Sport Centar

Uslovi korištenja i politika privatnosti

Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ažurirano: 01.01.2021.

Ova stranica sadrži Uslove korištenja i naručivanja putem SC Shopa, kao i Uslove korištenja i politiku privatnosti portala SCsport.ba.

SC SHOP – USLOVI KORIŠTENJA I NARUČIVANJA

OPĆENITO
SC Shop je u vlasništu Udruženja “Razvoj sporta – Sport Centar” i 5D-CADD d.o.o. Sarajevo, kao zajednički projekat. Kroz dalji tekst, izrazi poput “mi” i “naš”, “naše”, “naši”, „web trgovina“, „web shop“ , „shop“ se odnose na SC Shop.
SCshop nudi mogućnost naručivanja proizvoda i artikala iz ponude, sve informacije, alate i usluge vezane za iste, a nakon prihvatanja svih ovdje navedenih uslova, politika i obavještenja.
Posjećivanjem našeg web shopa i/ili naručivanjem nekog proizvoda od nas, prihvatate i pristajete na sve navedene uslove korištenja. Svi navedeni uslovi korištenja se odnose na sve korisnike, bez ikakvih ograničenja, uključujući istraživače, dobavljače, kupce, trgovce i/ili autore sadržaja.
Molimo Vas da pročitate uslove korištenja pažljivo prije nego što pristupite našem SC Shopu i počnete koristiti isti. Pristupom našem web shop-u ili korištenjem bilo kojeg dijela istog, pristajete na sve navedene uslove korištenja. Ako se ne slažete sa svim uslovima, ne biste trebali pristupati našem web shopu i koristiti isti u bilo koje svrhe. Ako se ovi uslovi korištenja smatraju ponudom, prihvatanje istih je izričito ograničeno na ove uslove korištenja.
Bilo koje nove mogućnosti ili alati dodati našem SC Shopu također podliježu uslovima korištenja. Najnoviju verziju uslova korištenja možete pogledati u bilo kojem trenutku na ovoj stranici. Mi zadržavamo pravo da ažuriramo, izmjenimo ili promjenimo bilo koji od uslova korištenja postavljanjem nadogradnji i/ili promjena na našu web stranicu. Vaša je odgovornost da redovno provjeravate ovu stranicu zbog mogućnosti promjena na istoj. Nastavak Vašeg korištenja našeg shop-a podrazumijeva Vaše prihvatanje tih promjena. 
Naš SC shop funkcioniše posredstvom naših servera koji nam pružaju mogućnost formiranja online e-commerce platforme koja nam omogućava ponudu različitih proizvoda i/ili usluga. 
Sve cijene u SC Shopu navedene su u bosanskohercegovačkim konvertibilnim markama KM (BAM). U izlistane cijene nije uračunat trošak isporuke na adresu kupca, koji ovisi o količini, naručenim proizvodima i adresi isporuke.

SEKCIJA 1 – USLOVI ONLINE WEB SHOPA
Prihvatanjem uslova korištenja, izjavljujete da ste najmanje punoljetni po odredbama zakona u Vašoj državi ili prebivališu i dajete nam svoj pristanak da bilo ko od maloljetnika koje izdržavate koristi našu stranicu.
Ne smijete koristiti proizvode sa našeg SC Shopa u bilo koje nezakonite ili neovlaštene svrhe, niti smijete kršiti bilo koji zakon u Vašoj državi, provinciji, prebivalištu (uključujući, ali ne ograničavajući se na zakone o autorskim pravima).
Ne smijete prenositi nikakve viruse ili kodove destruktivne prirode.
Kršenje bilo kojeg od navedenih uslova rezultirat će automatskim prekidom saradnje.

SEKCIJA 2 – GENERALNI USLOVI
Zadržavamo pravo da odbijemo saradnju i usluge bilo kojem korisniku iz bilo kojeg razloga u bilo koje vrijeme.
Slažete se da Vaše informacije (ne uključuje podatke kreditne kartice jer se plaćanje vrši pouzećem, pri isporuci robe i posredstvom dobavljača) mogu prenositi nešifrirane i uključivati: (a)  prijenos preko različitih mreža; i (b)  prilagodbe različitim tehničkim zahtjevima povezujućih mreža ili uređaja.
Informacije sa Vaše kreditne kartice ne dolaze u nikakav kontakt sa nama. SC Shop vam u ovoj fazi poslovanja nikada neće tražiti podatke o kreditnoj kartici.
Potvrđujete da nećete iskorištavati bilo koji dio uslova korištenja.
Naslovi, odnosno sekcije, korišteni u ovom sporazumu su tu samo radi praktičnosti i neće ograničiti ili na drugi način uticati na ove uslove korištenja.

SEKCIJA 3 – PRECIZNOST, POTPUNOST I BEZVREMENOST INFORMACIJA
Mi nismo odgovorni ukoliko su informacije o proizvodu objavljene na ovoj stranici neprecizne, nepotpune ili stare. Materijali na ovoj stranici su pruženi samo za generalno informisanje i na njih se ne bi trebalo oslanjati, odnosno ne bi se isključivo oni trebali uzimati kao jedina osnova za donošenje odluka bez konsultacija sa primarnim, preciznijim, potpunijim ili svježijim izvorima informacija. 
Oslanjanje na informacije navedene na ovoj stranici je na Vaš vlastiti rizik.
Ova stranica može sadržavati određene starije informacije. Starije informacije, nužno, nisu aktuelne, te su date samo kao referenca. Zadržavamo pravo da modifikujemo sadržaj ove stranice u bilo koje vrijeme, ali nemamo obavezu da ažuriramo bilo koju informaciju na našoj stranici. 
Potvrđujete da je Vaša obaveza i odgovornost da pratite promjene na našoj stranici.

SEKCIJA 4 – MODIFIKACIJA USLOVA I CIJENA
Cijene proizvoda koje nudimo na našoj stranici se mogu promijeniti bez prethodne najave.
Cijene proizvoda određuju naši proizvođači i dobavljači.
Zadržavamo pravo na promjenu ili prekid važenja uslova korištenja (ili bilo kojeg sadržavajućeg dijela istih) bez prethodne najave.
Nećemo biti odgovorni niti Vama niti bilo kojoj trećoj strani za bilo kakve modifikacije, promjene cijena, suspenzije ili prekid važenja uslova korištenja (ili bilo kojeg sadržavajućeg dijela istih).

SEKCIJA 5 – PROIZVODI I USLUGE
Neki proizvodi ili usluge mogu biti raspoloživi jedino na stranici. Ovi proizvodi ili usluge mogu imati ograničen kvantitet i podliježu pravima vraćanja ili zamjene definisanim od strane vlasnika ili proizvođača istih.
Maksimalno smo se potrudili da prikažemo što preciznije boje i slike proizvoda na stranici. Ne možemo garantovati da će Vaš monitor ili bilo koja prikazana boja biti u potpunosti precizna. 
Zadržavamo pravo, međutim nismo obavezni, da ograničimo mogućnost prodaje proizvoda ili usluga sa naše stranice bilo kojoj osobi, geografskoj regiji ili nadležnosti. Ovo pravo možemo ostvarivati od slučaja do slučaja. Zadržavamo pravo da ograničimo količine bilo kojeg proizvoda ili usluge kojeg nudimo. Svi opisi proizvoda ili njihove cijene su podložni promjenama bez prethodne najave, u zavisnosti od volje ponuđača istih. Zadržavamo pravo da izbacimo bilo koji proizvod u bilo koje vrijeme iz naše ponude. Svaka ponuda za bilo koji proizvod ili uslugu na ovoj stranici je ništavna tamo gdje je zabranjena.
Ne garantujemo da će kvalitet bilo kojeg proizvoda, usluge, informacije ili drugih materijala kupljenih na ovoj stranici zadovoljiti Vaša očekivanja, te ne garantujemo da će bilo koja greška u toku usluge biti ispravljena.

SEKCIJA 6 – TAČNOST RAČUNA I INFORMACIJE O RAČUNU
Zadržavamo pravo da odbijemo bilo koju narudžbu koju nam pošaljete. Postoji mogućnost da prema vlastitom nahođenju ograničimo ili odbijemo naručene količine proizvoda ili usluga po osobi, kućanstvu ili po narudžbi. Ova ograničenja mogu obuhvatati narudžbe poslane od strane istog korisničkog računa i/ili narudžbe koje koriste istu adresu za naplatu i/ili isporuku. U slučaju da izvršimo promjenu ili otkažemo narudžbu, obavijestit ćemo Vas kontaktiranjem adrese e-pošte i/ili adrese za naplatu/broja telefona navedenog u trenutku narudžbe. Zadržavamo pravo ograničiti ili zabraniti narudžbe koje, prema našoj procjeni, čine dileri, preprodavači ili distributeri.
Slažete se da ćete priložiti trenutne, potpune i tačne podatke o kupovini za sve kupovine izvršene u našoj trgovini. Slažete se da ćete odmah ažurirati svoj račun i druge informacije, uključujući adresu e-pošte i brojeve telefona, tako da Vas možemo kontaktirati po potrebi.

SEKCIJA 7 – VEZE SA TREĆIM STRANAMA
Određeni sadržaji, proizvodi i usluge dostupni na našoj trgovini mogu uključivati materijale trećih strana.
Veze trećih strana na ovom web sajtu mogu Vas uputiti na third-party web stranice koje nisu povezane s nama. Nismo odgovorni za ispitivanje ili procjenu sadržaja ili tačnosti i ne garantujemo i nećemo imati nikakvu odgovornost ili odgovornost za bilo koji materijal ili third-party web stranice, niti za bilo koji drugi materijal, proizvode ili usluge trećih strana.
Ne odgovaramo za bilo kakvu štetu ili štetu koja se odnosi na kupovinu ili upotrebu dobara, usluga, resursa, sadržaja ili bilo koje druge transakcije izvršene u vezi sa bilo kojim third-party web lokacijama. Molimo pažljivo pregledajte politike i prakse treće strane i pobrinite se da ih razumijete prije nego što se upustite u bilo koju transakciju. Žalbe, potraživanja, nedoumice ili pitanja u vezi sa proizvodima treće strane trebaju se uputiti trećoj strani.

SEKCIJA 8 – KOMENTARI, POVRATNE INFORMACIJE I DRUGI PODNESCI
Ako, na naš zahtjev, pošaljete određene prijave (na primjer prijave za nagradne igre) ili bez našeg zahtjeva pošaljete kreativne ideje, prijedloge, planove ili druge materijale, bilo putem interneta, e-poštom, poštom ili na neki drugi način (komentari i sl.), slažete se da možemo u bilo kojem trenutku, bez ograničenja, uređivati, kopirati, objavljivati, distribuirati, prevoditi i na bilo koji drugi način koristiti bilo koji medij i bilo koji komentar koji nam proslijedite. Mi nismo i nećemo biti dužni (1) čuvati bilo kakav komentar u povjerenju; (2) plati naknadu za bilo koji komentar; ili (3) odgovoriti na bilo koji komentar.
Možemo i nastojimo, ali nemamo obavezu nadgledati, uređivati ili uklanjati sadržaj za koji prema vlastitoj procjeni utvrdimo da je nezakonit, uvredljiv, prijeteći, klevetnički, pornografski, nepristojan ili na bilo koji drugi način neprikladan ili krši intelektualno vlasništvo bilo koje strane ili uslova korištenja.
Slažete se da Vaši komentari neće kršiti bilo koje pravo bilo koje treće strane, uključujući autorska prava, zaštitni znak, privatnost, ličnost ili druga lična ili vlasnička prava. Dalje se slažete da Vaši komentari neće sadržavati klevetu ili drugi nezakonit, uvredljiv ili nepristojan materijal, niti sadržati bilo koji računarski virus ili drugi zlonamjerni softver koji bi na bilo koji način mogao utjecati na rad trgovine ili bilo koje povezane web stranice. Ne smijete koristiti lažnu adresu e-pošte, pretvarati se da ste netko drugi ili na drugi način obmanjivati nas ili treće strane u vezi s porijeklom bilo kakvih komentara. Sami ste odgovorni za sve komentare koje date i njihovu tačnost. Ne preuzimamo nikakvu odgovornost i ne preuzimamo odgovornost za komentare objavljene od Vas ili bilo koje treće strane.

SEKCIJA 9 – LIČNE INFORMACIJE
Sve lične informacije koje podnesete prilikom narudžbe ili posjećivanja naše web trgovine će biti proslijeđene našim saradnicima – dobavljačima, kako bi se narudžba finalizirala i realizovala, a politike privatnosti podataka naših saradnika možete pronaći na njihovim web stranicama. Također, ne garantujemo da Vam nećemo slati promotivne materijale, informisati Vas o akcijama ili pratećim proizvodima. Postoji mogućnost da Vaše informacije budu iskorištene za analizu tržišta.
SC Shop prikuplja lične informacije kupaca samo u mjeri koji su nužni za ispunjenje svoje obveze, za informiranje o novim i akcijskim proizvodima te dostavu promotivnih materijala, unaprjeđenje odnosa sa kupcima, te radi provjere drugih podataka neophodnih za online kupovinu.
SC Shop se obvezuje štititi lične podatke kupaca u skladu sa zakonskim propisima države Bosne i Hercegovine, te se obvezuje da osobne podatke neće ni na koji način ustupiti trećim osobama bez pristanka kupca (osim podataka koji su nužni poslovnim partnerima za izvršavanje dostave naručenog proizvoda). Od ovog se izuzimaju slučajevi u kojima je SC Shop po valjanom nalogu ovlaštenih državnih tijela, u skladu sa zakonom, dužan dostaviti ili dopustiti uvid u osobne podatke kupaca.
SC Shop ne bilježi broj vaše kreditne kartice niti pohranjuje transakcijske podatke.
Kupac ima pravo zatražiti nadopunu, ispravak ili izmjenu netačnih osobnih podataka.
Za potrebe sklapanja i izvršavanja ugovora SC Shop ima pravo od Korisnika i Kupca zatražiti, prikupiti i obrađivati lične podatke. Sklapanjem ugovora, odnosno narudžbom artikala i proizvoda, Kupac daje svoj pristanak za upotrebu tako prikupljenih osobnih podataka u svrhu sklapanja i ispunjavanja ugovora / narudžbe, te garantuje da su podaci tačni, potpuni i ažurni.

SEKCIJA 10 – GREŠKE, NEPRAVILNOSTI I PROPUSTI
Povremeno na našoj web stranici ili web trgovini mogu postojati informacije koje sadrže tipografske greške, netačnosti ili propuste koji se mogu odnositi na opise proizvoda, cijene, promocije, ponude, troškove otpreme proizvoda, vrijeme prijevoza i dostupnost. Zadržavamo pravo ispravljanja grešaka, netačnosti ili propusta i promjene ili ažuriranja podataka ili otkazivanja narudžbi ako su bilo koje informacije na web trgovini ili na bilo kojoj povezanoj web lokaciji u bilo koje vrijeme netačne bez prethodne najave (uključujući i nakon što ste predali narudžbu).
Ne preuzimamo nikakvu obavezu da ažuriramo, dopunjavamo ili razjašnjavamo informacije na web trgovini ili na bilo kojoj povezanoj web lokaciji, uključujući informacije o cijenama, količinama, dostupnosti ili dostavi. Nijedan određeni datum ažuriranja ili osvježavanja koji se primjenjuje na web trgovini ili na bilo kojoj povezanoj web lokaciji ne bi trebao ukazivati na to da su sve informacije na web trgovini ili na bilo kojoj povezanoj web lokaciji promijenjene ili ažurirane.

SEKCIJA 11 – ZABRANJENO KORIŠTENJE
Pored ostalih zabrana utvrđenih u uslovima korištenja, zabranjeno Vam je korištenje ove web lokacije ili njenog sadržaja: (a) u bilo koju nezakonitu svrhu; (b) tražiti od drugih da izvrše ili učestvuju u bilo kojim nezakonitim radnjama; (c) kršiti bilo kakve međunarodne, države ili lokalne propise, pravila, zakone ili lokalne odredbe; (d) kršiti naša prava intelektualnog vlasništva ili prava intelektualnog vlasništva drugih; (e) uznemiravati, zlostavljati, vrijeđati, štetiti, klevetati, omalovažavati, zastrašivati ​​ili diskriminirati na osnovu spola, seksualne orijentacije, religije, etničke pripadnosti, rase, starosti, nacionalnog porijekla ili invalidnosti; (f) podnošenje lažnih ili obmanjujućih podataka; (g) za učitavanje ili prenos virusa ili bilo koje druge vrste zlonamjernog koda koji će ili se može koristiti na bilo koji način koji će uticati na funkcionalnost ili rad web trgovine ili bilo koje povezane web lokacije, drugih web lokacija ili interneta; (h) za prikupljanje ili praćenje ličnih podataka drugih; (i) za spam, phish, pharm, pretext, spider, crawl, ili scrape; (j) u bilo koju nepristojnu ili nemoralnu svrhu; ili (k) da ometa ili zaobilazi sigurnosne funkcije web trgovine ili bilo koje povezane web lokacije, drugih web lokacija ili interneta. Zadržavamo pravo da Vam onemogućimo upotrebu web trgovine ili bilo koje povezane web stranice zbog kršenja bilo koje zabranjene upotrebe.

SEKCIJA 12 – IZJAVA O GARANCIJI; OGRANIČENJE ODGOVORNOSTI
Ne garantujemo i ne izjavljujemo da će Vaša upotreba naše usluge biti neprekidna, pravovremena, sigurna ili bez grešaka.
Ne garantujemo da će rezultati koji se mogu dobiti korištenjem usluge biti tačni ili pouzdani.
Slažete se da s vremena na vrijeme možemo ukloniti web trgovinu na neodređeno vrijeme ili otkazati našu uslugu u bilo kojem trenutku, bez najave.
Izričito se slažete da je Vaša upotreba web trgovine ili nemogućnost upotrebe naših usluga na Vaš vlastiti rizik. Web trgovina i svi proizvodi i usluge koji Vam se nude putem web trgovine pružaju se (osim što smo izričito naveli) za Vašu upotrebu „takvi kakvi jesu“ i „ toliko dostupni“, bez ikakvog predstavljanja, garancija ili bilo kakvih uslova, bilo izričitih ili podrazumijevanja, uključujući sve implicirane garancije ili uslove prodaje, tržišne kvalitete, podobnosti za određenu svrhu, trajnosti, naslova i nekršenja uslova.
Ni u kom slučaju SCshop, naši direktori, službenici, zaposlenici, saradnici, partneri, agenti, ugovarači, pripravnici, dobavljači ili davaoci licence neće biti odgovorni za bilo kakvu povredu, gubitak, potraživanje ili bilo koju direktnu, indirektnu, slučajnu, kaznenu, posebnu ili posljedičnu štetu bilo koje vrste, uključujući, bez ograničenja, izgubljenu dobit, izgubljeni prihod, izgubljenu štednju, gubitak podataka, troškove zamjene ili bilo koju sličnu štetu, bilo da je zasnovana na ugovoru, deliktu (uključujući nemar), strogoj odgovornosti ili na neki drugi način, koja proizlazi iz Vašeg korištenja bilo koje usluge ili bilo kojih proizvoda nabavljenih korištenjem web trgovine, ili bilo koje druge tvrdnje povezane na bilo koji način s Vašom upotrebom naših usluga ili bilo kojeg proizvoda, uključujući, ali bez ograničenja, greške ili propuste u bilo kojem sadržaju, ili bilo koji gubitak ili oštećenje bilo koje vrste nastalo kao rezultat upotrebe usluga ili bilo kojeg sadržaja (ili proizvoda) objavljenog, prenesenog ili dostupnog na drugi način putem web trgovine, čak i ako ste obaviješteni o mogućnosti njihovog dešavanja. Budući da neke države ili pokrajine ne dozvoljavaju izuzeće ili ograničenje odgovornosti za posljedične ili slučajne štete, u takvim državama ili pokrajinama naša odgovornost će biti ograničena na maksimalnu mjeru dopuštenu zakonom.

SEKCIJA 13 – NAKNADA I OBEŠTEĆENJE
SC Shop, osnivači, direktori, službenici, agenti i druge povezane osobe nisu odgovorni za bilo kakve naknade i/ili obeštećenja proizašla iz korištenja proizvoda ili usluga ponuđenih na web trgovini. Za sve informacije mogućnosti i odgovornosti za naknade i/ili obeštećenja posjetite stranice proizvođača i ponuđača proizvoda ili usluga.

SEKCIJA 14 – ODVOJIVOST
U slučaju da se za bilo koju odredbu/sekciju ovih uslova korištenja utvrdi da je nezakonita, nevažeća ili neprovediva, takva će odredba ipak biti izvršna u najvećoj mogućoj mjeri dopuštenoj važećim zakonom, a neizvršljivi dio smatrat će se odvojenim od ostatka uslova korištenja, takvo utvrđivanje neće utjecati na valjanost i izvršnost bilo kojih od drugih preostalih odredbi.

SEKCIJA 15 – PRESTANAK
Obaveze između strana nastale prije datuma raskida sporazuma preživjet će raskid ovog sporazuma u sve svrhe.
Ovi uslovi korištenja su na snazi osim ako ih ne raskinete ili Vi ili mi. Ove uslove korištenja možete prekinuti u bilo kojem trenutku tako što ćete nas obavijestiti da više ne želite koristiti naše usluge ili kada prestanete koristiti našu stranicu.
Ako prema našoj jedinstvenoj procjeni ne ispunite bilo koji od odredbi ili odredbi ovih uslova korištenja, ili sumnjamo da niste ispunili, također možemo u bilo kojem trenutku raskinuti ovaj ugovor bez najave, a Vi ćete i dalje biti odgovorni za sve dospjele iznose do i uključujući datum raskida; i/ili u skladu s tim može Vam se uskratiti pristup našoj web trgovini (ili bilo kojoj povezanoj web lokaciji ili dijelu stranice).

SEKCIJA 16 – CIJELI SPORAZUM
Propust da ostvarimo ili provedemo bilo koje pravo ili odredbu ovih uslova korištenja neće predstavljati odricanje od tog prava ili odredbe.
Ovi uslovi korištenja i bilo koje politike ili operativna pravila koja smo objavili na ovoj stranici ili u vezi sa web trgovinom predstavljaju cjelokupni sporazum i razumijevanje između Vas i nas i uređuju Vašu upotrebu web trgovine, zamjenjujući bilo kakve prethodne ili istovremene sporazume, komunikacije i prijedloge, bilo usmeno ili pismeno, između Vas i nas (uključujući, ali bez ograničenja, sve prethodne verzije uslova korištenja).
Bilo kakve nejasnoće u tumačenju ovih uslova korištenja neće se tumačiti protiv strane koja sastavlja sporazum.

SEKCIJA 17 – TUMAČENJE SPORAZUMA
Ovim uslovima korištenja i bilo kojim odvojenim ugovorima kojima Vam pružamo usluge upravljaće se i tumačiti u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine.

SEKCIJA 18 – PROMJENE USLOVA KORIŠTENJA
Možete pregledati najnoviju verziju uslova korištenja na ovoj stranici u bilo koje vrijeme.
Zadržavamo pravo, prema vlastitom nahođenju, ažurirati, izmijeniti ili zamijeniti bilo koji dio ovih uslova korištenja objavljivanjem ažuriranja i promjena na ovoj web stranici. Vaša je odgovornost da povremeno provjeravate našu web stranice radi promjena. Vaša kontinuirana upotreba ili pristup našoj web trgovini ili usluzi nakon objavljivanja bilo kakvih promjena ovih uslova korištenja predstavlja prihvatanje tih promjena.

SEKCIJA 19 – KONTAKT INFORMACIJE
Sva pitanja vezana za uslove korištenja naše web stranice nam možete poslati na e-mail: shop@scsport.ba ili pozivom na telefonske brojeve +387 (0)33 200-576 i 445-052.

Hvala vam što podržavate rad SC Shopa.

SCsport.ba – USLOVI KORIŠTENJA I POLITIKA PRIVATNOSTI

USLOVI KORIŠTENJA
Korištenjem portala SCsport.ba i svih pratećih stranica sadržanih na istom automatski prihvatate sve u nastavku navedene stavke Uslova korištenja.
Čitatelji su dužni redovno provjeravati i čitati Uslove korištenja.
Podrazumijeva se da su korisnici u svakom trenutku upoznati sa aktuelnim Uslovima korištenja ako kontinuirano koriste portal SCsport.ba i / ili prateće stranice sadržane na istom.
Striktno se zabranjuje korištenje portala SCsport.ba i svih pratećih stranica istog u bilo koje nezakonite svrhe.
Portal SCsport.ba na bosanskom jeziku izdaje Udruženje „Razvoj sporta – Sport Centar“, sa sjedištem na adresi Husrefa Redžića 1, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.
Svi članovi ovih Uslova korištenja su navedeni samo zbog lakše navigacije i nemaju uticaj na cjelovitost ovog dokumenta.

ČLAN 1 – SADRŽAJ PORTALA
Portal SCsport.ba se sastoji od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i oglašivača, besplatnih sadržaja, sadržaja kojeg su kreirali čitatelji, te linkova na vanjske stranice.
Sve sadržaje i vijesti portala SCsport.ba koristite na vlastitu odgovornost. Udruženje “Razvoj sporta – Sport Centar” se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem web portala i pratećih stranica.

ČLAN 2 – NEDOZVOLJEN SADRŽAJ
Prilikom korištenja portala SCsport.ba nije dozvoljeno: (a) koristiti portal za lančana pisma, piramidalne sheme, junk mail, spam ili bilo koji drugi oblik višestrukog slanja komercijalnog, promotivnog ili drugog sadržaja; (b) koristiti jezik mržnje, vrijeđati, prijetiti, maltretirati, obmanjivati ili na bilo koji drugi način ili oblik vrijeđati prava, uvjerenja ili stavove drugih čitatelja naših ili pratećih stranica i portala; (c) objavljivati i / ili širiti vulgaran, nepristojan i nezakonit sadržaj; (d) učitavati fajlove ili datoteke koje sadrže viruse, crve, trojane ili bilo kakav software koji nanosi štetu; (e) učitavati i širiti sadržaj podložan autorskim pravima drugih strana; (f) lažno se predstavljati u bilo koju svrhu; (g) predstavljati se službenim članom SCsport.ba; (h) kršiti bilo koji zakon, u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugo.

ČLAN 3 – AUTORSKA PRAVA
SCsport.ba je vlasnik autorskih prava na svim vlastitim sadržajima (tekstovi, video-sadržaj, foto-sadržaj, baze podataka, uslovi korištenja, SC shop, programerski kodovi, i slično). Ukoliko neovlašteno koristite bilo koji autorski sadržaj portala SCsport.ba, Vaše djelo je podložno tužbi.
SCsport.ba u nekim situacijama može preuzeti određenu vijest sa drugog portala / medija, ali to će uvijek biti provedeno sa najvećom dozom profesionalnosti i poštivanja autorskih prava, te će izvorni autor biti naveden kao vlasnik objavljenog sadržaja. Također, ukoliko želite preuzeti neku vijest ili sadržaj sa našeg portala, obavezni ste da navedete SCsport.ba kao izvor vijesti i vlasnika objavljenog sadržaja.
Ukoliko bilo koji korisnik portala SCsport.ba smatra da je SCsport.ba povrijedio njegova autorska prava, ovlašten je da odmah prijavi navedeni sadržaj redakciji ili Udruženju „Razvoj sporta – Sport Centar“. SCsport.ba će odmah provjeriti navedeni sadržaj te ukoliko se ispostavi tačnost navoda povrede autorskih prava i ukloniti isti u najkraćem mogućem roku.
Prijavu kršenja autorskih prava možete poslati putem e-maila: redakcija@scsport.ba.

ČLAN 4 – KOMENTARI I PRAVILA KOMENTIRANJA
SCsport.ba ni u kojem slučaju nije odgovoran za komentare ili posljedice koje mogu izazvati komentare koje ostavljaju čitatelji. SCsport.ba može, ali nije dužan, pratiti sekciju namjenjenu za komentare, te ukloniti neželjeni sadržaj / komentar ili eventualno zabraniti pristup kreatoru komentara.
Korisnicima portala SCsport.ba je strogo zabranjeno: (a) prijetiti i vrijeđati na bilo kojoj osobi druge korisnike portala, novinare, administratore i sva druga povezana lica; (b) provocirati i klevetati druga lica; (c) iznositi netačne informacije kako bi se naštetilo bilo kome; (d) namjerno prekidati diskusije umetanjem repetitivnih komentara (spam). Korisnik je odgovoran za bilo koji sadržaj koji objavi na portalu. Shodno tome, eventualno može biti zakonski kažnjen za bilo koji oblik kršenja pravila komentiranja.
Korisnik koji smatra da su njegova prava povrijeđena komentarom nekog drugog korisnika, dužan je podnjeti prijavu na e-mail: redakcija@scsport.ba.

ČLAN 5 – PRAVILA SLANJA AUDIO / VIDEO ZAPISA I FOTOGRAFIJA
SCsport.ba ima puno pravo da objavi ili ne objavi sve audio / video zapise i fotografije koje nam pošaljete. Slanjem bilo čega od navedenog nam dajete puno pravo na korištenje i objavljivanje svih poslanih sadržaja na način koji uredništvo odredi kao najprikladniji.
Također se slažete da Vaše djelo ne mora biti potpisano, odnosno da ne morate biti navedeni kao autor djela. Slanjem sadržaja portalu SCsport.ba pristajete na to da Vam neće biti isplaćena bilo kakva naknada ili honorar za korištenje Vaših sadržaja na portalu. Ukoliko izričito želite da Vam se za Vaš poslani sadržaj isplati naknada ili honorar, to ste striktno obavezni
navesti uz slanje navedenog sadržaja inače se smatra da ste bez ikakvih oblika naknada predali svoj sadržaj na korištenje portalu.

ČLAN 6 – PRAVILA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI
Prikupljanju, upotrebi i obradi Vaših podataka portal SCsport.ba pristupa sa najvećom mogućom mjerom diskrecije i profesionalnosti. Ukoliko smatrate ili imate naznake da bi neko mogao pristupiti i zloupotrijebiti podatke i lične informacije o Vama i Vašoj porodici, molimo Vas da to istog trenutka prijavite na e-mail: redakcija@scsport.ba.
SCsport.ba ima pravo proslijediti ili objaviti Vaše podatke, uključujući i lične podatke, sudovima, policijskim tijelima ili vladinim tijelima ili ovlaštenim trećim stranama, ako i u onoj mjeri u kojoj smo zakonski obvezani ili je to zakonski dopušteno, ili ako je takvo otkrivanje razumno potrebno radi: (a) ispunjavanja naših zakonskih obveza, (b) pravnih postupaka i odgovora na tvrdnje usmjerene protiv SCsport.ba, (c) odgovaranja na provjerene zahtjeve, vezane za kaznene istrage ili navodnu ili sumnjivu ilegalnu aktivnost ili bilo koju drugu aktivnost koja nas ili naše korisnike može izložiti odgovornosti za štetu, (d) provođenja i upravljanja našim Uslovima korištenja ili drugim ugovorima s korisnicima, (e) zaštite prava, imovine ili lične sigurnosti SCsport.ba, njegovih zaposlenika, korisnika ili članova javnosti.
Tamo gdje je to prikladno, možemo obavijestiti korisnike o takvim pravnim zahtjevima, osim ako: (a) je takva obavijest zabranjena sama po sebi, sudskim nalogom ili primjenjivim zakonom, (b) smatramo da bi obavještavanje bilo uzaludno, neučinkovito, stvaralo rizik od povrede ili tjelesne ozljede pojedincu ili grupi, ili stvaralo ili povećavalo rizik od prijevare prema našim korisnicima.
U slučajevima u kojima postupamo u skladu sa zakonskim zahtjevima, bez prethodne obavijesti iz tih razloga, pokušat ćemo obavijestiti tog korisnika o zahtjevu, nakon što je ispunjen i kada, u dobroj vjeri, utvrdimo da u tome više nismo spriječeni.
Na našem portalu mnoge druge stranice vrše reklamiranje i promociju svojih usluga i proizvoda, te zbog toga postoji mogućnost da pristupom njihovim promotivnim materijalima budete odvedeni na druge stranice. Sve druge stranice bi trebale da imaju vlastite Uslove korištenja i Pravila privatnosti, te je isključivo Vaša odgovornost da provjerite važeća Pravila privatnosti i Uslove korištenja prije nego što počnete koristiti druge stranice. SCsport.ba nije odgovoran za čuvanje podataka na trećim stranicama na koje možete biti preusmjereni prilikom korištenja našeg portala.
SCsport.ba koristi poslovne profile na društvenim mrežama Facebook-a, Twitter-a i LinkedIn-a, a o njihovim Pravilima privatnosti odnosno izjavama o povjerljivosti kao i o načinu na koji oni koriste Vaše lične informacije možete pogledati na:
FACEBOOK – https://www.facebook.com/policy.php
INSTAGRAM – https://help.instagram.com/519522125107875
TWITTER – https://twitter.com/en/privacy
LINKEDIN – https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy

ČLAN 7 – SARADNJA SA OGLAŠIVAČIMA
Našim partnerima možemo dostaviti podatke o karakteristikama korisnika našeg portala, odnosno ljudi koji će moći vidjeti njihove kampanje, kao i o učinku sprovedene kampanje oglašivača, ali ne dijelimo lične podatke pomoću kojih bi mogli identifikovati naše korisnike (podaci poput imena korisnika, e-mail adresu, druge kontakt i identifikacijske podatke) osim ako nemamo dopuštenje korisnika. Najčešće partnerima pružamo opšte demografske podatke i specifične podatke koje mogu zahtjevati određeni partneri kako bi imali bolji uvid i razumijevanje svoje publike. Također, na zahtjev možemo potvrditi koji su oglasi doveli do određene poslovne aktivnosti korisnika sa oglašivačem.

ČLAN 8 – TREĆE STRANE
Portal SCsport.ba može sadržavati veze sa web stranicama ili određenim uslugama trećih strana. Oglasi portala SCsport.ba nemaju vlasništvo nad partnerima treće strane niti pravo da kontroliraju iste. Ukoliko ostvarite kontakt sa trećim stranama, SCsport.ba nije odgovoran za Politike privatnosti i Uslove korištenja treće strane, kao ni za bilo kakvu štetu prouzrokovanu Vašom interakcijom sa trećim stranama. Preporučujemo da uvijek provjerite Pravila o privatnosti i Uslove korištenja svih web stranica koje posjećujete.

ČLAN 9 – IZMJENE PRAVILA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI
SCsport.ba zadržava pravo da izmjeni u potpunosti, preuredi dio ili izbaci dio (ili cjelinu) Pravila o zaštiti privatnosti, odnosno Uslova korištenja. Sve izmjene će biti objavljene na ovoj stranici, a korištenjem portala SCsport.ba i svih povezanih web stranica potvrđujete da ste upoznati sa aktuelnom verzijom Pravila o zaštiti privatnosti i Uslova korištenja. SCsport.ba nije obavezan da korisnike direktno obavijesti o bilo kakvim promjenama na portalu (uključujući promjene u Pravilima o zaštiti privatnosti i Uslovima korištenja), a korisnici su odgovorni i obavezni da redovno provjeravaju ovu stanicu.

ČLAN 10 – POLITIKA KORIŠTENJA KOLAČIĆA
Kolačići (engl. “cookies”) su mali paketi podataka koji se upotrebljavaju za pohranu i primanje anonimnih identifikatora te drugih podataka o računarima, telefonima i ostalim uređajima. Druge tehnologije, uključujući podatke koje pohranjujemo u web pregledniku ili na uređaju, identifikatore povezane s uređajem i drugi softver, upotrebljavaju se za slične svrhe. U ovim pravilima sve te tehnologije nazivamo „kolačićima”.
Kolačići nam pomažu pružati, zaštititi i poboljšati naše proizvode, primjerice personalizacijom sadržaja, prilagođavanjem i mjerenjem oglasa te omogućavanjem sigurnijeg okruženja. Iako se kolačići koje upotrebljavamo mogu povremeno mijenjati u skladu s poboljšanjima i unapređenjima, upotrebljavamo ih za sljedeće svrhe: (a) kako bi se sjetili informacija o Vama, tako da nam ih ne morate ponovno davati; (b) kako bi nam pomogli da shvatimo kako ljudi koriste naše usluge i kako bismo ih mogli poboljšati; (c) da bismo zaštitili vaš korisnički račun i podatke; (d) kolačići nam pomažu prikazivati oglase i davati preporuke za poduzeća i druge organizacije osobama koje bi mogle biti zainteresirane za njihove proizvode, usluge ili ciljeve, (e) kako bi nam pomogli da prilagodimo i personaliziramo SCsport.ba, sjećajući se vaših preferencija i postavki.
Podaci pohranjeni korištenjem kolačića na portalu SCsport.ba i pripadajućim stranicama ne sadrže lične podatke iz kojih bi se mogao utvrditi identitet korisnika.
Korištenjem portala SCsport.ba prihvatate sve kolačiće sadržane na istom.

ČLAN 11 – KONTROLA KOLAČIĆA
Vaš pretraživač ili uređaj mogu imati opcije koje Vam omogućavaju kontrolu kolačića, odnosno odabir da li će se isti spremati u pretraživač i brisanje istih. Informacije o tim opcijama možete potražiti na stranicama pretraživača ili uređaja.
Napominjemo da ukoliko onemogućite kolačiće, postoji mogućnost da nećete moći pristupiti nekim uslugama portala SCsport.ba i pripadajućih stranica, te da možda neki dijelovi stranica neće raditi ispravno za Vas.

ČLAN 12 – VAŠA PRAVA
Za sva pitanja vezana za prava navedena u Uslovima korištenja i ostvarivanje navedenih prava, možete nam se obratiti slanjem e-maila na adresu: redakcija@scsport.ba. Napominjemo Vas da u ovom slučaju možemo zahtjevati potvrdu Vašeg identiteta, prije poduzimanja bilo kakvih mjera i radnji vezanih za Vaš zahtjev / upit.

ČLAN 13 – KONTAKT
Za bilo kakva pitanja ili nejasnoće o Uslovima korištenja, Pravilima o zaštiti privatnosti ili bilo kojem dijelu SCsport.ba portala nas možete kontaktirati putem e-mail adrese: redakcija@scsport.ba ili pozivom na broj telefona: +387 (0)33 200-576.

Hvala Vam što čitate i pratite rad portala SCsport.ba.