba da sa sadašnjim igračkim kadrom “nije bio u stanju da iznese borbu za Evropu i zbog toga su napravljeni određeni raskidi ugovora”.

– Nije postojao sklad između očekivanja i ulaganja u ekipu, sada ćemo se truditi da imamo funkcionalniju ekipu. Tim će se sigurno pojačati, jer sada generalno imamo 23-24 igrača pod ugovora od čega su tri golmana. Morat ćemo dovesti par igrača kako bismo popravili brojno stanje ali i kvalitet. Nadam se da će se oko 1. februara otvoriti određene opcije kako bismo doveli adekvatna pojačanja. Praksu prelakog otpisivanja igrača treba prekinuti – kazao je Osim.

On je najavio će Jadranko Bogičević ostati u klubu, da će se najvjerovatnije na Grbavicu vratiti Srđan Stanić, te da su ostala pojačanja neophodna, s obzrom na to da sadašanja ekipa “nije dorasla da se bori za najviše ciljeve”.

I pored toga on je naglasio da Željezničar ima velike predispozicije i da će se u nastavku prvenstva boriti za “Evropu”.

– Ako ijedan klub ima predispozicije da napravi nešto u Evropi to smo mi jer imamo stvari koje drugi nemaju, pitanje je da li ćemo mi to znati iskoristiti. Naravno to je pokazuje i ova zima, minus 15 bodova, morao sam se stresti. Konkurenti su u u boljoj poziciji, ali mi imamo bolji potencijal. Mislim da ćemo imati neke šanse – naglasio je Osim.

Osim je s ”Plavima” potpisao ugovor na tri i pol godine. Trenersku karijeru počeo je u Omladinskoj školi Željezničara, a potom je preuzeo prvu ekipu s kojom je osvajio dvije titule prvaka i dva Kupa Bosne i Hercegovine. Potom odlazi u Japan gdje je predvodio JEF United s kojim je osvajio kup Japana. U sezoni 2009./2010. se vraća na Grbavicu i sljedeće četiri godine predvodi ”Plave” do osvajanja tri titule i dva kupa BiH. Od decembra 2014. do novembra 2016. godine trenirao je katarski Al Kharitiyat. Ukupno je “Želju” vodio na 292 utakmice, a ostvario je 178 pobjeda, 63 remija i 51 poraz.

Nakon današnjeg okupljanja, testiranja i ljekarskih pregleda, ekipa Željezničara će u Sarajevu trenirati narednih nekoliko dana, a zatim 18. januara putuje u Međugorje gdje će se pripremati do 30. januara.

Put u Antaliju na glavni dio priprema zakazan je za 1. februar, a “Plavi” će u Turskoj ostati do 12. februara. Željezničar će u pripremnom periodu odigrati četiri kontrolne utakmice, protiv Igmana iz Konjica (26. januara), Tuzla Cityja (29. januara), te ukrajinskih ekipa Vorskla Poltave (7.februara) i Oleksandriya (11. februara).

amar osimfkzeljeznicar
KOMENTARI

KOMENTARI