Sport Centar

Velika ljubav Edina Džeke: Pakt s Vukovima trajat će vječno

Sami pomen imena Edin Džeko, u njegovoj Bosni i Hercegovini budi mnogo uspomena. Dijamant nas je toliko puta usrećio svojim golovima, da smo zaista prestali i brojati radosne trenutke vezane za ovog fenomenalnog napadača.

Velika ljubav Edina Džeke: Pakt s Vukovima trajat će vječno

Momak koji je ponikao na Grbavici, gdje je u ratu zahvaćenom Sarajevu prvi put počeo šutati loptu tada nije mogao slutiti da će njegovo ime u nekoliko velikih klubova ostati upisano slovima zlatne boje.

Sve ima svoj početak, pa tako i ova priča o Edinu Džeki. On je, dakle, prve korake napravio na Grbavici, za koju je vezan i na koju se obećao vratiti i završiti bogatu karijeru. Međutim, Dijamant je na još jednom mjestu dao obećanje da će biti ”povratnik”, njega je put iz Želje, odveo u Teplice, iz kojih na kraju prelazi u Wolfsburg, a upravo su Vukovi tim kojem se Džeko uz Željezničar zakleo na vječnu ljubav.

Jučer je odigrana revijalna utakmica na Volkswagen Areni, a na istoj su nastupali Edin Džeko i ”njegov” najbolji asistent Zvjezdan Misimović. Upravo je ovaj dvojac, sa Felix Magathom na klupi, od prosječne ekipe napravio prvaka Bundeslige, i o toj generaciji se još uvijek priča na analizama ovog takmičenja, a kako i ne bi.

Jesenji dio i nije bilo impresivan, tada je u Bundesligi dominirao drugi bh. dvojac, koji moramo spomenuti, i bez kojeg ova priča ne bi imala težinu, a radi se o Vedadu Ibiševiću i Sejadu Salihoviću. Cijela bh. javnost je tada bila impresionirana golgeterskim sposobnostima Vedada Ibiševića, međutim desila se prijateljska utakmica sa HSV-om kada je Vedo, doživio tešku povredu, a upravo ta utakmica je i za njegov Hoffenheim, bila kobna, jer su nakon toga ušli u seriju loših rezultata, a to se odrazilo i na veliki pad ove ekipe na tabeli.

Tu situaciju, predvođen već pomenutim Edinom Džekom i Zvjezdanom Misimovićem, iskoristio je Wolfsburg, i tako uz pomenuti dvojac sa Graffiteom na najbolji mogući način, bez pogrešne partije u drugoj polusezoni ”Die Wolfeu” donijeli prvi naslov prvaka Njemačke u historiji kluba.

Sinoćnji meč nosio je mnogo simbolike, Wolfsburg je proslavio 20. godišnjicu od ulaska u Bundesligu, a kao gosti su se pojavili neki igrači iz te šampionske generacije, između ostalih Edin Džeko, kao i Zvjezdan Misimović.

Koliko je cijenjen Dijamant ilustruje činjenica da je na Volkswagen Areni imao svoj šou, naime, on je u jednom trenutku poveo navijanje, a nakon istog se obratio navijačima biranim riječima:

”Imam 31 godinu i osjećam se bolje nego ikad. Ugovor sa Romom me veže još naredne tri godine, nakon čega ću se vratiti u Wolfsburg, ali kao igrač. Za sve što sam postigao u karijeri moram zahvaliti Wolfsburgu, jer da nije bilo ove ekipe ja ne bi igrao za Manchester City, ali ni za Romu.”

Ove riječi pokazuju poniznost velikog kapitena selekcije Bosne i Hercegovine, koji je kroz svoj trnovit put do zvijezda, uvijek bio zahvalan na pruženim šansama, koje je u svakom smislu iskorištavao do maksimuma, te je u svakoj ekipi bio omiljen među navijačima, a upravo to je i najvažnije, jer se fudbal, na kraju krajeva, i igra samo zbog navijača.

Otkrio je i da u njegovom srcu, sasvim očekivano, posebno mjesto zauzimaju popularni Vukovi, kako zovu navijače i fudbalere Wolsfburga. Ogromna ljubav, a uzajamna. Veže ih neprolazna uspomena i sjećanje na historijski uspjeh, kao spona od čelika. Zato će Džekin pakt s Vukovima trajati vječno.

 

bundesligaedin dzekowolfsburgzvjezdan misimovic
KOMENTARI

KOMENTARI