Sport Centar

Vermeer demantovao glasine: FIFA i UEFA nikada to neće preporučiti klubovima

U dane krize zbog neigranja fudbala u vrijeme pandemije korona virusa, među fudbalskim klubovima sve je popularnija mjera rezanja plata igračima i stručnom štabu.

Vermeer demantovao glasine: FIFA i UEFA nikada to neće preporučiti klubovima

U dane krize zbog neigranja fudbala u vrijeme pandemije korona virusa, među fudbalskim klubovima sve je popularnija mjera rezanja plata igračima i stručnom štabu.

Naravno, uslov za smanjenje primanja je i pristanak igrača, a u intervjuu za Sport Klub direktor pravne službe FIFPro Roy Vermeer govorio je o glasinama da su Međunarodna fudbalska federacija i Evropska fubdalska unija preporučile smanjivanje plata igrača, o tome koji je stav FIFPro po ovom pitanju i šta nacionalna udruženja igrača mogu da urade.

Tema je bilo i najavljeno osnivanje fonda FIFA-e za pomoć klubovima i igračima i brojnih odluka velikih evropskih klubova o smanjivanju plata.

“Svjesni smo glasina koje kruže da je FIFA naredila smanjenje plata za 50 odsto. To je u potpunosti netačna informacija jer ni FIFA ni UEFA nikada neće narediti smanjivanje plata klubovima. Za sada su obje organizacije imale brojne i raznovrsne razgovore sa vlasnicima evropskih i svjetskih klubova na temu prevazilaženja globalne krize. Konsenzus je postignut na način da bilo kakve promjene u uslovima zapošljavanja i ugovora moraju da budu donijete uz pristanak igrača ili predstavnika igrača i da neće biti jednostrano nametane”, za Sport Klub je rekao Roy Vermeer.

Svjetska unija profesionalnih igrača svakako po ovom pitanju ima svoj stav:

“FIFPro je dio radnih grupa i u UEFA i u FIFA po pitanju ovog problema. Naša organizacija čvrsto stoji na stanovištu da je potrebno da i u Srbiji budu obavljeni razgovori na ovu temu i da treba da ih obave predstavnici Saveza, Sindikata profesionalnih fudbalera ‘Nezavisnost’ (SPFN) koji je naš član i klubova. Izuzetno je važno da igrači i njihovi predstavnici imaju udjela u donošenju bilo kakvih odluka”, poručuje Vermeer.

Posljednjih dana veliki broj najvećih evropskih klubova objavio je da su igračima smanjene plate. Od Juventusa preko Barcelone do Atletico Madrida. Ide se i do smanjenja od 70 odsto. Vermeer je napravio paralelu sa potencijalnim smanjenjima plata igračima u Srbiji ili manjim državama:

Ukoliko su smanjenja plata napravljena uz saglast igrača ili predstavnika igrača, u potpunosti je neprihvatljivo da se mi miješamo u odluke klubova. Vidjeli smo da je nekoliko klubova u najjačim evropskim ligama smanjilo plate i da su njihovi igrači pristali na to. Ipak, i ti klubovi i ti igrači su u takvoj situaciji da je gotovo nemoguće povući paralelu između tih odluka i odluka koje će donositi neki drugi klubovi, uključujući tu i Srbiju u kojoj većina igrača prima veoma skromne plate. Misao da bi igračima u Srbiji plate mogle da budu smanjene za 70 odsto je apsurdna”, kaže Vermeer.

Početkom sedmice stigle su i najave da će FIFA osnovati fond za pomoć igračima i klubovima koji že biti najteže pogođeni krizom.

“I UEFA i FIFA najavili su da će pomoći fudbalskoj industriji dodatnim fondovima. Za sada, nemamo informaciju na koji način i u kom obliku će ta pomoć stići”, zaključio je direktor pravne službe FIFPro Roy Vermeer.

fifafifproroy vermeeruefa
KOMENTARI

KOMENTARI