Sport Centar

“Uz pristrasna i neobjektivna saopštenja klubova Premijer lige BiH, stvara se duh diktature”

Asocijacija sportskih novinara Federacije BiH uputila je prijedlog Nogometnom savezu BiH za uvođenjem obavezne mixed zone na stadionima na kojima se održavaju mečevi Premijer lige BiH.

“Uz pristrasna i neobjektivna saopštenja klubova Premijer lige BiH, stvara se duh diktature”

Asocijacija sportskih novinara Federacije BiH uputila je prijedlog Nogometnom savezu BiH za uvođenjem obavezne mixed zone na stadionima na kojima se održavaju mečevi Premijer lige BiH.

Obraćanje Asocijacije prenosimo u potpunosti:

“Poštovani, obraćamo vam se s prijedlogom uvođenja obavezne mixed zone za sve premijerligaške utakmice kroz koje bi se u skladu sa svjetskim standardima konačno omogućio normalan rad sportskih novinara u BiH i pospješilo izvještavanje sa utakmica, dodatno popularisala domaća liga, te otvorila mogućnost za veći broj radnih mjesta za sportske novinare u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Naime, prateći trendove rasta digitalnih medija svjedoci smo porasta interesa novinara za Premijer ligu BiH, kao i daleko bržeg protoka ponekad i neprovjerenih informacija, na šta su klubovi u najvećem dijelu odlično reagovali formiranjem i pojačavanjem svojih službi za odnose s javnošću.

Klubovi su, što je za svaku pohvalu, preuzeli kontrolu nad informacijama koje se plasiraju u javnost, ali se kao kontraefekat stvorio vakuum u pristupu igračima, kao najbitnijim i najinteresantijim akterima u sportu. Većina klubova danas ne dozvoljava pristup igračima van terena, te je praktično nemoguće doći do komentara igrača nakon utakmica, osim na press konferencijama gdje uglavnom izjave daju treneri.

Aktivnosti klubova su u svakom slučaju pozitivne, ali profesionalizacija službi za medije bi se morala sprovesti do kraja i u potpunosti prihvatiti UEFA standarde, a ne samo djelomično stvarajući na taj način atmosferu totalitarnog režima zatvorenog za nezavisne medije.

Nemogućnost pristupa igračima nakon utakmica, stvorila je više problema u sportskom novinarstvu i izvještavanju sa utakmica. Uz jednoobrazna, u svakom mediju jednaka, pristrasna i često neobjektivna saopštenja klubova, stvara se duh diktature, a individualnost i kompetitivnost medija u kvalitetu sadržaja potpuno je eliminisana. Time se uništava i mogućnost svakog medija da napreduje ulaganjem u vlastite kvalitete.

Da je stvar alarmantna i zaista stvara problem profesiji sportskog novinara govori i činjenica da većina medija više uopće nema potrebu za dopisničkom mrežom, jer je posao dopisnika u potpunosti deplasiran nepostojanjem zvanične zone za pristup igračima na licu mjesta. Ovim je ugroženo preko 100 radnih mjesta dopisnika za desetak vodecih medija u deset gradova BiH u kojim se igra Premijer liga BiH.

Zbog svega ovoga, molimo NS BiH da adekvatno odgovori na aktuelnu situaciju i u skladu sa UEFA standardima propise obaveznu mixed zou na svim premijerligaškim utakmicama”, poručili su iz Asocijacije sportskih novinara Federacije Bosne i Hercegovine.

asocijacija sportskih novinara fbih
KOMENTARI

KOMENTARI

Čuj novinari
Gost

Kakvi ba sportski novinari. Priučeni navijači glume sportske novinare. Nastupaju navijački prema klubovima. Ne prenose vijest, prenose špekulacije. Beru klikove radi marketinga.
Ako nam je fudbal iza 100tog mjesta na svijetu, “sportski novinari” su 200ti.

wpDiscuz