Sport Centar

Vajda: Boljet će ovo Đokovića dugo i bit će teško sve to izbaciti iz glave, ali nije rekao posljednju riječ

O slučaju Novaka Đokovića u Australiji, koja ga je deportovala iz države jer nije vakcinisan protiv korona virusa, još uvijek se priča.

Vajda: Boljet će ovo Đokovića dugo i bit će teško sve to izbaciti iz glave, ali nije rekao posljednju riječ

O slučaju Novaka Đokovića u Australiji, koja ga je deportovala iz države jer nije vakcinisan protiv korona virusa, još uvijek se priča.

Njegov dugogodišnji trener Marjan Vajda dao je izjavu za slovačke medije, gdje je rekao da Novak ne stoji baš najbolje mentalno nakon svega što se dešavalo. Trebat će mu vremena da se oporavi…

“Morao sam da se smirim, jer i dalje ne razumijem to što su mu uradili, dugo nisam vidio takvu nepravdu. Uz to, mediji su velikim dijelom krivi jer su manipulisali informacijama. U U Australiji su pogotovo konstantno podgrijavali stav protiv Đokovića”, rekao je Vajda na početku.

Slovački trener ističe da je bio u šoku i pod velikim emocijama.

“Ne znam kako bih se ponio da sam bio tamo. Čak i ovdje, kod kuće u Bratislavi, nisam dobro spavao i nisam vjerovao da takva stvar može da se dogodi. Svi znaju da je putovao samo sa jednim ciljem – da odbrani trofej na prvom grand slam turniru u sezoni”, rekao je Vajda za slovački sajt Aktuality.sk.

Ono što je mnoge šokiralo jeste da je Đokoviću oduziman telefon u Melburnu, od strane policije.

“Nije mnogo ni koristio telefon. Slao sam mu poruke ohrabrenja i neke linkove. Ne mogu ni da zamislim kako mu je bilo, vjerovatno je mnogo patio. Podnio je sve, ali obilježili su ga, bio je to politički proces. Imaće značajne poslejdice, neće biti lako vratiti se. Bio je to i upad u njegovu privatnost”, smatra Vajda.

Martina Moravcova, nekadašnja osvajačica olimpijske medalje u plivanju koja živi u SAD, pisala je o tome da treba da prestanemo da dijelimo ljude na vakcinisane i nevakcinisane – branila je Đookovića i kritikovala „nezdravu“ odluku Australije.

“Apsolutno (sam saglasan sa njome). Bila je to nezdrava i nepravedna odluka, bazirana na pretpostavci da bi on mogao da utiče na nešto što se nije ni dogodilo. Poštujem Martinu ne samo kao nevjerovatnu sportistkinju, već se divim i njenoj ličnosti i stavovima. Malo je ljudi koji mogu tako danas da govore.”

Na konstataciju da Australija ima više od 100.000 slučajeva virusa korona posljednjih dana, te da su i neki igrači bili pozitivni, novinar je pitao Vajdu zašto su se toliko plašili Đokovića?

“To je pogrešno, posljedica duge izolacije. Australija sada plaća za politiku lock downa, a o Novaku su kreirali loše mišljenje u javnosti, pogotovo putem medija”, rekao je Vajda.

Na pitanje zašto više igrača nije podržalo Novaka, kao što su učinili sa Nikijem Pilićem bojkotujući Vimbldon 1973. godine, Vajda odgovara:

“Mnogi igrači su pisali i njemu i meni, saosećali su s njime. Ipak, neće da govore u javnosti. Nigdje u javnosti nećete naći koliko je večeri Novak proveo za kompjuterom razgovarajući sa mnogim igračima o njihovim uslovima života, kako može da im pomogne, uvijek je pomagao svima. Čak i ono sa biciklima u karantinu u Melburnu prošle godine, tokom cijele pandemije se borio za njih. Imam osjećaj da igrači nemaju dovoljno pravih izvora informacija, mediji ih pogrešno navode i uglavnom su protiv Đokovića”.

Vajda, koji radi s Novakom od 2006. godine, uz jednu godinu pauze, konstatovao je da je sud donio odluku u Đokovićevu korist, ali da je onda sud iskoristio svoje diskreciono pravo. Osvrnuo se Vajda i na odluku da Novak nevakcinisan vjerovatno neće moći da igra Roland Garrosu, potencijalno i na Wimbledonu.

“Ne razumijem zašto im je važno da sada to objave, a turnir se igra u maju – svijet ne zna šta će se u ovoj pandemiji desiti i za mjesec dana… Ne želim da potcijenim situaciju, ozbiljno je stanje u svijetu, ali koja je svrha u januaru raspravljati o tome? Da li je to i dalje sport?”

Za kraj, Vajda je upitan šta misli koji će biti naredni Đokovićevi koraci.

“Nisam se čuo s njim otkad je došao u Beograd. Niko ne zna. Jasno je da ga je ovo pogodilo mentalno, boljet će ga dugo i biće mu teško da sve ovo izbaci iz glave. Ipak, poznajem ga, veoma dobro, Novak je jak, odlučan i još nije rekao posljednju riječ u tenisu”, zaključuje Vajda za Aktuality.sk.

marjan vajdanovak djokovic
KOMENTARI