Sport Centar

Učinjen korak naprijed: Nazire se svjetlo na kraju tunela za košarku u BiH

Predstavnici KS BiH i Ministarstva civilnih poslova naše države su danas održali važan sastanak sa ciljem riješavanja finansijskih problema krovne kuće košarke u BiH.

Učinjen korak naprijed: Nazire se svjetlo na kraju tunela za košarku u BiH

Osnova razgovora je bila riješavanje problema dugovanja po osnovu PDV-a, dok se dalje razgovaralo o ulaganju državnih institucija u košarku i sport, a posljednja faza razgovora je vođena o uključivanju društveno odgovornih kompanija u finansiranje košarke u BiH.

“Vrlo sam zadovoljan sastankom. Učinjen je važan prvi korak za život bh. košarke u budućnost. Dosta smo relaksirali odnos kada su pitanju porezne uprave i to je ono što je najbitnije. Ostvaren je i moj lični cilj tako da sada mogu spokojno dovršiti svoju ostavku. Mislim da će i to relaksirati buduće odnose u bh. košarci”, rekao je Dubravko Barbarić, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

Barbarić je istakao da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH utvrdilo da su dugovanja Saveza s kamatama preko 700.000 KM.

“Ipak, postoji dobra volja da se nađe neko trajno rješenje. Dokazali smo u posljednjih godinu dana da se možemo nositi sa postojećim dugovanjima. S druge strane, nismo se mogli nositi s dugovanjima koja su nastali kao posljedica istrage Tužilaštva BiH, koje su utvrdile dugovanja više od milion i 200.000 KM. Iskreno se nadam da će neko odgovarati za ta dugovanja, proučio je Barbarić.

Suvad Džafić, pomoćnik ministra civilnih poslova je zadovoljan dogovorima koji su zaključeni na ovom sastanku, te je rekao sljedeće:

MCP se u svom kapacitetu uključilo u rješavanje ovog problema koji je rastao u prethodnom periodu. Najveći dio sastanka je bio na temu dugovanja Saveza. Nažalost, postoje dugovanja za PDV i za direktne poreze gdje je Poreska uprava Federacije BiH u nadležnosti. Sastanak je bio jako konstruktivan i ja se nadam da će ti problemi biti riješeni.”

On je mišljenja da ministarstvo koje predstavlja ne može samostalno vraćati ničije dugove, pa tako ni dugove koje ima KS BiH, te je pozvao i druge nadležne institucije da se uključe u ovaj slučaj.

“Ne postoji način da mi pokrivamo nečije dugove. Postoji mogućnost kroz vanredne pravne lijekove. Saznali smo neke informacije koje ni mi nismo znali u smislu da li je KSBiH u sistemu PDV-a ili ne. To je ono što je bilo do nas. U nadležnosti je svih institucija koje pokrivaju oblast sporta, entitetskih i kantonalnih ministarstava, da se adekvatnije i jače uključe kada je u pitanju finansijska podrška. Košarka je jako važan sport, zato smo prihvatili ulogu medijatora da nešto napravimo. Koliko mogu vidjeti, ljudi su otišli koliko toliko zadovoljni. Mislim da ovo nije dan D, da ima vremena da se pitanja riješe na vrijeme. Ipak, sastanak je održan na vrijeme”, rekao je pomoćnik ministra civilnih poslova.

O stanju u kojem se nalazi KSBiH bit će obaviješteno Vijeće ministara.

“Pokrenut ćemo vanredne pravne lijekove, sačinit ćemo informaciju za Vijeće ministara s prijedlogom zaključaka. MCP nema tolike finansijske kapacitete da rješava nečija dugovanja niti ima zakonsku mogućnost da to radi”, kazao je Džafić.

ksbihministarstvo civilnih poslova bih
KOMENTARI

KOMENTARI

Komentarista
Gost

Cime se Barbaric busa u prsa kad je iz ovog teksta jasno da nista nije rijeseno.

wpDiscuz