Sport Centar

Veliko pojačanje iz američke WNBA lige: All-Star košarkašica igrat će za reprezentaciju BiH

Ženska košarkaška reprezentacija BiH teško da je mogla primiti ljepšu vijest iz sjedišta FIBA-e.

Veliko pojačanje iz američke WNBA lige: All-Star košarkašica igrat će za reprezentaciju BiH

Ženska košarkaška reprezentacija BiH teško da je mogla primiti ljepšu vijest iz sjedišta FIBA-e.

Jonquel Jones, članica WNBA ekipe Connecticut Sun i učesnica All-Star meča u najjačoj ligi svijeta, u narednim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. godine igrat će u dresu Bosne i Hercegovine, potvrdio nam je Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

“Istina je, prije nekoliko dana smo primili informaciju od FIBA-e, Jones je konačno dobila takozvano sportsko državljanstvo, što joj omogućava da igra za našu reprezentaciju. Naše civilno državljanstvo ima već neko vrijeme, trebala je biti registrovana još u prošlim kvalifikacijama, ali tada je nešto zapelo u proceduri. Sada više nema nikakvih prepreka, sigurno će se odazvati na poziv i igrati za BiH već u novembru, kada kreću kvalifikacije za Eurobasket 2021. Već je dolazila i u Sarajevo, trenirala ovdje nekoliko dana, istinski je profesionalac”, ističe za SCsport.ba selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH Goran Lojo.

Jones je pod ugovorom sa aktuelnim evropskim prvakom, ruskim Ekatarinburgom, ali uskoro se vraća u WNBA (sezona u američkoj profesionalnoj ligi se igra tokom ljetnih mjeseci, završava u oktobru), tačnije u ekipu Connecticuta.

Ima 25 godina, igra na pozicijama visokog krila i centra (198 centimetara), rođena je u Friportu (Bahami). Igrala je na All-Star meču te prošle sezone bila izabrana za najbolju šestu igračicu u WNBA.

Dakle, riječ je o “atomskom” pojačanju za naš nacionalni tim, nema sumnje da će Jones sa Maricom Gajić činiti ubitačan tandem u reketu i voditi BiH prema plasmanu na Evropsko prvenstvo, takmičenju na kojem nismo bili zadnje dvije decenije… Ove godine smo bili blizu tog uspjeha i praktično ostali bez EP samo zbog koš-razlike, ali sada definitivno Eurobasket ne bi trebao izmaći iz ruku Zmajica.

goran lojojonquel joneskosarkaski savez bihzenska kosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI