Sport Centar

Vapaj u oluji sudijskih zvižduka: Zašto u PLBiH pravdu ne mogu dijeliti najbolji arbitri?

Manje od mjesec dana bilo je potrebno novoj strukturi u Nogometnom savezu BiH da fudbal postane sporedna tema njihovog rada. Nacionalne podjele, uvođenje glasanja po političkom principu gotovo svakodnevno su pojava u bh. fudbalu, a to se najbolje oslikava kroz posljednja, sumnjiva delegiranja sudija i službenih lica u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Vapaj u oluji sudijskih zvižduka: Zašto u PLBiH pravdu ne mogu dijeliti najbolji arbitri?

Manje od mjesec dana bilo je potrebno novoj strukturi u Nogometnom savezu BiH da fudbal postane sporedna tema njihovog rada. Nacionalne podjele, uvođenje glasanja po političkom principu gotovo svakodnevno su pojava u bh. fudbalu, a to se najbolje oslikava kroz posljednja, sumnjiva delegiranja sudija i službenih lica u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Jasno, s namjerom da se tabela kroji mimo zelenog terena i pomogne jednom klubu i njegovim prijateljima. A, uz sve to, daju se dvolične izjave o namjerama uvođenja VAR tehnologije, dok se favoriziraju sudije s rodbinskim, prijateljskim i drugim vezama, što je poprilično jak šamar navijačima, sportskim radnicima, a prije svega igračima i trenerima.

I dok druge zemlje, primjera radi, uvode najmodernije načinje praćenja igrača, gdje svaki fudbaler ima kameru koja ga prati i gotovo uživo možete vidjeti njegove performance, mi, umjesto da idemo ka naprijed, vraćamo se u 2000-e godine, u najmračnije periode bh. fudbala po mnogima.

Vraćamo se u vrijeme u kojem bez sudijske podrške niste mogli osvojiti bod(ove) i gdje su nacionalne tenzije dovodile do brojnih nesuglasica i nereda. Fudbal, sport, nisu mjesto za to.

Skandalozna suđenja, kartoniranje budućih protivnika, poništeni golovi, dosuđeni i nedosuđeni penali, odnosno direktno uplitanje u krajnji rezultat utakmice i vrlo blage kazne, odnosno pomilovanja, obilježila su veliki broj utakmica ovogodišnjeg izdanja Premijer lige BiH. Često ipak, zvaničnici putem medija, žele kazati da je suđenje bolje, da se vidi napredak.

Istina je sasvim drugačija. Značajan broj premijerligaških sudija nije prošao bez zabrane delegiranja zbog značajnih pogrešaka u suđenju. Koliko je koruptivan ovaj segment bh. fudbala, pokazuje i primjer našeg najboljeg sudije Irfana Peljte, nad kojim je stavljena meta. Naravno, takvog vrsnog sudiju ne možete kontrolirati, on neće slušati naređenja i favorizirati jedne nad drugima.

I tako sada imamo situaciju da sudija, koji je sudio Interu iz Milana i Arsenalu iz Londona već nekoliko kola nije delegiran. O njemu odlučuju članovi sudijske komisije, koji nisu mogli ni suditi Interu iz Zaprešića i Arsenalu iz Tivta, uz svo poštovanjem pomenutim, regionalnim klubovima. Je li to sistem vrijednosti kakav treba biti?

Šta je riješenje? Trebaju suditi najbolje sudije. Koliko zvuči jednostavno, toliko je teško i ostvarivo. Sudijska organizacija mora biti nezavisna, odvojena od Saveza, a najbolje bh. sudije, vlasnici UEFA značke odlučivati ko će suditi, pri tome, uz jasne kriterije kako to propisuju međunarodne fudbalske organizacije.

Dosta nam je regionalne podjele, gledanja nacionalnog ključa prilikom delegiranja. Sudijske liste moraju osvajati naše najbolje sudije, a nipošto oni, koji su spremni takav položaj moći koristiti kao ucjenu, kako bi svoj klub pomogli ili bili podrška ostvarivanju drugih ciljeva.

Na takav način urušavamo takmičenje. Biti sudija je čast. Osobe koje se odluče za taj poziv trebaju biti časne, ponosne i pravedne. Ovaj sistem stavlja tako ružne epitete sudijama, da je vrlo teško i mlade generacije motivisati da uzmu pištaljku u ruke, iako je priroda toga plemenita i dobra.

Na kraju, moramo se dotaći i sarajevskih premijerligaša. Naša dva najveća kluba, Sarajeva i Željezničara. Kada ćete biti svjesni vaše snage i moći? Fudbala u Bosni i Hercegovini bez pomenutog dvojca nema. Željezničar je u proteklom periodu bio značajno oštećen na utakmicama, a sve s ciljem kako bi se Plavi udaljili od mjesta koja vode u Evropu. Kada se uvidjelo da je Sarajevo ranjivo, snage su se usmjerile u tom pravcu.

Svi procesi se dešavaju mimo Sarajeva i Željezničara, a šta ćemo kada zbog drugih faktora, a nipošto sportskih, ostanete bez izlaska na međunarodnu scenu ili trofeja? Ko će biti kriv? Gospodo, kako bi vodili ove klubove, nije dovoljno da za vrijeme posla stavite opis na LinkedIN da ste CEO kluba. Vrijeme je da se probudite iz vašeg sna i pasivnosti, a pokoje saopštenje neće tome značajno doprinijeti.

Upustite se u borbu za spas vaših klubova i bh. fudbala, jer imate snagu. To ne možete ako su vam kapaciteti kraći od radnih stolova u kancelarijama, gdje sjedite.

fksarajevofkzeljeznicarirfan peljtonogometni savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI

Србенда
Gost

Како ће се пробудити из сна када су управо Сарајево и жељо угасили свјетло фудбала у БиХ и у мраку се успавали. Како је Сарајево побиједило Крупу прије неколико кола? Сјећате ли се утакмице Жељо – Жепче 1 2 2005. године? Ко каже да су Сарајево и Жељо највећи клубови БиХ? Они су робовласници фудбала у БиХ! Мора се реалније гледати на ствари у БиХ или да се вратимно изворном Дејтону, па нек Сарајево и жељо играју са Ђерзелезом, Бротњом, Витезом, Жепчем…

bhf
Gost

njihaaa konjino

armin
Gost

Mnogo manje afera nego Borac ove sezone, navodiš neke divlje primjere, ja isto mogu navesti za svaki klub ove lige pa i GOŠK i Mladost DK

Jeste li
Gost

sigurni da do Uefa znački dolaze najbolji !?

Jesmo ti
Gost

UEFA rekla sve 1 sigurno jeste….i niko nilada nije dosao dokle je on

Mostarac
Gost

Pisete “rijesenje”, ispravno je “rjesenje”. Da bi se bilo novinar trebas bitini pismen pored poznavanja materije

wpDiscuz