Sport Centar

U Tokiju odigran meč za tenisku historiju: Čilić nakon 11 meč-lopti savladao Menezesa

Marin Čilić je u prvom kolu olimpijskog teniskog turnira nakon gotovo tri i pol sata pobijedio Joaa Menezesa 6:7, 7:5, 7:6 nakon što je realizirao 11. meč-loptu. Dobro ste pročitali, jedanaestu.

U Tokiju odigran meč za tenisku historiju: Čilić nakon 11 meč-lopti savladao Menezesa

Marin Čilić je u prvom kolu olimpijskog teniskog turnira nakon gotovo tri i pol sata pobijedio Joaa Menezesa 6:7, 7:5, 7:6 nakon što je realizirao 11. meč-loptu. Dobro ste pročitali, jedanaestu.

Međugorac je gubio 5:3 u drugom setu i Brazilac, 217. igrač svijeta, servirao je za meč i senzacionalno pobjedu. Ono što se nakon toga dogodilo teško je opisati i dobro će se morati prekopati teniska historiju da se iskopa meč sličan ovome.

U potpuno izgubljenoj situaciji Čilić je uspio oduzeti servis Brazilcu koji na Touru nikad nikoga u karijeri nije pobijedio. Potom je rutinski odservirao za 5:5 i nešto više od pola sata kasnije vodio je 5:0 u trećem setu i imao 0:40 na servis protivnika.

No, onda je počela neviđena drama. Brazilac je spasio tih 0:40 i još dvije meč-lopte te odservirao za 5:1. Čilić je servirao za gem, što je trebala biti formalnost, a tako je i izgledalo kad je stigao do 40:15. Ipak, Čiliću ni to nije bilo dovoljno pa je Menezes nanizao četiri poena zaredom, napravio break i vratio malo neizvjesnosti u meč.

Brazilac je imao 40:0 na servisu, ali se Čilić dovukao do izjednačenja, no više od toga nije mogao. Kod 5:3 ponovno je servirao za meč, ali je u tom gemu osvojio samo jedan poen i omogućio Menezesu da se potpuno vrati u meč. Ni tu nije moglo bez drame pa je hrvatski teniser došao do 30:40 i osme meč-lopte, ali ni nju nije iskoristio i Menezes je uspio dobiti gem za 5:5.

Vidno iznerviran i potpuno izvan ritma, Čilić je izgubio i šesti gem zaredom, a u kakvom je stanju bio, dovoljno govori promašeni smash s pola metra od mreže kojim je Menezesu darovao servis za meč. Čilić je došao do 0:30, da bi Brazilac dobio tri poena zaredom i stigao do meč-lopte koju nije iskoristio. I u njega se uvukla nervoza, lopte su letjele na sve strane i Čilić je nekako uspio napraviti break i odvesti meč u tie-break.

Tamo je prvi mini-break napravio Menezes koji je poveo 3:2, ali je onda očajno odigrao dva poena i vratio Čilića u prednost. Prvu meč-loptu u tie-breaku Čilić je imao kod 6:5. Ishod? Dvostruka pogreška. Kod 7:6 je bacio loptu u aut i onda je konačno, nakon tri sata i 24 minute igre, pogodio zicer na mreži za teško izborenu pobjedu.

Čilić je meč završio s 12 aseva, 12 dvostrukih pogrešaka i samo 54 posto ubačaja prvog servisa. Napravio je 49 neforsiranih pogrešaka u usporedbi s 27 Menezesovih, a realizirao je samo pet od 17 break-lopti koje je imao.

U drugom kolu će igrati protiv Španca Carreno-Buste, koji je u dva seta pobijedio Tennysa Sandgrena.

joao menezesmarin cilicolimpijske igre tokio
KOMENTARI

KOMENTARI