Sport Centar

(VIDEO) Duško Vujošević počasni građanin Sarajeva: Od mog djetinjstva ovaj grad je bio srce Jugoslavije

Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je sinoć u Narodnom pozorištu, u okviru tradicionalne manifestacije "Dani Kantona Sarajevo" koja se već trinaestu godinu održava od 2. do 9. maja.

(VIDEO) Duško Vujošević počasni građanin Sarajeva: Od mog djetinjstva ovaj grad je bio srce Jugoslavije

Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je sinoć u Narodnom pozorištu, u okviru tradicionalne manifestacije “Dani Kantona Sarajevo” koja se već trinaestu godinu održava od 2. do 9. maja.

Tokom svečanosti, dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima povodom Dana Kantona Sarajevo.

Na osnovu odluke kantonalne skupštine od 4. aprila, aktuelni selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević proglašen je počasnim građaninom te mu je uručena Povelja Kantona Sarajevo zbog izuzetnog doprinosa razvoju sporta i afirmaciji Kantona i Bosne i Hercegovine te širenju istine o ratnim dešavanjima na ovim prostorima i razvijanju tolerancije među ljudima različitih nacija, vjera i kultura.

“Poštovani Premijeru Kantona Sarajevu, drugarice i drugovi, dame i gospodo. Dopustite mi da vam se zahvalim za veliko priznanje koje mi dodjeljujete. Ono, ovakvo kakvo jeste, za mene je prvo i vjerovatno će ostati jedino. Nisam počasni građanin niti jednog grada na svijetu, niti bilo koje regije, osim Kantona Sarajevo. Kada bi se gledalo po dostignućima i radom, možda ga i nisam zaslužio, jer sam u Sarajevu kratko i moj rad je praktično na početku.

Ali, dopustite mi i da kažem to, ako ćemo po srcu, onda oprostite mi neskromnost koja izlazi iz iskrenosti, ovo priznanje ne može biti nezasluženo. Sarajevo je od mog djetinjstva bilo srce Jugoslavije. Zemlje u kojoj smo svi mi rođeni. BiH na geografkoj karti ima oblik srca, e srce tog srca je ovaj grad sa svojom čudesnom kulturom i historijom.

Olimpijski grad, koji je Jugoslaviji dao prvog klupskog šampiona u košarci po imenu Bosna. Za mene, čovjeka predanog košarca, je ovo mjesto bez kojeg je moj život nezamisliv. Sada kada sam počasni građanin dopustite mi da vam kažem da je ovaj dan nešto što nikada neću smetnuti sa uma, ni kao počast ni kao obavezu, da ga svojim radom stalno opravdavam. Hvala vam najiskrenije”, kazao je Vujošević.

Košarkaš Mirza Delibašić odlikovan je posthumno za višegodišnje uspješno djelovanje, iznimna postignuća i nemjerljiv doprinos razvoju sporta u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, a nagradu je primio njegov sin Danko, koji nije mogao sakriti emocije.

Kolektivni dobitnik Plakete Kantona je i Plivački klub SPID Sarajevo za postignute rezultate i izuzetan doprinos unapređenju kvaliteta života djece s invaliditetom te njihovoj inkluziji u društvenu zajednicu na području Kantona i Bosne i Hercegovine.

danko delibasicdusko vujosevicmirza delibasicpk spid
KOMENTARI

KOMENTARI