Sport Centar

Uspon i pad Žiline kroz priče bh. fudbalera: Od miliona i trofeja do dugova i bankrota

Sportsku javnost posljednjih dana uzdrmala je vijest da je Žilina, sedmerostruki prvak Slovačke, proglasila bankrot zbog posljedjica pandemije korona virusa. Riječ je o klubu čiji je dres nosilo nekoliko bosanskohercegovačkih fudbalera.

Uspon i pad Žiline kroz priče bh. fudbalera: Od miliona i trofeja do dugova i bankrota

Sportsku javnost posljednjih dana uzdrmala je vijest da je Žilina, sedmerostruki prvak Slovačke, proglasila bankrot zbog posljedjica pandemije korona virusa. Riječ je o klubu čiji je dres nosilo nekoliko bosanskohercegovačkih fudbalera.

Admir Vladavić, Semir Kerla, Eldar Hasanović, Bojan Letić, Josip Kvesić, Nermin Haskić, Velimir Vidić… igrali su u redovima slovačkog giganta. Većina ih nosi lijepe uspomene iz grada sa sjevera Slovačke i sa emocijama su govorili o ovom klubu za portal SCsport.ba, iako je bilo i negativnih iskustava.

“Iznenađen sam. Žilina je bila stabilan klub. Vodio ih je Jozef Antošík. Jedan od najbogatijih Slovaka. Ima dosta svojih firmi. Milioner. Iznenađen sam da su oni došli u tu situaciju. I u periodu kada sam ja bio tamo, bile su velike plate, ali je sve bilo kako treba. Ne znam šta se desilo u međuvremenu”, rekao je Vladavić na početku razgovora za SCsport.ba.

Eldar Hasanović, koji je prije 12 godina potpisao za Žilinu i u tom klubu proveo dvije godine, bio je u kontaktu s prijateljem iz Slovačke koji je blizak predsjedniku Antošíku.

Hasanović (prvi s desne strane) na predstavljanju u Žilini

“Raspitao sam se kod prijatelja koji je blizak predsjedniku, a i na slovačkim portalima. Koliko sam shvatio klub je ušao u proces likvidacije koji može potrajati i može se obustaviti. Žilina je stabilan klub sa dosta imovine, a predsjednik je jako bogat čovjek i prije svega dobar biznismen i zato sam siguran da je on pronašao neki svoj način koji je najbolji za klub”, rekao nam je Hasanović, dodavši:

“Problem je bio što igrači nisu htjeli pristati na smanjenje plata za 80% da bi napravili uštedu za ostale zaposlene u klubu. Igrači su kolektivno odbili prijedlog i onda je predsjednik reagovao tako što je ušao u proces likvidacije i 17 igrača je dobilo jednostrani raskid ugovora. Žilina će se i dalje normalno takmičiti u najvisem rangu, s tim da će ovu sezonu završiti sa B ekipom koja se inače takmiči u drugom ili trećem rangu”.

Tu priču je potvrdio i donedavni fudbaler Sarajeva Bojan Letić, a ovaj dvadesetsedmogodišnji lijevi bek dres sedmerostrukog prvaka Slovačke nosio je u periodu od 2014. do 2017. godine.

“Čuo sam se sa bivšim saigračima koji još uvijek brane boje Žiline i oni su mi objasnili kakva je trenutna situacija u klubu i zašto je došlo do likvidacije. Kako su mi rekli, nisu pristali na smanjenje plate od 80% i tu je došlo do problema koji su oni pokušali riješiti putem unije profesionalnih igrača, potom je igračima koji su imali najveće plate stiglo obavještenje da su dobili otkaz”, istakao je Letić.

Semir Kerla iz Žiline nosi jedno negativno iskustvo, a za ovaj klub je igrao od augusta 2011. do februara 2012. godine i osvojio je duplu krunu. Klub sa sjevera Slovačke tada je bio najbolji u državi sa sjajnim uslovima, a na njihovom renoviranom stadionu čak je igrala i reprezentacija.

Semir Kerla

“Trebao sam potpisati na duži period. Međutim, nismo se dogovorili. U pitanju su razni menadžerski trikovi i sl. Nije vrijedno pričati o detaljima. Ostali su mi dužni 2500 eura za premije. S obzirom na to da nisam imao to u ugovoru precizirano, nikada nisu mi isplatili. Tako to i počinje, jednom nepravda uvijek nepravda”, konstatovao je Kerla, a stoperu Suduve ipak je žao što je klub došao u ovu situaciju:

“Mada, žao mi je što su bankrotirali. Cijeli sistem su imali na vrhunskom nivou, vjerovatno osim ljudi. Pa, čovjek se zapita kako li je to nama u BiH. Mi ništa od nabrojanog nemamo, a od tad kad sam ja bio u tom klubu prošlo je najmanje sedam godina”.

Također, i Vladaviću je slovački klub ostao dužan i to veći iznos. Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine kaže da mu je to bio najbolji dio karijere, a prisjetio se pobjede protiv Aston Ville, utakmica potiv Ajaxa, Hamburga, Chelseaja…

Vladavić u duelu sa Michaelom Essienom

“Teško mi je ovo palo. Bilo je pozitivnih stvari, bez obzira na to što mi duguju 600.000 – 700.000 eura i na sudu smo sedam godina. I Olimpik je njima dužan 180.000 eura. Ne znam kako će to sve sada ići. To je jedan veliki gubitak za slovački fudbal. Žilina je igrala na evropskoj sceni, bili su sedam puta prvaci… Nadam se da će smoći snage i novca. Proći će dosta vremena da to ponovo bude ona stara Žilina”, kazao nam je Vladavić, koji je bio najbolji strani igrač u Slovačkoj, a nosio je i kapitensku traku Žiline.

U periodu dok je Vladavić bio u Žilini u klub su došli i drugih bh. fudbaleri poput Eldara Hasanovića i Josipa Kvesića.

“Tada je došao Hasanović sa 17 godina, preko agenta i našeg prijatelja Edvina Kurtagića. Pitali su me tada za njega. Iskreno, nisam znao. Brzo se uklopio. Za njega imam samo riječi hvale. Nakon toga napravio je lijepu karijeru. Došao je i Kvesić. Strašan momak. Pravi profesionalac. Dobro je igrao. Bili su tu još Vidić, Karoglan…”, rekao je Vladavić, a zatim kroz smijeh dodao:

“To uglavnom nije slučaj, ali mogu reći da tada Balkanci nisu pravili probleme. Bio je red i mir. Družili smo se. Bili smo kao porodica”.

I Kvesić se nada da ovo nije potpuni kraj kluba sa stadiona pod Dubňom u kojem je igrao od 2007. do 2010. godine.

Kvesić (izvodi aut) u dresu Žiline

“Nadam se da ovo nije potpuni kraj. Žilina je uvijek bila među najboljim slovačkim klubovima i tome u prilog idu domaće titule i igranje grupnih faza evropskih takmičenja, kao i to da su često svoje mlade igrače prodavali evropskim klubovima. Iskreno mi je žao zbog ove situacije, ali se nadam da će se u Žilini nogomet ponovo igrati”, rekao je Kvesić za naš portal.

Hasanović, trenutni fudbaler indonezijske Persite Tangerang, prisjetio se perioda u redovima slovačkog velikana.

“Veliki klub bez sumnje. Naši klubovi nažalost ni danas nisu blizu nivoa na kojem je Žilina bila još tada. Došao sam kao veliki talenat, iz Željinih juniora, i odmah u seniorski tim. Imali su velike planove sa mnom koji se na kraju nisu ostvarili. Bilo je tu mnogo faktora, mnogo povreda, ali najveći krivac sam bio svakako ja. Imao sam sreću da me trenira Pavel Vrba koji me je stvarno cijenio, ali i nesreću da dobije otkaz nakon osam mjeseci. Poslije toga svi znamo šta je napravio sa Viktorijom Plzen i reprezentacijom Česke”, istakao je Hasanović, dodavši da je Admir Vladavić prije njegovog dolaska osvojio titulu sa Žilinom i otvorio vrata našim fudbalerima.

Te godine slovački velikan igrao je grupnu fazu Kupa UEFA, gdje je pobijedio Aston Villu u gostima, a sljedeće sezone izbacili su Hajduk u kvalifikacijama. Hasanović je na zimu 2010. godine napustio Žilinu, koja je te sezone osvojila titulu i plasirala se u Ligu prvaka.

“Konkurencija je u to vrijeme bila strašna. Cijela vezna linija su bili reprezentativci. Čak i kad bih se malo približio dolazila je neka povreda. Klub je tad prodao Hubočana u Zenit za, čini mi se četiri miliona eura, zatim Pekarika u Wolfsburg s kojim je te godine postao prvak. Vladavića u Salzburg. Veliki klub i dobra sredina za mladog igrača u svakom slučaju, svi uslovi su tu, samo treba koristiti ono što je ponuđeno, biti strpljiv i imati malo sreće”, dodao je Hasanović.

I Vladavić se prisjetio svih tih velikih transfera. Sedmerostruki prvak je i na njemu zaradio novac kada ga je prodao Salzburgu, nakon što ga je angažovao iz sarajevskog Željezničara.

Vladavić u dresu Salzburga

“Prodali su mnogo igrača. Veliki je to priliv novca, posebno za klub kakav je Žilina. Bilo je mnogo pozitivnih stvari. Ovo niko nije očekivao. Ne znam šta se desilo”, pita se fudbaler koji je odigrao 21 utakmicu za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Letić također neće nikada zaboraviti period proveden u klubu koji je u posljednje vrijeme lansirao brojna imena poput Milana Škrinjara, Roberta Bozenika, Lasla Benesa, Denisa Vavra, Davida Hancka…

Letić iz perioda kada je nastupao za Žilinu

“To je bio jedan od najboljih perioda u mojoj karijeri. Vrhunski klub u svakom smislu, koji je savršen za mlade igrače. Tamo sam sazrio kao igrač. Imao sam sreću da upoznam trenera Adriana Gulu, koji je stažirao u školi Ajaxa i koji je usvojio njihov sistem treniranja. U Žilini su najmlađe kategorije trenirale kao prvi tim”, govori nam Letić, dodavši:

“Što se tiče uslova treniranja i infrastrukture sve je savršeno bilo. To je klub koji mnogo se ulaže, kako u igrače, tako i u uslove za treniranje. Klub koji je sedmostruki prvak Slovačke i relativno je redovan učesnik grupnih faza evropksih takmičenja. Tamo sam odigrao jedne od najvećih utakmica u svojoj karijeri kao npr. protiv Athletic Bilbao”.

Kao i većina, bivši mladi reprezentativac BiH nada se da će klub sa sjevera Slovčke vratiti na stare staze.

“Žao mi je zbog novonastale situacije, ali vjerujem da će se klub vrati na stare staze uspjeha i da će nastaviti da proizvodi vrhunske igrače kao što je i do sada. To im želim od srca”, rekao je Letić i za kraj poručio:

“Forza Šošoni”.

admir vladavicbojan leticeldar hasanovicjosip kvesicsemir kerlazilina
KOMENTARI

KOMENTARI