Sport Centar

Umičević: Podmladit ćemo reprezentaciju, volio bih da Toromanović bude direktor

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupila je na Evropskom prvenstvu, a nakon što je naš nastup na Euru završen mnogo prašine podigla je izjava pomoćnika Bilala Šumana za Flensborg Avis.

Umičević: Podmladit ćemo reprezentaciju, volio bih da Toromanović bude direktor

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupila je na Evropskom prvenstvu, a nakon što je naš nastup na Euru završen mnogo prašine podigla je izjava pomoćnika Bilala Šumana za Flensborg Avis.

Bivši danski rukometaš Lasse Boesen požalio se na uvjete u našem nacionalnom timu, ali predsjednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Marinko Umičević oštro je demantovao tvrdnje Šumanovog pomoćnika.

Ja ne znam ko je taj čovjek. Taj čovjek se sam nametnuo i došao tu. Njega Rukometni savez nikada nije angažovao, to je privatna linija našeg selektora. On nema nikakav odnos s Rukometnim savezom, a njegova izjava je u najmanju ruku bezobrazna i sramna. Rukometaši BiH su pripreme obavili u hotelu s pet zvjezdica, sve im je isplaćeno. Putni troškovi, dnevnice za Hrvatsku, dnevnice tamo, nova oprema. Selektor i on su se tek u Norveškoj sjetili da nemaju doktora i fizioterapeuta i onda su nas zvali iz Norveške da mi hitno šaljemo ta dva čovjeka. A naš selektor i njegov bajni pomoćnik imaju četiri pomoćnika. To nema nigdje na svijetu. I EHF je rekao da mogu biti dva pomoćnika”, kaže Umičević za Klix.ba i dodaje:

“I šta se on petlja da Srbi i Hrvati neće da učestvuju u radu saveza? Kakve su to njegove izjave? Pa ja sam predsjednik pa sam Srbin. Imamo i Srba i Hrvata u reprezentaciji. Kako može da se upusti u takve gluposti. Na koncu konca i njegova je Danska ispala. Nek ide tamo, neka bude selektor Danske. On je za Upravni odbor nepoželjna osoba nakon takvih izjava. Dolazio je na svoju ruku. Mi smo njemu nedavno isplatili 6.000 KM putnih troškova za avionske karte. Ja sam šokiran njegovom izjavom, jer ono je stvarno bezobrazno. I volio bih da se oglasi selektor, da sve to demantuje. Tražim od njega, ako to nije njegovo maslo, da se javi i sve demantuje. Sve smo ljudima platili”, ističe Umičević.

Umičević kaže kako će se Savez nakon istupa Boesena oglasiti saopćenjem.

“Čak smo otišli i jedan dan prije, što nas je koštalo 8.000 KM. Mi smo platili 7.500 KM više zbog toga što selektor nije na vrijeme dostavio spisak igrača. Što nije znao koga će voditi. Šokiran sam njegovom izjavom, ali taj me primitivac ne zanima. Eto mu njegova Danska, ispala je, pa nek ide tamo. Savez će se oglasiti saopćenjem. Ko je taj čovjek? Šta je uradio za savez? Mi smo bez ID broja sve platili. Avansno je sve plaćeno, hotel s pet zvjezdica, Hrvatska, Zagreb, Poreč, pet igrača više. Mi vodimo 19 rukometaša, a Njemačka vodi 15-16. Očekujem da selektor demantuje, pa i kapiten reprezentacije. Ako je to zaista tako, onda nemamo šta tražiti. Ni mi s njima, ni oni s nama”, kaže Umičević.

Borba zvana ID broj nastavlja se i u 2020. godini, a Umičević kaže kako planira ponuditi mjesto sportskog direktora reprezentacije Muhamedu Toromanoviću.

“Čekamo izvještaj komisije za reprezentaciju i izvještaj selektora. Ja ću insistirati da uvedemo jedno novo mjesto, a to je sportski direktor. Volio bih da to bude Muhamed Toromanović koji se oprašta od reprezentacije. To je moja želja, da napravimo malo reda. Želimo podmladiti reprezentaciju, a prioritet je plasman na Evropsko prvenstvo. Imamo to suđenje, ta priča o ID broju je smiješna više”, ističe Umičević.

Apelirao je još jednom na premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića da pronađe način i uplati novac za Rukometni savez BiH.

“Gospodin Novalić obećani novac može da nam uplati na Olimpijski komitet. Kako je uradio Kanton Sarajevo, a sa tih 100.000 smo pokrili 80 posto priprema reprezentacije. Svaka čast ministru Kuriću. On nas je nazvao sam od sebe i dao nam 100.000 KM i našao je modus kako da se isplati. Sve smo platili. Pa vidjeli ste kako je igrala Srbija u onim poderanim dresovima. Naši reprezentativci su bili manekeni. Hvala do neba firmi No1. I da tako jedan Danac to blati, sram ga bilo”, kaže Umičević.

lasse boesenmarinko umicevicmuhamed toromanovic
KOMENTARI

KOMENTARI