Sport Centar

Tradicija duga 42 godine: Narednog vikenda novo izdanje turnira “Višća Vahid – Meški“

Ove godine tradicionalni malonogometni turnir „Višća Vahid-Meški“, bit će održan 22. i 23. juna na sportskom igralištu u rodnom mjestu Edina Višće, Čuništa, Općina Olovo. Turnir će početi u 13.30 sati u subotu, 22. juna, a završetak je drugi dan, nedjelja, 23. juni.

Tradicija duga 42 godine: Narednog vikenda novo izdanje turnira “Višća Vahid – Meški“

Ove godine tradicionalni malonogometni turnir “Višća Vahid – Meški“, bit će održan 22. i 23. juna na sportskom igralištu u rodnom mjestu Edina Višće, Čuništa, Općina Olovo. Turnir će početi u 13.30 sati u subotu, 22. juna, a završetak je drugi dan, nedjelja, 23. juni.

Kako je ovaj turnir već prešao okvire malog sportskog događaja, te pošto se ovaj turnir održava čak 42 godine sa samo jednim prekidom i to u doba agresije na BiH u trajanju od 4 godine, red je da se upoznamo sa historijatom ovog turnira.

Fudbalski turnir u mjesnoj zajednici Čuništa, u opštini Olovo, započeo je davne 1978. godine. Od tada, ovaj turnir predstavlja jedan od najbrojnijih sportskih događaja u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine. Ovo malo mjesto od približno 1.000 stanovnika svake godine okuplja na desetine ekipa, te na stotine sportskih zaljubljenika, koji uživaju u dobrim fudbalskim utakmicama i čarolijama na, za njih, dobro poznatom terenu.

Uoči svakog turnira organizuje se prateći sadržaj tradicionanog i religijskog karaktera, gdje se posjeti mjesto na kojem počivaju oni, koji su pokrenuli turniru ili učestvovali u njemu, ili oni, koji su u periodu agresije nad Bosnom i Hercegovinom dali svoje živote, kao bi ova mala Mjesna zajednica opstala.

Bitno je istaći da je organizacija turnira na omladinskom Udruženju iz pomenute zajednice, koje okuplja entuzijaste iz ove Mjesne zajdenice i koji svake godine ulože brojne napore kako bi ovaj turnir opstao i ostao jednog od najkvalitetnijih u Bosni i Hercegovini.

Do početka agresije nad Bosnom i Hercegovinom turnir je okupljao ekipe iz lokalnih mjesnih zajednica regija Olova i Vareša, a u ratnom periodu od 1991. godine do 1995. godine nije održavan. Brojne generacije i dan dana prepričavaju kako je izgledao prvi turnir nakon stravične agresije nad Bosnom i Hercegovinom, kao dokaz radosti i sreće, što se mještani ponovo, nakon dugo godina straha, bola i patnje, ponovo mogu baviti fudbalom.

U periodu od 1996. do 2014. godine turnir se razvijao i imao sve više ekipa učesnica, u jednom trenutku dosegao je broj i od 40 ekipa učesnica, odnosno više od 220 takmičara. Ipak, suočeni sa brojnim finansijskim i logističkim problemima, održavanje turnira nije više bilo moguće u ovom formatu. No, prepoznajući snažnu povezanost stanovnika za fudbal, uz emotivnu povezanost sa rodnim krajem, bh. reprezentativac Edin Višća, od 2014. godine uključuje se u organizaciju.

Tim sportskih entizijasta okupljenih oko njega uložio je sve postojeće resurse i znanja kako bi turnir prerastao dotadašnje okvire. Edin Višća je pored direktne finansijske pomoći, doniorao i sportsku opremu, te je svojim idejama iz godine u godinu turnir doveo na taj nivo, da svake godine gotovo čitava malonogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvuje na ovom turniru, a broj gledalaca je iz godine u godinu sve veći.

Zahvaljujući njegovom angažmanu turnir je izašao iz granica Opštine i sada, postoji dio godine, kada u svim sportskim medijima u Bosni i Hercegovini jedno malo mjesto od svega 1.000 stanovnika dobije svoj oglasni prostor.

Danas ovaj turnir ima svoju facebook stranicu (https://www.facebook.com/turnircunista), turnir sude sudije iz elitnog ranga bh. fudbala i traje nekoliko dana. Uz to, zahvaljujući proširenim kapacitetima, turnir pored takmičarskog dijela uključuje i utakmice za veterane.

U proteklim godinama izgrađen je i novi, moderni toalet za posjetioce i mala svlačionica za ekipe i bitno je istači da takmičarske ekipe iz čitave Bosne i Hercegovine dolaze u ovaj kraj da igraju fudbal.

edin viscavišća vahid meski
KOMENTARI

KOMENTARI