Sport Centar

“U Sarajevu ne postoji nogometna, niti košarkaška publika. Organizirajte na Koševu koridu, pa ćete vidjeti…”

Književnik Alija H. Dubočanin, ime poznato u javnosti BiH čija su djela prevođena na albanski, bugarski, engleski, francuski, holandski, makedonski, njemački, španski i turski jezik, u zanimljivom razgovoru sa novinarom novinske agencije Patria dao je zanimljive komentare i na stanje sporta i nedostatak sportske publike u našoj državi.

“U Sarajevu ne postoji nogometna, niti košarkaška publika. Organizirajte na Koševu koridu, pa ćete vidjeti…”
FOTO: Alija Hasagić Dubočanin (Patria)

Odgovarajući na pitanja novinara u intervjuu za novinsku agenciju Patria, Alija H. Dubočanin se dotakao i sporta u našoj zemlji, tačnije u glavnom gradu BiH, kazavši:

“U Sarajevu ne postoji više književna publika. Ali, ne postoji u Sarajevu više ni nogometna, niti košarkaška publika. Publiku imaju koride. Organizirajte na stadionu Koševo koridu, pa ćete vidjeti ko ima publiku. Sociolozi ovdje imaju dobra posla. Pitanje je – kakve dokaze Sarajevo ima da je grad. I to glavni grad.”

Na konstataciju novinara o stanju kulturnih radnika i umjetnika u našoj državi, Dubočanin se još jednom dotakao i nedostatka sportske publike:

“U Sarajevu ni košarkaši nemaju svoju publiku. Otkud onda da je pisci imaju. A ono malo ljudi koji se uspiju, uglavnom, tehnički ili medicinski opismeniti, oni se brzo iseljavaju.”

Bosanskohercegovački akademik Abdulah Sidran je za Aliju H. Dubočanina izjavio: „On je skriveno blago bosanskog pjesništva. Nesklon guranju u književne klanove i dodvoravanju oficijelnoj kritici, svoj život velikog pjesnika provodi u samoći nekog sela pokraj Sarajeva… Pola svoga pjesničkog opusa dao bih za nekoliko Alijinih pjesama!“.

Kompletan intervju sa Alijom H. Dubočaninom možete pročitati na linku ovdje.

fudbalkosarkakosevosarajevostadion kosevo
KOMENTARI

KOMENTARI