Sport Centar

TV prava: Nakon konkursa za reprezentaciju, zašto se isti princip ne bi primijenio za PLBiH?

Nogometni savez BiH jučer je objavio Javni poziv za otkup medijskih prava za direktne prijenose televizijskog signala prijateljskih utakmica muške A reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine.

TV prava: Nakon konkursa za reprezentaciju, zašto se isti princip ne bi primijenio za PLBiH?

Nogometni savez BiH jučer je objavio Javni poziv za otkup medijskih prava za direktne prijenose televizijskog signala prijateljskih utakmica muške A reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine.

Riječ je o dva prijateljska meča koje će Zmajevi igrati 11. oktobra u Turskoj, odnosno 18. novembra u Španiji.

Princip je jednostavan – prava na ekskluzivna medijska prava dobija najbolja ponuda, s tim da ponuđač mora ispunjavati nekoliko osnovnih uvjeta (naprimjer, da osigura prijenos signala utakmica u HD formatu).

Ovaj konkurs dobar je povod da se pozabavimo temom koja uključuje dva pomenuta elementa – TV prava i Nogometni savez BiH.

Nije tajna da veliki broj ljubitelja nogometa u BiH nije zadovoljan činjenicom da utakmice domaćeg prvenstva mogu gledati samo na jednoj platformi, koja čak nije vidljiva na području cijele države. Istina, po jednu utakmicu sedmično prenosi i BHT1, ali uglavnom je riječ o duelima ekipa koje imaju malu gledanost.

Statistika je jasna – najgledanije ekipe poput Željezničara i Sarajeva su najmanje, da ne kažemo nikako (jedna utakmica Željezničara je bila ove sezone u prijenosu na BHT1), zastupljene u programu državne televizije.

Ugovor s BH Telecomom, koji će biti na snazi i iduće sezone, također je čist kao suza. Domaći telekom operater, stoga, ima potpuno pravo ekskluzivni sadržaj emitovati isključivo na svojoj platformi (Moja TV).

Televizijska prava na utakmice Premijer lige BiH kompanija BH Telecom je ostvarila kao generalni sponzor takmičenja koji izdvaja milionski iznos u tu svrhu. Međutim, nije bilo javnog poziva, poput ovoga pomenutog na početku teksta.

Konkurs je, istina, raspisao sam BH Telecom i ponudio mogućnost otkupa prava na neke utakmice. Ipak, to nije rješenje koje bi zadovoljilo većinu nogometnih fanova u našoj zemlji iz jednog prostog razloga – nijedan derbi meč nije u ponuđenim opcijama. Više od 90 posto utakmica Sarajeva i Željezničara, naprimjer, i dalje možete isključivo gledati na Mojoj TV. Ko nema taj paket, a nema ga dobar dio stanovništva, neće ni gledati najzanimljivije susrete domaćeg prvenstva.

Ipak, sve je, ponavljamo, čisto. Pa u čemu je onda problem? Našoj ligi pada popularnost, sve manje se nogometni zaljubljenici zanimaju za zbivanja u PLBiH. Tu je još jedan problem.

“Pitanje je koliko mi dovoljno promovišemo naše fudbalere. Navest ću primjer iz Crne Gore. Njihovo prvenstvo prenosi regionalna TV mreža, njihovi igrači su vidljiviji, tako da sada imate situaciju da je nekoliko crnogorskih fudbalera direktno iz domaće lige otišlo u italijansku Seriju A. Naše domaće prvenstvo prenosi TV mreža koja nije vidljiva ni na cijelom području BiH, a kamoli regiona”, svojevremeno je u intervjuu za SCsport.ba naglasio Aldin Đidić, potpredsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.

Dakle, pate svi. Navijači i fudbaleri, a istovremeno i pada interes za Premijer ligom BiH koja će, ukoliko se ova tendencija nastavi, biti zanimljiva samo učesnicima i članovima njihovih užih porodica.

Gdje je rješenje? Možda upravo u konkursu. Stavke iz nedavnog javnog poziva NSBiH koji se tiče TV prava za utakmice reprezentacije, uz uvjete o HD formatu i ostale detalje, dovoljno je pretočiti u konkurs za susrete domaćeg prvenstva. Ali, da u ponudi budu sve utakmice, uključujući i one najzanimljivije.

To može učiniti i BH Telecom. Ponuditi i neekskluzivna prava – dakle, da Moja TV i dalje zadrži prijenose većine mečeva, ali da te utakmice može prenositi i televizijska mreža koja ponudi najbolje finansijske i sve ostale uvjete.

Konačni cilj je da sve utakmice PLBiH budu pristupačne svima u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, bez uvjeta o promjeni operatera. Da budu pristupačne, kao i susreti crnogorske lige, u Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Podgorici,… Što da ne? Jeste li znali da se, recimo, prenose apsolutno sve utakmice makedonske lige u HD formatu i da će uskoro biti vidljive u većini zemalja regiona?

Na koncu, bilo bi i dobro konačno poništiti jedan paradoks. Utakmice Premiershipa ili Serije A zastupljenije su u daleko više domaćinstava u BiH, nego susreti našeg državnog prvenstva. Uz tako siromašnu televizijsku “vidljivosti” bh. nogometa, kao da ne živimo u vlastitoj državi…

nogometni savez bihtelevizijska prava
KOMENTARI

KOMENTARI

Tal ben haim
Gost

Valjda je svima u ovom našem fudbalu u interesu da se liga gleda…Jedino ako nisu neki talovi u pitanju što me opet ne bi iznenadilo

Ceki
Gost

Begic lopina=Usanovic na kvadrat… Joj sto bi volio onog Pasalica praseta vidjeti iza resetaka, usutio se ljudina nema ga, sakriva se.

Zizi
Gost

Begic je najveci lopov na svijetu… razni su krali po savezu, ali veceg gada lopovskog od Begica nema.

BH patriota
Gost
Isto je i u Hrvatskoj gdje pravo ima Arena Sport HR i ko nema platformu sa tim kanalima normalno ne može ni gledati utakmice Hrvatske lige. Slično je sa Srbijanskom i većinom liga u regionu i svijetu. Sky sport…itd BH Telecom je ponudio mogućnost otkupa prava za prenos utakmiva. Svugdje su skuplji prenosi utakmica popularnijih klubova pa tako i TV operateri kupuju jeftinije utakmice od BH Telecoma. ZAKLJUČAK Svi imaju mogućnost da budu sponzori BH Premijer lige, ali su im draže Srbijanske, Hrvatske …..i druge lige gdje ulažu milijonske cifre, kao što BH Telecom ulaže u BH Premijer ligu. Jednostavno… Čitaj više »
Tal Ben Haim II
Gost

trik je u tom sto su arenasport i sky kanali dostupni i u zapadnoj evropi: tako da skaut sjedne i gleda. Moja tv nije dostupna ni u svim dijelovima BiH i uz to je kanal koji apsolutno niko ne gleda…

gerilac
Gost

moguce je svakome gledati utakmicu za 1,90 KM.

wpDiscuz