Sport Centar

Veliki prijatelj BiH: Joan Laporta će se ponovo kandidovati za predsjednika Barcelone

Radio Catalunya je objavio kako će se bivši predsjednik Barcelone Joan Laporta ponovno kandidovati za predsjednika katalonskog kluba.

Veliki prijatelj BiH: Joan Laporta će se ponovo kandidovati za predsjednika Barcelone

Radio Catalunya je objavio kako će se bivši predsjednik Barcelone Joan Laporta ponovno kandidovati za predsjednika katalonskog kluba.

Očekuje se da će kandidatura postati službena u četvrtak, a prezentacija bi trebala biti održana u ponedjeljak na događaju u bolnici Sant Pau.

Laporta je bio predsjednik Barcelone od 2003. do 2010. godine kada je klub osvojio dva naslova europskog prvaka 2006. i 2009. godine. Zaslužan je za postavljanje Pepa Guardiole na trenersku klupu Barcelone.

Laporta se kandidovao i na izborima za predsjednika Barcelone 2015. godine, ali je tada izgubio od Josepa Marie Bartomeua koji je nedavno odstupio sa svoje pozicije.

Joan Laporta nama je važan i jer se u godinama dok je vodio Barcelonu pokazao kao veliki, iskren prijatelj naše zemlje. Laporta je našu zemlju posjetio u julu 2005 godine. Boravio je u Sarajevu i Mostaru, htio otići na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici, no taj put nisu uspojeli organizirati iz sigurnosnih razloga.

“Bio sam iznenađen kada sam vidio sa kolikom dozom entuzijazma Bosanci žele obnoviti svoju zemlju”, pričao je Laporta tokom svog boravka u BiH.

Barcelona je, kako je tada rekao Laporta, sa misijama poput one kakvu je imao u BiH, pokazala da je više od kluba, zato što poduzima konkretne akcije, a ne priča o onome što bi se moralo uraditi.

“Prisustvo Barcelone u Sarajevu i Hadžićima, gradiću u kojem smo otvorili klub navijača, pokazuje da je klub prisutan i van Katalonije. Vjerujem kako je ova društvena i međunarodna dimenzija veoma važna da bi se pokazalo kako je Barca više od kluba”.

Pored posjete i razgovora sa gradskim čelnicima Sarajeva te otvaranja kluba navijača, delegacija Barcelone posjetila je i Pedijatrijsku kliniku, odnosno, djecu koja se u njoj liječe.

“Naše prisustvo u Bosni poruka je međunarodnoj zajednici da ne zaborave da je u ovoj zemlji vođen rat. Tragedija koju je on sa sobom donio je prevaziđena, ali je sada najvažnije što više raditi na obnovi zemlje i normalizaciji odnosa. Tako da je prisustvo Barcelone poruka ljudima u tom smislu. Socijalna dimenzija koju sa sobom nosi klub je neophodna kako bi se, uz pomoć državnih institucija, pomoglo obnovi Bosne. Nije u pitanju samo humanitarna pomoć, ono što smo radili tokom rata, nego druge vrste pomoći koje spajaju sport i slobodno vrijeme u našim dvjema zemljama, ali i mogućnostima poslovnih ulaganja.”

Izbori u Barceloni su na rasporedu 24. januara.

barcelonajoan laporta
KOMENTARI

KOMENTARI