Sport Centar

(VIDEO) Nurkić i Musa govorili za Glas Amerike: Igrat ćemo za reprezentaciju kad god možemo

Bh. košarkaš Jusuf Nurkić odigrao je sjajan meč u nedavnoj pobjedi Portlanda protiv Brooklyna na gostujućem terenu rezultatom 99:113, a on je postigao 27 poena. Džanan Musa nije bio u ekipi Netsa za ovaj meč, jer je igrao susret u Razvojnoj NBA ligi.

(VIDEO) Nurkić i Musa govorili za Glas Amerike: Igrat ćemo za reprezentaciju kad god možemo

Bh. košarkaš Jusuf Nurkić odigrao je sjajan meč u nedavnoj pobjedi Portlanda protiv Brooklyna na gostujućem terenu rezultatom 99:113, a on je postigao 27 poena. Džanan Musa nije bio u ekipi Netsa za ovaj meč, jer je igrao susret u Razvojnoj NBA ligi.

Prije utakmice Nurkić je za Glas Amerike rekao da se nada pobjedi i da je pauza njegovom timu dobro došla da bi se novi igrači uklopili a povrijeđeni oporavili.

Upravo Nurkić, sa 27 poena i 12 skokova, je bio najbolji pojedinac u pobjedi Portlanda nad Brooklynom rezultatom: 113-99. Portlandu slijedi težak raspored – ovo im je bila prva od sedam gostujućih utakmica u nizu.

„Uvijek kad pobijedite dobra je stvar. Ova ekipa zadnje dvije godine igra super u nastavku sezone, poslije pauze. U NBA-u je uvijek teško pobijediti vani. Kao i uvijek mi imamo isti mentalitet, da igramo utakmicu po utakmicu i vidimo šta će to donijeti. Mislim da smo spremni“, rekao je Nurkić.

Džanan Musa, kome je ovo prva sezona u NBA, nije nastupio za Brooklyn jer je u isto vrijeme igrao za svoj tim u razvojnoj ligi – Long Island Netse – u čijoj je pobjedi učestvovao sa 14 poena. Kao mlad igrač, sedmi najmlađi u NBA, Musa igra na dvojnu registraciju.

„Ja sam pod stalnim ugovorom sa NBA ekipom, sa Brooklyn Netsima“, objašnjava Musa. „Oni imaju pravo da me pošalju u G ligu, to jeste razvojnu ligu, kad oni hoće. Razvojna liga je upravo kao što se i naziva, da se razvijaju mladi igrači koji nemaju dovoljno minuta u NBA, što je sjajna stvar za nas. I ja sam jako zadovoljan što sam sa momcima izgradio reputaciju najbolje ekipe u G ligi“.

Musa je dio ove sezone propustio i zbog dvije povrede, ali kaže da ga je sve to samo učinilo jačim:

„Ja ću ovdje ostati maksimalno da se pripremam za sljedeću sezonu, da odmah od početka budem u rotaciji i da imam ozbiljne minute“.

U Barclays centru je bila i grupa navijača porijeklom iz BiH, u organizaciji bh. filmskog festivala koji se održava u New Yorku. Nakon utakmice su ih pozdravila oba bh. igrača.

Nurkić je navijačima u BiH koji zbog velike vremenske razlike ostaju budni da bi pratili njegove igre poručio da se nada da opravdava njihovo povjerenje, dodavši da pokušava da predstavi BiH na najbolji mogući način.

Na dan utakmice u Brooklynu igrala je i košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine bh. košarkaši su poraženi od Češke Republike. Zbog preklapanja termina sa NBA sezonom, Nurkić je u ovim kvalifikacijama za reprezentaciju odigrao samo dvije, a Musa šest utakmica.

Musa, koji je u dvoranu došao samo da bi pozdravio navijače, rekao je da je gledao meč reprezentacije i da je zadovoljan onim što je vidio:

„Momci koji nemaju šta da dobiju, a nemaju ni šta da izgube, a onako se bore i žive jedan za drugog. Jako sam ponosan što sam njihov suigrač.“

Nurkić i Musa su za Glas Amerike naveli da reprezentacija može računati na njih ako se termini takmičenja promijene i ako budu zdravi.

„Ja svoju zemlju volim najviše na svijetu i niko mi ne može zamijeniti moju BiH. Ja samo čekam priliku da se NBA i FIBA riješe da mogu doći da igram za BiH“, rekao je Musa.

dznan musajusuf nurkickosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI