Sport Centar

Trbić: Zakon o sportu mora biti pokretač promjena, talenta imamo – sistem nemamo

Dvadesetsedmogodišnji Sarajlija, Tarik Trbić, približno desetak godina već aktivno radi u oblasti marketinga i komunikacija. Dugi niz godina obnašao je funkciju PR-a Fudbalskog kluba Sarajevo, bio je angažiran u nekoliko sportskih kolektiva, a danas je zaposlen u jednoj međunarodnoj organizaciji, koja djeluje u BiH i česti je gost predavač na temu oglašavanja o sportu na različitim domaćim i inostranim seminarima i edukacijama.

Trbić: Zakon o sportu mora biti pokretač promjena, talenta imamo – sistem nemamo

Dvadesetsedmogodišnji Sarajlija, Tarik Trbić, približno desetak godina već aktivno radi u oblasti marketinga i komunikacija. Dugi niz godina obnašao je funkciju PR-a Fudbalskog kluba Sarajevo, bio je angažiran u nekoliko sportskih kolektiva, a danas je zaposlen u jednoj međunarodnoj organizaciji, koja djeluje u BiH i česti je gost predavač na temu oglašavanja o sportu na različitim domaćim i inostranim seminarima i edukacijama.

S njim smo razgovarali o brojnim temama za sport, a neizostavna je bila svakako Fudbalski klub Sarajevo.

“Sarajevo je zasluženo osvojilo duplu krunu u ovoj sezoni. Nakon preuzimanja prvog mjesta u jesenjem dijelu sezone, tim Husrefa Musemića nije ispuštao tu poziciju do kraja gledajući sve statističke parametre, možemo zaključiti da je Bordo tim odigrao jednu od najboljih sezona za jedan klub u novijoj historiji Premijer lige BiH. Trofeji Sarajeva dobivaju na dodatnoj vrijednosti s obzirom na to da je klub gotovo u svakoj utakmici imao tri-četiri igrača ispod 21 godine starosti u početnom sastavu i nadam se da će takav trend uvršavanja mladih igrača u tim klub nastaviti i u budućnosti.

Smatram da se itekako može ostvariti sportski uspjeh uz dobro selektiran spoj mladih i starih igrača, a Sarajevo je to upravo potvrdilo u ovoj sezoni. I struka je na nedavno održanom izboru Kristalnih 11 prepoznala sjajne partije Sarajeva te je osam igrača uz trenera Musemića uvršteno u najbolji tim sezone. Sarajevo je i organizacijski izgledalo najbolje, na čemu čestitam administraciji kluba”, rekao je Trbić, dodavši:

“Kada pričamo općenito o premijerligaškoj sezoni, po meni najveće iznenađenje je Radnik iz Bijeljine. Iako su na početku sezone ostali bez jako bitnih igrača poput Martinovića, Beširovića, Franića i drugih, uspjeli su oformiti tim koji je izgledao sve bolje i bolje kako je sezona odmicala, te su izborili plasman u evropsko takmičenje. Razočarenje najveće je definitivno klub iz Siminog Hana. Bez jasnog plana i strategije su ušli u sezonu uz najave da žele biti jedno mjesto iznad Zrinjskog, a ovaj izuzetno skupo plaćeni kadar je gotovo do posljednjeg kola vodio borbu za opstanak”

Kako generalno komentarišete Premijer ligu BiH i njen trenutni kvalitet?

“Iako postoji zaista veliki potencijal, Premijer liga Bosne i Hercegovine ima brojne nedostatke s aspekta organizacije. Očito je da organizator takmičenja u svojim poslovnim planovima razvoj Premijer lige BiH ne stavlja među prve prioritete, te smatram da je formirane Udruženja klubova Premijer lige BiH od velike važnosti. Istina postoje određeni pomaci, ali je to sve zanemarivo u skladu s raspoloživim mogućnostima. Premijer liga Bosne i Hercegovine može biti jedna od najboljih regionalnih liga i na tom putu bitnu ulogu će igrati i sindikalno udruženje premijerligaša, osnivača Aldina Đidića, čije postojanje pozdravljam. Oni mogu adresirati određena pitanja i pokrenuti stvari vezano za status igrač i klubova, što je bitno ako uzmemo u obzirom apsolutnu nekonkurentnost između klubova ma kako to izgledalo u prvi mah.

Posljednji proces licenciranja klubova otkrio je sve nedostatke o kojim govorim, a tiču se objavljivanja financijskog poslovanja klubova, gdje je očito da pojedini klubovi krše zakone države i stvaraju značajnu prednost u odnosu na druge. Primjera radi, mnogo je teže opstati Sarajevu ili Željezničaru sa višemilionskim budžetima uz velike kontrole, dok drugi klubovi zaobilaze državu, stvaraju prednost u financiranju i imaju više novca na raspolaganju. Te oblasti se moraju regulirati i ista pravila moraju važiti za sve”

Premijer liga Bosne i Hercegovine jedna je od rijetkih liga na ovim prostorima koju nije moguće gledati u cijelom regionu…

“Kada govorimo u vrijednosti Premijer lige BiH kao proizvodu, teško je navesti preciznu cifru. Za Premijer ligu Bosne i Hercegovine nije izvršeno adekvatno brendiranje. Premijer liga BiH nema svoje kanale komunikacija, čak ni logotip lige ne možete pronaći u odgovarajućim standardima. Smatram da je potrebno formirati tijelo unutar Nogometnog saveza BiH koje će se samo i isključivo baviti promocijom domaćeg takmičenja. Ako marketing i press služba krovne kuće bh. saveza nemaju kapacitet time da se bave, vjerujem da bi predstavnici klubova jedva dočekali da budu involvirani u te procese jer je njima u najvećem interesu da se poveća atraktivitet domaće lige.

Istina je da gledajući kvalitet infrastrukture zaostajemo, ali kada je pitanje oglašavanja možemo biti lideri u regionu. Iz svoje perspektive mogu reći da više volim pogledati jedan susret Premijer lige BiH nego neku međunarodnu utakmicu, a vjerujem da je takvih na hiljade još. Kada govorimo o marketinškom potencijalu, on je ogroman. Premijer liga o Bosne i Hercegovine je ove sezone imala 33 kola, u svakom kolu četiri utakmice su bile u direktnom televizijskom prijenosu, dakle 132 utakmice, odnosno više od 11.000 minuta žive slike smo imali i u oglašivačkoj industriji to je ogromna vrijednost, no s tim potencijalom koji postoji mora se znati raditi.”

O potencijalu bh. lige govori i podatak da je nekoliko stranih investitora prisutno u Premijer ligi BiH. Da li klubovi uz njihovu pomoć zaista mogu napraviti razliku na terenu?

“Prilikom dolaska novih investitora u klub, uvijek postoji velika energija. Tako je primjera radi i u brojnim evropskim klubovima, gdje su vlasnici Chelseaja, Milana, PSG-a ili drugih klubova u svom inicijalnom ulaganju značajne iznose sredstava uložili u klubove. Svjedoci smo da je Fudbalski klub Sarajevo promijeno svoju vlasničku strukturu i ono što mene raduje jeste činjenica da je novi vlasnik iz Vijetnama očito jako zainteresiran za klub s obzirom na to da je već nekoliko puta boravio u Sarajevu. S druge strane, vrijedi se prisjetiti da je Vincent Tan na početku svog ulaganja mnogo toga uradio za klub, uz formiranje profesionalne Akademije, izgradnje Trening centra, te vraćanja nagomilanog duga prema državi.

Pitanje je kapaciteta menadžmenta kluba koliko u ovom trenutku s novim vlasnikom, koji, ponavljam, očito ima energiju i motiv, mogu isposlovati za klub i šta će zajedno odrediti kao prioritete za budućnost. Primjer kako loša komunikacija može naštetiti ugledu kluba iako postoji inostrani investitor je zenički Čelik. Bez jasnih struktura i rasporeda nadležnosti Čelik već dvije godine, uprkos investitoru iz Turske, stoji u mjestu, čak što više, u proteklim mjesecima smo gledali pozive na štrajk igrača, borbu za licencu i slično. Tako loša interna komunikacija šteti najviše klubu, a naravno i investitoru i suprotna je obećanjima datim navijačima kluba.”

Prebacimo se na drugi sport, odnosno rukomet. Naime, jedan ste od kandidata za upražnjeno mjesto generalnog sekretara Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine?

“Rukometom sam se bavio 15 godina i istina je da je bilo kontakata od strane pojedinih osoba iz Rukometnog Saveza BiH. U ovom trenutku ja nemam nikakve ambicije ka tome da preuzmem funkciju generalnog sekretara Rukometnog Saveza BiH i mogu reći da mi je jako žao što je rukomet u BiH u ovako nezavidnoj trenutnoj situaciji. Ipak odgovornost leži u samom Savezu, odnosno u najvišim tijelima ove organizacije.

Smatram da je izuzetno loš menadžerski potez bio taj što prije godinu dana nisu angažirali Kenana Magodu na mjesto generalnog sekretara, obzirom da je to osoba s višegodišnjim iskustvom u rukometu i svijetu biznisa, koja bi, vjerujem, sa svojim timom do sada promijenio stanje rukometa u državi. Ovako imamo situaciju sada da rukomet ide iz afere u aferu, bez bilo kakvog sistema i plana, a nijedna ozbiljna poslovna osoba u takvom okruženju neće htjeti da radi. Šteta zaista, jer je rukomet kao sport gotovo idealan za ovu područje, to je između ostalog potvrdio i Vardar iz Skoplja osvojivši rukometnu Ligu prvaka za ovu sezonu.”

Kako kometantarišete zakonsko uređenje sporta u Bosni i Hercegovini, odnosno stagnaciju po tom pitanju?

“Sport u Bosni i Hercegovini može doživjeti naglu ekspanziju. Potrebno je ovu oblast zakonski urediti. Nacrt zakona o sportu iz 2016. godine stoji negdje u ladici, umjesto da bude na dnevnom redu parlamenta, a isti bi mnogo toga unaprijedio. Također, u posljednjim mjesecima sve je više govora o zakonu o financiranju sportskih klubova, odnosno promjeni pravnog statusa klubova, što je dodatni zakonski akt koji bi povećao mogućnosti za sportske kolektive. Trenutno sport u BiH egzistira na nedovoljno transparentnim donacijama i podrškama različitih organa vlasti za lokalne klubove ili uz podršku pojedinca ili grupe entuzijasta svojoj zajednici.

To nije sistem i garant za stabilnu budućnosti i perspektivu razvoja sporta. Vjerujem da je međunarodna zajednica itekako zainteresirana za podršku sportu, brojnim istaknutim pojedincima i talentima, ali država mora napraviti prvi korak i zakonski na svojoj teritoriji uredi oblast sporta. Kvalitetan zakon o sportu mora biti pokretač promjena, jasno regulirati mogućnosti financiranja sportskih kolektiva, urediti djelovanje sportskih saveza, oblast edukacije trenera i svih ostalih učesnika u razvoju mladih u sportu, a sve do tada ćemo imati i imamo talenta na pretek, ali zbog nepostojanja sistema nemamo uspjeh.”

fksarajevorukometni savez bihtarik trbic
KOMENTARI

KOMENTARI

po4444
Gost

Znam da nema veze s člankom, ali da pohvalim redakciju SCSport.ba koja odlično radi svoj posao. Nema clickbaitova, nema vijesti o kojekakvim starletama. Svaka čast.

wpDiscuz