Sport Centar

Uvodi se i play-off: UEFA će u ponedjeljak predstaviti novi koncept Lige prvaka

Evropska nogometna federacija (UEFA) u ponedjeljak će službeno predstaviti redizajn Lige prvaka koji će nastupiti od sezone 2024/25.

Uvodi se i play-off: UEFA će u ponedjeljak predstaviti novi koncept Lige prvaka

Evropska nogometna federacija (UEFA) u ponedjeljak će službeno predstaviti redizajn Lige prvaka koji će nastupiti od sezone 2024/25.

Proteklih godina UEFA je s najbogatijim i najjačim evropskim klubovima pregovarala oko novog formata Lige prvaka u strahu da će oni sami formirati Superligu. Klubovi su tražili više utakmica kako bi više zaradili, a UEFA im je izašla u susret.

U sadašnjem sistemu nastupaju 32 ekipe podijeljene u osam skupina, a prema novom planu igrat će se jedna liga s 36 klubova. Klubovi će uoči takmičenja biti podijeljeni u četiri jakosne grupe. Svaki klub odigrat će 10 utakmica. Suparnike će dobivati iz različitih jakosnih grupa, igrat će s 10 različitih ekipa te će odigrati po pet utakmica na svom terenu i pet u gostima.

Prema informacijama koje su se ranije pojavile u javnosti, prva faza Lige prvaka igrat će se od septembra do januara.

Promjena je da će se od 2024. godine utakmice ovog takmičenja, osim utorkom i srijedom, igrati i četvrtkom. U prvoj fazi igrat će se 18 utakmica dnevno umjesto dosadašnjih 16, a ukupno će se odigrati 180 utakmica umjesto 96, koliko se sad igra. U trenutnom formatu ukupno se u Ligi prvaka odigra 125 utakmica, a u novom će se odigrati 225 (180 u prvoj fazi, 16 play-offa i 29 u nokaut-fazi). Da biste osvojili Ligu prvaka, morat ćete odigrati barem 17 utakmica, a možda i 19. Dosad ste morali odigrati 13 susreta.

Prvih osam klubova nakon deset kola ide u osminu finala, a klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrat će play-off za osminu finala. Najlošijih 12 klubova završava takmičenje.

Kako će klubovi izboriti plasman u Ligu prvaka? Četiri dodatna mjesta u odnosu na aktuelni sistem će popuniti trećeplasirani klub iz petoplasirane zemlje po rankingu (to je sad Francuska), prvak s najvišim klupskim koeficijentom iz zemlje koja nema izravan plasman u Ligu prvaka te dva kluba s najvišim klupskim koeficijentom koja se nisu plasirala u Ligu prvaka preko domaćeg prvenstva, ali su izborili Evropsku ligu ili Konferencijsku ligu.

liga prvakauefa
KOMENTARI

KOMENTARI