Sport Centar

Trijumf u sjeni objave bogatog Rusa: Vardar došao na korak do polufinala Lige prvaka

Vardar je ostvario veliku pobjedu protiv Pick Szegeda (31:23) u prvom dvoboju četvrtfinala EHF rukometne Lige prvaka.

Trijumf u sjeni objave bogatog Rusa: Vardar došao na korak do polufinala Lige prvaka

Vardar je ostvario veliku pobjedu protiv Pick Szegeda (31:23) u prvom dvoboju četvrtfinala EHF rukometne Lige prvaka.

U vjerovatno i najboljem poluvremenu ove sezone sjevernomakedonska ekipa potpuno je razbila protivnika i na uzvrat u Mađarsku putuje s ogromnom prednošću. Gotovo cijeli susret Vardar je održavao dva do tri gola prednosti, gosti su se u 48. minuti približili na 20:21, a onda im se dogodio potpuni kolaps u završnici.

Bila je to posebna utakmica Vardara i vjerovatno posljednja u ovom, najjačem sastavu dvorani Jane Sandanski s obzirom na to da su došli na korak do završnice turnira koja će se odigrati u njemačkom Kelnu.

Naime, prije nekoliko dana u otvorenom pismu javnosti ruski biznismen i dosadašnji glavni finansijer Vardara, Sergej Samsonenko, potvrdio je da više neće moći finansirati ovaj klub.

“Od sedam godina u sportu, ovo je već treća u kojoj se mučim iz dana u dan u finansiranju kluba konstantnim posuđivanjima i zaduživanjima. Osim toga imam u svojoj firmi više od pet hiljada zaposlenih ljudi, tu su i njihove porodice i ne želim ih ugrožavati konstantno uzimajući novac za sport. Prihodi kluba od EHF-a i sponzora nisu niti deset posto onoga što dajem svake godine u budžet. Dobivao sam obećanja kako će doći pomoć, ali teče sedma godina, a pomoć ne dolazi. To je razlog zašto neću moći finansirati Vardar od sljedeće sezone”, napisao je bogati Rus.

Na kraju svog pisma, Samsonenko je pozvao makedonske biznismene da finansiraju Vardar jer je riječ o ponosu Sjeverne Makedonije.

Samsonenkovo pismo znači kraj Vardarove zlatne ere i raspad jedne generacija koja je svoju kvalitetu pokazala osvajanjem EHF rukometne Lige prvaka 2017. godine.

Rezultati prvih utakmica četvrtfinala EHF Lige prvaka:

Flensburg – Veszprem 22:28
Vardar – Pick Szeged 31:23
Nantes – Barcelona 25:32
Vive Kielce – PSG (sutra, Arena Sport 4)

pick szegedrkvardarsergej samsonenko
KOMENTARI

KOMENTARI