Sport Centar

U pripremi turniri i treninzi: Predstavnici NSBiH obišli migrantske kampove u Bihaću

Konferencija pod nazivom „Integracija migranata kroz fudbal“ održat će se u hotelu „Safir“ u Bihaću 26. juna 2020. godine.

U pripremi turniri i treninzi: Predstavnici NSBiH obišli migrantske kampove u Bihaću

Konferencija pod nazivom „Integracija migranata kroz fudbal“ održat će se u hotelu „Safir“ u Bihaću 26. juna 2020. godine.

Konferencija je uvod u istoimeni projekat Nogometni savez BiH odobren od UEFA-e, u okviru kojeg su predviđene različite radionice, treninzi, turniri i edukacioni programi.

S tim u vezi voditelj projekta Dženan Đipa i stručna saradnica za razvoj fudbala NSBiH Ivana Vlaić obišli su danas migrantske kampove „Borići“, „Bira“ i „Sedra“ u Bihaću.

„Svjesni smo činjenice da je većina migranata preživjela težak životni period, te da dolaze iz zemalja zahvaćenim ratom, tako da kroz fudbal želimo da im bar malo unaprijedimo kvalitet života“, govori voditelj ovog prijekta Dženan Đipa.

„Danas smo obišli tri kampa gdje smo se uvjerili da postoje svi neophodni uslovi da ovaj projekat sprovedemo u djelo. Kroz sport je mnogo lakše stvoriti nova prijateljstva, uklopiti se u sredinu i povezati sa ljudima“, nastavlja Đipa i dodaje da je na ovaj način moguće razbiti i predrasude o njima jer će projekat obuhvatiti sve od deset do 30 godina starosti, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, boju kože ili spol.

Projekat će trajati do naredne godine a realizovat će ga NSBiH u saradnji sa lokalnim zajednicama. Cilj je prije svega omogućiti migrantima bavljenje sportskim aktivnostima kroz koje bi se lakše i brže integrisali u društvenu sredinu.

Na sutrašnjoj konferenciji u ime NSBiH će učestvovati direktor sektora za sport Elmir Pilav, voditelj projekta Dženan Đipa i Ivana Vlaić, te predstavnica IOM-a u BiH Kristina Šešlija, a svoja iskustva će putem video linka podijeliti i Des Tomlinson iz Fudbalskog saveza Irske (FAI), Kurt Wacher i David Hudelist predstavnici fairplay – Initiative for Diversity & Antidiscrimination iz Austrije, kao i kolege iz regiona.

Na konferenciju su pozvani i predstavnici relevantnih institucija i ministarstava iz Unsko-sanskog kantona, te članovi Nogometnog saveza USK-a, udruženja nogometnih sudija i instruktora USK, a pozivi su upućeni i na adrese klubova NK Jedinstvo, OFK Bihać, FK Lrajina, NK Krajišnik.

integracija migranata kroz fudbalnfsbihnogometni savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI

Obavijesti me o
avatar
wpDiscuz