Sport Centar

Ubiparip: Protiv Poljaka treba više držati loptu u posjedu, to bi mogao biti ključ

Ključ za pobjedu BiH u večerašnjem susretu Lige nacija protiv Poljske mogao bi biti u posjedu lopte, smatra Vojo Ubiparip, srbijanski napadač koji je šest godina igrao u Poljskoj za Lech i Gornik.

Ubiparip: Protiv Poljaka treba više držati loptu u posjedu, to bi mogao biti ključ

Ključ za pobjedu BiH u večerašnjem susretu Lige nacija protiv Poljske mogao bi biti u posjedu lopte, smatra Vojo Ubiparip, srbijanski napadač koji je šest godina igrao u Poljskoj za Lech i Gornik.

Aktuelni igrač Tuzla Cityja u intervjuu za Avaz govorio je prednostima i manama poljske selekcije, čije igrače odlično poznaje, a s nekima od njih je i dijelio svlačionicu.

Sigurno je da imaju odličnu reprezentaciju. Skoro svi njihovi igrači igraju u klubovima petice. Ima tu i igrača koji dobijaju poziv iz poljske lige, kao i par koji su igrali sa mnom u Lechu i koji su sad isto nosioci poput Linettyja, Kedziore i Bednareka, koji je sad u Engleskoj, u Southamptonu. Pa i Lewandowski je isto igrao u Lechu. On je trenutno najbolji napadač na svijetu”, govori Upiparip, koji je u Poljskoj igrao u dva razdoblja, od 2011. do 2015., a potom od 2016. do 2017. godine.

“Država je izuzetno napredovala zadnjih 10-15 godina, pa samim tim i fudbal. Mnogo se modernizovao, ne mogu da se postide nijednog dijela, od stadiona, trening kampova, do kompletne organizacije, prava prijenosa utakmica, broja navijača na tribinama… U globalu, sve je to na jednom ozbiljnom nivou”.

Poljake krasi fizička snaga i kolektivna igra, ali imaju igrače koji jednim potezom mogu da riješe utakmicu.

“Takva je i liga, fizički zahtjevna, dosta duela, dosta trke. Sigurno da im je to neka okosnica, neki njihov stil, ali što se same reprezentacije tiče, imaju nekoliko igrača koji jednim potezom rješavaju utakmice.”

Smatra da su Poljaci najjači u napadu, ali da to nije njihov jedini kvalitet.

“Strašne špiceve imaju. Ti momci jednim potezom mogu da riješe utakmicu. Poznajem većinu igrača i mogu reći da je tu veliki kvalitet, i u veznom redu i nazad, na golu također. Imaju možda i najbolji izbor golmana u Evropi, jer su to golmani koji brane duže vrijeme na najvišem nivou.”

Prema njegovom mišljenju, šansu treba tražiti u posjedu lopte.

“Ako se ti igrači gore (napad) uspiju da sačuvaju, da se zatvore, sigurno da će im to biti problem. Po mom nekom gledanju, trebala bi se malo više uzeti lopta, da se drži više u posjedu, tu negdje može da bude ključ”.

Ubiparip je član Tuzla Cityja od 2018. godine, a ne krije da s klubom iz Siminog Hana želi igrati u Evropi.

“Jeste, cilj je Evropa. Imali smo utakmica gdje smo dobro igrali, ali gdje nismo uspjeli da pobijedimo. Nije nas baš ni sreća pogledala. Mislim da smo odigrali dobre utakmice, gdje nismo uspjeli da osvojimo bodove, ali sigurno da smo po igri i pruženom to zaslužili. Nadamo se da će nam se u budućnosti negdje vratiti i da ćemo početi da više skupljamo bodove. Nije loše, ali mislim da možemo i da bi morali bolje”.

Nada se kako će se navijači što prije vratiti na tribine, jer se zbog njih i igra fudbal.

“Baš je nezgodno. Mislim da se nijedan igrač nije navikao na to. To je u stvari draž svega, kad izađeš na teren i kad vidiš navijače na tribinama. Zbog toga se igra fudal i sigurno da nam to svima nedostaje. Ja se nadam da će u nekom narednom periodu navijači polako početi da se vraćaju na stadione, jer stvarno je totalno drugačije s njima i bez njih“, završio je Ubiparip.

tuzla cityvojo ubiparip
KOMENTARI

KOMENTARI

Mehmed.... M.U.S.V.D.G Forza Velezzzz..
Gost
Mehmed.... M.U.S.V.D.G Forza Velezzzz..

E moj Ubiparip.. Oni slabi onda Englez mamu jebavo crveni nam daje Kad smo brat bratu trebali povest

wpDiscuz