Sport Centar

Udinese, novi dom jednog Zmaja: Majstori investicija, tvorci velikih zvijezda

Osnovan 1896. godine, Udinese Calcio, drugi je najstariji italijanski klub poslije Genoe. Iako u svojim vitrinama nemaju nijedan značajniji trofej u domaćim takmičenjima, klub sa Friulija je u posljednje dvije decenije važi za jedan od najstabilnijih italijanskih prvoligaša, poznat kao veoma organizovan klub, koji posebnu pažnju posvećuje talentovanim igračima.

Udinese, novi dom jednog Zmaja: Majstori investicija, tvorci velikih zvijezda
FOTO: Di Natale: Bivši italijanski reprezentativac zaštitni je znak Zebrica

Historija popularnih Zebretti (Zebrica) nije bogata uspjesima, jer su dobar njen dio proveli igrajući u nižim rangovima (Serija B i Serija C po 19 godina op.a.), a najveći uspjeh u Seriji A (igrali 45 sezona op.a.) ostvarili su u sezoni 1954/55 kada su bili vicešampioni iza Milana, dok se u novijoj historiji izdvajaju dva treća mjesta u sezonama 1997/98 i 2011/12. Na međunarodnoj sceni, najznačajniji rezultat je osvajanje Intertoto kupa 2000. godine.

Svoje utakmice igraju na stadionu Friuli, poznatom još po komercijalnom nazivu Dacia Arena, a koji je 2015. godine doživio rekonstrukciju uklanjanjem atletske staze i izgradnjom novih tribina, te sasvim sigurno spada u red najljepših u Italiji. Najveći fudbaler svih vremena ovoga kluba svakako je legendarni Antonio Di Natale koji je sa 446 nastupa i 227 pogodaka apsolutni rekorder po broju nastupa i golova za Zebrette, a dvije sezone na Friuliju je nastupao i veliki Zico.

Iako je odigrao fenomenalnu prvu sezonu u kojoj je postigao 19 golova, u drugoj se mučio sa povredama, te se odlučio na povratak u svoj Flamengo. Dino Zoff, Simone Pepe, Vincenzo Iaquinta, Franco Causio, Abel Balbo, Nestor Sensini, Juan Cuadrado, Oliver Bierhoff, Carsten Jancker, Sulley Muntari, Medhi Benatia samo su neki od poznatih fudbalera koji su svojevremeno nosili crno-bijeli dres, dok su na klupi Udinesea sjedili i poznati stručnjaci kao Bora Milutinović, Luciano Spalletti, Roy Hodgson, Alberto Zaccheroni, Francesco Guidolin ili Alberto Malesani. Ipak, prva asocijacija na klub iz Udina je svakako kontroverzni vlasnik Giampaolo Pozzo sa kojim je i počeo progres tada još uvijek malog tima iz Udina.

Nakon što je preuzeo klub davne 1986. godine, nekoliko puta se našao u središtu skandala oko namještanja utakmica, ali tokom turbulentnih godina kroz koje je Udinese tavorio između Serije A i Serije B, ostao je na čelu kluba. Pozzo je ključni potez u svom mandatu povukao 1994. godine kada je klubu pridružio sina Gina, organizatora sada već čuvene skauting mreže tima sa Friulija, koja je u narednim godinama iznjedrila veliki broj mladih i talentovanih igrača koji su približili Udinese vrhu Serije A, a kasnije, unosnim transferima, klubu osigurali značajan priliv novca.

Zanimljivo, u vlasništvu porodice Pozzo je i engleski Watford koji je za samo tri godine uspio da iz teškog finansijskog stanja dovede do Premiershipa, a do 2016. godine porodica Pozzo je kontrolisala i špansku Granadu koja je pod njihovom vodstvom uspjela da prvi puta nakon 35 godina uđe u Primera ligu. Veliki broj mladih igrača u tom periodu odlazio je na posudbu u Granadu ili Watford, čime su dodatno unaprijedili razvoj svojih talentovanih fudbalera.

Udineseova transfer politika već godinama se zasniva na široko rasprostranjenoj skauting mreži širom svijeta. Dovode mlade i talentovane igrače, najčešće one “skrivene”, za relativno male sume novca, a nakon “brušenja” prodaju ih kao nadolazeće zvijezde, te se ostvareni profit reinvestira u klub i u dovođenje novih talenata čime održavaju kontinuitet. Márcio Amoroso, Fabio Quagliarella, Alexis Sánchez, Kwadwo Asamoah, Samir Handanović samo su neka od brojnih imena koja su fudbalsko ime i prezime stekla na Friuliju, a kasnije postali poznati igrači i članovi velikih klubova.

Ugledni italijanski finansijski list ”Il Sole 24 Ore” svojevremeno je ovaj poslovni model opisao kako funkcioniše “kao švicarski sat”. Rezultatski gledano, pristalice Udinesea, vjerovatno nisu najsretnije zbog stalnih gubitaka njihovih nadolazećih zvijezda i nedostatka trofeja kao posljedice prodaje kvaliteta za profit, ali za klub sa skromnim ambicijama, u bari “punoj krokodila”, dugoročna održivost je pravi pristup.

Njihov budžet je mnogo niži u odnosu na italijanske velikane, koji su u svim komercijalnim segmentima ispred Udinesea, a koji je, da bi privukao talentovane igrače, morao da bude inovativan i da “baci svoju mrežu” dalje od Čizme. Udinese je zbog toga uspostavio globalnu mrežu skauta od oko 50 posmatrača, sa stotinama ”lokalnih kontakata” kako bi identifikovao najperspektivnije mlade igrače prije nego privuku pažnju većih klubova. Fokusirali se na “alternativna” tržišta u Africi i Južnoj Americi koja su relativno neiskorištena, a ovaj aranžman jako dobro funkcioniše, jer igrači prihvataju i niže plate u zamjenu za dalji razvoj koji im klub nudi, iskustvo igranja u jednoj od najboljih evropskih liga i mogućnost da se nađu u “izlogu”.

U posljednjih desetak godina Udinese je prodajom igrača zaradio preko 300 miliona eura. Dolazak Riada Bajića novi je potez Udinesea u kojem vide kvalitetnu investiciju za budućnost. Reprezentativac BiH je, ujedno, peto najskuplje pojačanje u historiji kluba. Nakon što se snažni Duvàn Zapata poslije dvogodišnje posudbe odlučio na povratak u Napoli, na Fruliju su morali da se bace u potragu za novim napadačem. Pavoletti je bio jedna od želja, ali i preskup, Falcinelli i Babacar bili su nedostupni, te su u klubu odlučili da po starom i oprobanom receptu iznenade navijače neočekivanim imenom.

U Bajiću su prepoznali igrača koji u narednim godinama treba da ostvari svoj puni potencijal, te koji bi sa saigračima poput Thereaua, Fofane, Jankta ili De Paula trebao da čini jako potentan napadački arsenal ove sezone. Na Friluliju pravog golgetera čekaju od Di Natalea i smatraju da je nakon odlaska čuvenog Tota, to mjesto već sada postalo jako zahtjevno, ali sa Bajićevim fizičkim i tehničkim predispozicijama, vjeruju da su dobili napadača koji će ostaviti svoj “žig” među Zebrettama…

antonio di natalefriuliriad bajicserie audinese
KOMENTARI

KOMENTARI