Sport Centar

Tuka: Želim se osvježiti za sljedeću sezonu, počinjem raditi nutricionističkim specijalistom

U hotelu Malak Regency na Ilidži održana je press-konferencija najboljeg bosanskohercegovačkog atletičara Amela Tuke, a povod je bila posljednja trka sezone na kojoj će nastupiti.

Tuka: Želim se osvježiti za sljedeću sezonu, počinjem raditi nutricionističkim specijalistom

U hotelu Malak Regency na Ilidži održana je press-konferencija najboljeg bosanskohercegovačkog atletičara Amela Tuke, a povod je bila posljednja trka sezone na kojoj će nastupiti.

Riječ je o ekipnom prvenstvu koje se održava ovoga vikenda u Zenici, a Amel bi trebao nastupiti na trci na 400 metara.

“Hvala svima na podršci godinama. Želim se zahvaliti domaćinima konferencije i sponzorima. U subotu je posljednja trka sezone, ekipno prvenstvo na 400 metara i to na zahtjev mog trenera. Pokušat ćemo odbraniti titulu prvaka BiH. Nadam se da će biti dobro rezultati iako je kraj sezone. Svi čekamo pauzu, pa tako i ja. Dosta sam iskoristio priliku poslije Berlina da se spremim kako bih završio sezonu.”

Tuka se potom osvrnuo na dosadašnji dio sezone koji je dobro počeo, ali problemi sa stopalom odredili su da nastavak bude manje uspješan.

“Zimskim periodom sam zadovoljan bio, nisam se puno spremao za dvoranu zbog povrede, ali sam odradio vrlo dobro. U dvorani može doći do nove povrede, ali smo bili spremni i istrčao sam rekord Balkana nakon 30 godina. Bio sam fenomenalan, jer mi je trener vratio program iz 2015. i 2016. godine. Rekao mi je da radim što mi odgovara, istrčao sam i rekord BiH u Beogradu. To je bila dobra motivacija, očekivao sam povratak gdje mi je mjesto. Poslije toga desili su se problemi sa stopalom, nisam pravio pauzu za ljeto. Bio sam spreman na sve i morao sam propustiti juni, samo sam radio u bazenu. Pokušao sam održati formu, ali nisam uspio jer je 800 metara vrlo zahtjevno. U Berlinu se sve vidjelo, mislio sam da mogu, ali sam u polufinalu osjetio pauzu od mjesec dana i noge nisu mogle podnijeti. Mnogi ne bi ni otišli na prvenstvo u mom slučaju, ali ja se volim takmičiti. Drago mi je što sam prošao kroz sve, vidjeli ste šta je bilo sa Ivanom Španović, iako ima sve uslove najbolje, ali je morala otkazati finale u kojem je bila glavni favorit”, jasan je naš atletičar.

Iako se u posljednje vrijeme mučio sa povredama, Tuka ne gubi motivaciju i želju za dokazivanjem.

“Povrede su sastavni dio, a mene drži moja želja i motivacija. To mi je Bog dao i to me uvijek držalo, čak i kad niko nije vjerovao u mene. Sad samo znam da moram više slušati svoje tijelo i voditi računa. Put do vrha je praćen velikom motivacijom. Niko vas ne zna, dolazite kao autsajder. Meni su bolji atletičari davali motivaciju, prva trka u životu mi je probudila motivaciju u Monte Karlu. Kada sa uzorima dijelite stazu, dobijete adrenalin i motivaciju”, rekao je Amel, dodavši:

“Mir sam pronašao u vjeri i to me drži na zemlji, to mi je najvažnije u životu. Tako pronalazim smiraj, zahvalim se kome trebam.”

Rođeni Kakanjac poznat je i kao osoba koja ne voli da se previše eksponira, urpkos velikim uspjesima koje je postigao.

“Nikad nisam volio da se namećem. Roditelji traže novinare da pišu o djeci odmah na početku, a to je velika greška. Ja sam želio da se o meni piše samo kad zaslužim. Prvi intervju nisam znao o čemu pričam, nikad me nije privlačilo da se eksponiram bez potrebe. Ima neko ko to sve vidi i ko mi piše dobra djela. Samo kad zaslužim treba da se piše o meni. Sada je to drugačije jer sam napravio dosta toga, ali je na početku bitno da se sami izborimo za medijski prostor. Moj savjet djeci je da ne gledaju da li se piše jer to nije dobar put, već da se sami izbore na terenu, prostor za medije će doći.”

Tuka je na kraju otkrio planove za narednu sezonu u kojoj će raditi sa nutricionistickim specijalistom.

“Želim se osvježiti za sljedeću sezonu, počinjem raditi sa ženom koja je spremala nutricionistički Blanku Vlašić. To je taj dio na kojem moram poraditi, osjetim nedostatak fizike koji sam imao 2015. godine. Dobio sam kilogram ili dva koje je teško skinuti, znam gdje su problemi i moram preko zime poraditi na tome. Prvo veće takmičenje je EP u Glazgovu u dvorani, neću imati veliku pauzu. Ne želim veliku pauzu kako bih bio u formi“, zaključio je naš najbolji atletičar.

amel tuka
KOMENTARI

KOMENTARI