Sport Centar

Unics učinio uslugu: Prvak ABA lige će dobiti pozivnicu Eurolige i za sljedeću sezonu

Regionalna ABA liga će i sljedeće godine imati predstavnika u Euroligi, u kojoj će igrati šampion regionalnog takmičenja.

Unics učinio uslugu: Prvak ABA lige će dobiti pozivnicu Eurolige i za sljedeću sezonu

Regionalna ABA liga će i sljedeće sezone imati predstavnika u Euroligi, u kojoj će igrati šampion regionalnog takmičenja.

Kako prenosi specijalizirani portal Eurohoops, pobjednik će dobiti naknadnu pozivnicu, odnosno takozvani wild card.

Prethodnih godina se mjesto šampiona ABA lige u Euroligi često dovodilo u pitanje, prije svega zbog okrenutosti Eurolige moćnijim tržištima poput Francuske, Njemačke, pa čak u nekim scenarijima i Velikoj Britaniji.

Sve lige su izgubile direktan prolaz u Euroligu i sve funkcioniše putem dobijanja licenci, pa se nagađalo da bi predstavnik ABA mogao da izgubi mjesto. Ranije se govorilo da je u pitanju “predstavnik” ABA lige, a ne nužno šampion, a sada Eurohoops piše kako je potvrđeno da će u Euroligu 2021/22. ići prvak regionalnogtakmičenja.

Od svih predstavnika Eurolige, jedino ABA nema nijedan klub sa A licencom, dugoročnom licencom (Asvel, Bayern) ili višegodišnjom povezanom licencom (Alba), tako da iz tih razloga ima prioritet.

Još jedan razlog zašto se Euroliga odlučila na ovakav korak jeste zato što će VTB liga imati dva predstavnika, pošto se Unics Kazan sinoć plasirao u elitu, nakon što je izborio finale Eurocupa.

unics kazan
KOMENTARI

KOMENTARI