Sport Centar

The Long Shot: Aduti zbog kojih treba vjerovati u uspjeh Bosnićevih Zmajeva na EP

Nikad lakše i nikad s mlađom ekipom, košarkaška reprezentacija BiH plasirala se na Evropsko prvenstvo. Za selekciju koja na kontinentalnom takmičenju nije bila šest godina podvig je tim veći jer je kolo prije kraja osigurala i prvo mjesto u grupi, ubjedljivom pobjedom nad Grcima u Rigi prije nekoliko dana.

The Long Shot: Aduti zbog kojih treba vjerovati u uspjeh Bosnićevih Zmajeva na EP

Nikad lakše i nikad s mlađom ekipom, košarkaška reprezentacija BiH plasirala se na Evropsko prvenstvo. Za selekciju koja na kontinentalnom takmičenju nije bila šest godina podvig je tim veći jer je kolo prije kraja osigurala i prvo mjesto u grupi, ubjedljivom pobjedom nad Grcima u Rigi prije nekoliko dana.

Ni najveći optimisti ne bi se usudili istaknuti prognozu da će redizajnirani nacionalni tim, popunjavan s nekoliko internacionalaca te mlađarijom iz regionalnih i domaćih klubova, zabilježiti pet pobjeda iz šest mečeva protiv suparnika kao što su Grčka, Latvija i Bugarska.

Timska je igra, ali svejedno svi znamo da je jedan čovjek ipak najzaslužniji za ovaj (neočekivani) uspjeh. Riječ je o remek-djelu Vedrana Bosnića, srčanog selektora koji insistira na visokom intenzitetu odbrane i pronalazi rješenja kada je suočen s velikim brojem otkaza.

U tri kvalifikacijska “prozora” baratao je s tri različita igračka kadra, ali svejedno uspijevao izvući najbolji rezultat. Ko se ikad bavio trenerskim poslom, zna koliko je to zahtjevno – svaki put iznova uigravati ekipu i opet pobjeđivati. Pritom je u taj isti tim instalirao i jedan kvalitet više.

“Vratili smo kult reprezentacije, što je uz odlazak na EP bio jedan od mojih velikih ciljeva. Svi koji su dio ovog projekta imaju odgovornost da daju svoj maksimum na terenu i van njega kako bismo bili još bolji u svakom segmentu”, kaže bh. selektor.

Kult reprezentacije. Izgubljeni pojam za koji smo počeli vjerovati da je zapravo mit. Ali, sad vidimo da to nije baš tako. Riječ je o skoro opipljivoj materiji koja očito daje neku dodatnu energiju Kamenjašu i Sulejmanoviću kada se bacaju na glavu u borbi za loptu, Laziću i Atiću da pucaju i pogađaju teške šuteve, Robersonu i Gegiću da vezanih očiju pronalaze saigrače u otvorenim pozicijama…

Ako ste pogledali izvrsni dokumentarac “The Long Shot” onda ste mogli vidjeti kako je stvoren taj kult reprezentacije. Gradili su ga momci i patriote koji su 1993. godine stavljali život na kocku kako bi predstavljali svoju domovinu na Evropskom prvenstvu i zatim osvojili osmo mjesto na tom takmičenju. Do danas, to je naš najbolji plasman na EP. Do danas, nismo više nikad prošli prvu fazu Eurobasketa.

Koliko može ova današnja ekipa Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu? To je baš “long shot” pitanje. Prije svega, zbog toga što se naredno EP održava tek u septembru naredne godine, do kada se mnoge okolnosti mogu promijeniti. Ali nije nam zabranjeno da maštamo i bavimo se prognozama na osnovu aduta koje trenutno držimo u rukama.

Za početak, prvim mjestom u grupi H osigurali smo povoljniju poziciju u žrijebu. To nije garancija da ćemo dobiti lakšu grupu s obzirom da je nekoliko velesila podbacilo u kvalifikacijama te će biti u slabijim “šeširima” (odakle će prijetiti upravo našoj reprezentaciji), ali realno je očekivati da ćemo dobiti barem jednog, uslovno govoreći, lakšeg rivala.

Naš sljedeći as iz rukava zove se Jusuf Nurkić. Ako bude zdrav, košarkaš Portlanda trebao bi se savršeno uklopiti u Bosnićevu koncepciju. Jedan je od najboljih NBA centara u pick’n’roll igri, što će za selektora BiH predstavljati pravu poslasticu kada bude crtao akcije s kojima ćemo napasti protivnike na Eurobasketu. Da ne govorimo kako će njegovo prisustvo generalno podići kvalitet tima na obje strane parketa.

Sljedeća jaka karta je, naravno, “coach”. Vedran Bosnić je trener euroligaške budućnosti, napisao sam još prije nekoliko godina, a on je svakim novim uspjehom bliži tim visinama. Vjerujem kako će upravo Eurobasket biti njegov masterpiece. Tokom kvalifikacija je znao osvanuti s bilježnicom u rukama, analizirajući do jutra protivnike. Kako li će tek “obraditi” naše suparnike na EP. Ne bih im bio u koži, Bosnić će znati šta su doručkovali i kojeg od njih muče problemi sa leđima.

Last but not least – naš četvrti i posljednji adut možda je i najjači. Zajedništvo kakvom rijetko svjedočimo, braća u žutim i plavim dresovima spremna ginuti u svakoj utakmici kao da se rješava pitanje života i smrti. Spona koja ih veže dovoljno je jaka da izdrži i najteži teret. Samo vrhunski šampioni znaju koliko je bitno to jedinstvo svlačionice. Konačno oružje. Kult reprezentacije.

emir sulejmanoviceurobasket 2022john robersonjusuf nurkickenan kamenjasthe long shotvedran bosnic
KOMENTARI

KOMENTARI

Dobar, Loš, Zao
Gost

Svaka čast, lijepo sročeno, Svaka čast Zmajevima, Svaka čast Vedran!

Skoro svima ruka na srcu...TU je ta stvar!
Gost
Skoro svima ruka na srcu...TU je ta stvar!

Nije onda ni cudo akd se igra SRCEM!

wpDiscuz