Sport Centar

Uspješni bh. maratonac Alija Imamović na Zlatiboru se priprema sa legendama

Bh. reprezentativac Alija Imamović jedan je od najboljih polumaratonaca i maratonaca BiH, regije, Balkana, a i šire. Ovaj period pandemije u kojem je sve stalo, Alija je iskoristio da se još bolje pripremi i da sve od sebe da ostvari normu za Olimpijske igre.

Uspješni bh. maratonac Alija Imamović na Zlatiboru se priprema sa legendama

Bh. reprezentativac Alija Imamović jedan je od najboljih polumaratonaca i maratonaca BiH, regije, Balkana, a i šire. Ovaj period pandemije u kojem je sve stalo, Alija je iskoristio da se još bolje pripremi i da sve od sebe da ostvari normu za Olimpijske igre.

Ovaj mladi sportista širokog osmijeha nikog ne ostavlja ravnodušnim, a njegova priča je jedna od onih koje treba pričati. Energija kojom zrači i želja da ide naprijed, da osvaja i raste u svakom pogledu, prepoznaje se odmah pri prvom susretu.

Kao i ostalim sportistima, COVID – 19 promijenio je njegove planove i realizaciju ciljeva.

“Ekipa i ja nismo odustali ni u teškim trenucima poput ovih. Radili smo punom parom da iz godine, kakva god da je, izvučemo ono najbolje. U neku ruku mi smo to i uspjeli, a ja bih izdvojio rezultat sa polumaratona, 21 kilometar sa vremenom 1:10:34 što krasi ovu godinu i čini je najboljom u karijeri. Ovaj rezultat pokazuje da je sve moguće i da snovi mogu postati stvarnost. Naš cilj je bio da idemo ispod 1:10, ali nam se za taj podvig nije ukazala prilika, iako smo bili spremni za nešto takvo. Naš cilj ostaje isti, a to je da svima pokažemo da nemoguće ne postoji i da bez obzira na sve trebamo ustrajati u našim namjerama”, kaže Alija Imamović.

Krajem 2020. godine zajedno sa svojim timom Imamović je napravio jasan plan i program za 2021. godinu.

“Vodili smo računa o pripremnom periodu, trkama, ali i svim ostalim detaljima. Ove godine u pripremni period ušli smo dosta ranije nego do sada i prihvatili sve što nas čeka u malo težim uvjetima radi pandemije. Naravno, dat ćemo sve od sebe da nam 2021. godina bude najbolja u karijeri i da obradujemo čitavu BiH. Svi znamo da je Olimpijada, koja je trebala biti 2020. godine u Tokiju pomjerena za 2021. godinu, kao i sva velika prvenstva koja su trebala da budu održana u 2020. godini, a sada su na rasporedu u 2021. godini. Mnogo toga nas očekuje u godini koja je već uveliko krenula. Sve trke zavise od situacije vezane za koronavirus, ima mnogo trka i prvenstava na kojima bismo trebali nastupiti. Nadamo se da će se ova situacija smiriti i da ćemo moći nesmetano putovati na trke, te da ćemo moći BiH predstaviti u najboljem svjetlu”, nastavlja jedan od najboljih polumaratonaca i maratonaca BiH.

Imamović se trenutno nalazi na Zlatiboru na drugom dijelu priprema za ovu sezonu.

“Sada radim sa trenerom Slavkom Kuzmanovićem i Oliverom Jeftić, dva dobro poznata imena, ne samo u svijetu atletike, već općenito sporta. Na ideju da radimo zajedno jedan period došli smo prije nove godine, ali situacija oko COVIDa – 19 je malo usporila tu realizaciju. Od polovine februara smo zajedno, radimo mnogo dobro, ja sam oduševljen gostoprimstvom. Napredak je iz treninga u trening mnogo vidljiv i sam ga osjetim. Trener Slavko Kuzmanović je bio ikona jugoslovenske atletike. Zajedno sa mojim trenerom Seadom Kondom vodio je mnoge bitke na stazama i cestama i bili su veliki rivali. Slavko i Kondo su trčali ekstremno brze rezultate, što pokazuje činjenica da 45 godina nakon toga nema niko u regiji da trči tako. Pored toga ostali su jako dobri prijatelji i druže se u privatnom životu. Nikad do sada nisu radili na ovaj način da pomažu jedni druge, jer nije bilo prilike. Sada se ta prilika ukazala i realizujemo je svi zajedno. Slavko i Olivera, što je meni velika čast i privilegija, su me lično pozvali da budem sa njima i da radimo zajedno, na obostrano zadovoljstvo. Olivera Jeftić je žena koja je ikona maratonskog trčanja i koja je uzela sve velike medalje na velikim prvenstvima osim na OI. Rekorder je po osvojenim medaljama na EP – krosevima, rekorderka Srbije u preko 11 disciplina. Mnogo je toga što bih mogao da kažem. Sretan sam što učim od takvih osoba i što će mi pomoći da i ja budem bolji u svakom smislu. Naravno, svima nam je najbitniji rezultat na kraju. Do sad u Sarajevu nisam imao ovakvu mogućnost treniranja”, ističe Alija.

Sezonu trka naš reprezentativac počet će 20. marta na Mostar Half Marathonu.

“Drago mi je što sezonu počinjem u BiH, što mi je još veći motiv da budem još bolji i pred svojom publikom da osvjetlam obraz svima nama. U Mostar putujem pravo sa priprema zajedno sa Slavkom i Oliverom, gdje poslije trke ja ostajem malo u Sarajevu i vraćam se da radimo dalje. Tačan plan trka još ne znamo iz razloga što koronavirus i situacija oko njega diktira sve i plan na kojim trkama može da se učestvuje. Najbitnije da budemo zdravo, da izađemo iz svega ovoga još jači i bolji. Na meni je da pokažem u suštini koliko sam spreman da idem daleko sa vremenima, a mogu reći da smo spremni mnogo”, kaže Imamović koji je na kraju poručio mladim atletičarima da nikada ne odustaju od svog cilja bez obzira na prepreke i da prave ono najbolje od svog života u uslovima u kojima se nalaze.

alija imamovicmaraton
KOMENTARI

KOMENTARI