Sport Centar

Tiha smjena: Mirza Hrustemović više nije selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci

Mirza Hrustemović više nije selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci.

Tiha smjena: Mirza Hrustemović više nije selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci

Mirza Hrustemović više nije selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci.

U dokumentu o razrješenju dužnosti, a koji ima pečat Saveza sjedeće odbojke BiH, do kojeg je došao N1, stoji da je Hrustemović razriješen dužnosti selektora reprezentacije po članu 37. statuta saveza, a koji predviđa, između ostalog, da upravni odbor može imenovati i razriješiti dužnosti selektora, ali i druge funkcionere saveza, ali u odluci SSO BiH nigdje ne piše pravi razlog Hrustemovićeve smjene. Taj dokument potpisan je 16. septembra ove godine.

Mirza Hrustemović, jednog od najtrofejnijih selektora svih vremena u svijetu sjedeće odbojke, za N1 je dao svoje viđenje njegove smjene.

Po meni je jaz generacije starih igrača i onih koji treba da dođu. Ja sam želio da napravimo smjenu generacija, kako bi mladi igrači preuzeli ono što smo napravili u prošlosti i kako bismo obezbijedili svijetlu budućnost reprezentacije. Želio sam da stariji igrači preuzmu određene savjetodavne uloge i funkcije u savezu, kako bismo imali bazu na kojoj će sjedeća odbojka biti prosperitetna i htio sam da se ostavi prostor mlađim igračima. Međutim, ti stariji igrači u reprezentaciji, poput Hamzića, Godinjaka i Medića inicirali su moju smjenu”, tvrdi Hrustemović.

Na pitanje kako igrači mogu inicirati smjenu selektora u Upravom odboru saveza, Hrustemović pojašnjava da u odboru sjede većinom delegati samih klubova, te da se u ovom slučaju radilo o koordinisanoj akciji koju je predvodio Sabahudin Delalić.

Ovaj put nakon Japana nije sazvana nikakva sjednica, kao što je to inače slučaj, kako bih ja podnio izvještaj o ostvarenim rezultatima na velikom takmičenju. Prije Japana zacrtali smo cilj da je svaka osvojena medalja uspjeh. Mi smo svoj cilj ostvarili, ali ja taj izvještaj na koncu nisam ni podnio kako bi on bio usvojen, ili ne. Sabahudin Delalić je umjesto toga izvršio svoj uticaj kao visokorangirani funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) i gdje god je mogao, od Sapne, Mostara, Bugojna itd. tražio da ja više ne budem selektor”, rekao je Hrustemović, te dodao:

Dževad Hamzić je nakon Japana rekao ‘Ili on, ili ja’, a Upravni odbor je napravio svoju odluku. On ima 52 godine, i ne znam koliko on misli još uvijek igrati, ali vjerovatno se vidi na Paraolimpijadi u Francuskoj. On i ostali stariji igrači time što ne žele ostaviti prostor mladima guše sjedeću odbojku, a to bi moglo imati ozbiljne posljedice po ovaj sport u našoj zemlji”, kaže naš sagovornik.

Na istoj iznenadnoj telefonskoj sjednici na kojoj je Mirza Hrustemović smijenjen sa mjesta selektora, na dnevnom redu bilo je i hitno imenovanje Ifeta Mahmutovića, koji bi trebao preuzeti ubjedljivo najuspješniju reprezentaciju koju BiH ima.

mirza hrustemovicreprezentacija bih u sjedecoj odbojci
KOMENTARI

KOMENTARI

Dobar, Loš, Zao
Gost

Mirza, Hvala ti za sve, u pravu si što se tiče podmladzivanja rep, gledajući neke utakmice u Tokiju, neki stariji nisu mogli diči g…. u na neke obične bačene lopte, nema energije!

sale
Gost

SDA??Daj razvali sve sto valja.Kakva je to bagra to je nevjerovatno.

wpDiscuz