fbpx
Sport Centar

Uoči žrijeba kvalifikacija EL: Bh. klubovi ipak ne mogu igrati sa timovima iz Srbije i Hrvatske

Iako se spominjalo da je UEFA promijenila dosadašnje pravilo u kojem se ekipe iz BiH ne mogu sastati s timovima iz Srbije i Hrvatske u pretkolima evropskih takmičenja, to ipak neće biti slučaj.

Uoči žrijeba kvalifikacija EL: Bh. klubovi ipak ne mogu igrati sa timovima iz Srbije i Hrvatske
FOTO: fkzeljeznicar.ba

Iako se spominjalo da je UEFA promijenila dosadašnje pravilo u kojem se ekipe iz BiH ne mogu sastati s timovima iz Srbije i Hrvatske u pretkolima evropskih takmičenja, to ipak neće biti slučaj.

Ipak, ako je vjerovati objavi FK Partizan na njihovom zvaničnm sajtu – to nepisano pravilo je još na snazi, a tiče se međusobnih duela klubova iz BiH, Hrvatske i Srbije.

“Jedna važna napomena za one sportske novinare u zemlji kojima ovo što ćemo napisati nije bilo poznato, pa konstantno, iz godine u godinu, govore ili pišu o potencijalnim duelima klubova iz Srbije sa onima iz Hrvatske (najviše je to slučaj), ali i o susretima klubova iz Srbije i BiH: Od prije nekih 12-13 godina, otprilike neposredno nakon onih dešavanja u Mostaru na utakmici Zrinjski – Partizan (2007. godine), postalo je jedno nepisano pravilo u strukturama UEFA-e da se ovakva ”ukrštanja” klubova (SRB / HR, odnosno SRB / BIH) ubuduće izbjegavaju, da se spriječava da do tih susreta uopšte može doći! Jedini izuzetak od tog nepisanog pravila čini žrijeb za play-off i to samo onaj u kvalifikacijama za Ligu šampiona! Zbog toga je Partizan 2015. mogao u play-offu za LŠ da ide na Dinamo, baš kao što je na isti klub voljom žrijeba mogla da ide i Crvena zvezda prošle sezone.

Iz tog razloga od 47 potencijalnih rivala Partizana u 1. kolu kvalifkacija za LE odmah oduzmite sarajevski Željezničar i banjalučki Borac. Naime, UEFA kod ukrštanja SRB / BIH ne pravi apsolutno nikakvu razliku iz kog bh. entiteta dolazi neki klub. Takvo ukrštanje, kao i naravno ukrštanje SRB / HR, jednostavno se ne dozvoljava. Ono je dozvoljeno kada su u pitanju Srbija i ostale nekadašnje YU-republike (uvjerili smo se kao klub više puta u to), a dozvoljeno je i kada su u pitanju naša zemlja i Albanija (i u to smo se uvjerili u jesen 2017. godine).

Sada dolazimo do ”čuvenih” podgrupa pred glavni žrijeb, a upravo su one idealno ”sredstvo” za UEFA-u da se eliminišu za njih neželjena ukrštanja koja smo gore opisali (a postoje tu naravno i drugi slučajevi, pomenućemo ovde samo Rusiju i Ukrajinu, ili Armeniju i Azerbejdžan). Prije žrijeba će se formirati podgrupe i to sedam podgrupa sa po deset timova i dvije podgrupe sa po 12 timova. Time će broj naših potencijalnih rivala pred žrijeb biti sveden na samo pet ili šest klubova (a među njima sigurno neće biti bh. predstavnici Željezničar i Borac)”,, piše na sajtu FK Partizan.

Inače, naši predstavnici u 1. kolu kvalifikacija EL – Željezničar, Zrinjski i Borac sutra će saznati imena rivala nakon žrijeba koji počinje u 12 sati.

Prije toga, vjerovatno večeras, bit će formirane podgrupe na već opisani način i smanjit će se krug potencijalnih rivala naših klubova. Napomenimo i to da je samo Zrinjski nosilac, dok Željezničar i Borac to nisu.

fkboracfkzeljeznicarhskzrinjski
KOMENTARI

KOMENTARI