Sport Centar

Terzić: Drago mi je što ćemo igrati s Mađarskom u baražu, ali prvi korak je Rumunija

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je saznala ime potencijalnog protivnika u baražu za Svjetsko prvenstvo.

Terzić: Drago mi je što ćemo igrati s Mađarskom u baražu, ali prvi korak je Rumunija

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je saznala ime potencijalnog protivnika u baražu za Svjetsko prvenstvo.

Posljednja prepreka izabranicima selektora Bilala Šumana, ukoliko u predbaražu elimišu Rumuniju, bit će selekcija Mađarske.

Ako iko poznaje mađarski rukomet i selekciju ove zemlje, onda je to kapiten našeg nacionalnog tima Mirsad Terzić koji od 2009. godine nosi dres Veszprema, mađarskog rukometnog velikana čije će redove napustiti ovoga ljeta.

“Mislim da nam je trenutno svejedno koga smo dobili, makar ja tako smatram. Mi prvenstveno prvo moramo razmišljati o Rumuniji, jer nam je to korak koji trebamo napraviti kako bismo se uopće sastali sa Mađarskom”, kazao je za Faktor kapiten rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirsad Terzić.

Žrijeb je mogao možda biti i povoljniji, mogao je biti i neugodniji po nas, ali rukometaš koji je “specijalizirao” igru u odbrani kaže da mu je drago zbog dvomeča sa Mađarima.

“Iskreno mi je drago što ćemo igrati s Mađarskom. Mislim da će to biti dobar dvomeč. Oni su selekcija s kojom se može igrati. Mlada su ekipa, novi trener je tu, novi sistem igre i izuzetno ih dobro poznajem”, naglasio je Terzić, te dodao:

“Oni su napravili par iznenađenja. Osjetila se ta smjena generacija, ali sigurno će ubrzo isplivati u prvi plan. Definitivno su ekipa koja ima budućnost”.

Mađarski klupski rukomet dosta je jak. Pored Terzićevog Veszprema tu je i PICK Szeged, a upravo ova dva tima u posljednjih nekoliko sezona angažovali su brojna zvučna imena evropskog i svjetskog rukometa. To je i jedan od razloga što mladi mađarski rukometaši teže dobijaju priliku u ova dva tima.

“Trenutno u mađarskoj reprezentaciji ima mnogo mladih igrača, a skoro svi su iz mađarskog prvenstva. Sigurno da njima nije lako doći do Szegeda ili Veszprema, jer tu su velika ulaganja, a samim tim i očekivanja. Mađarska kao savez mnogo podstiče i ulaže u mlade igrače. Rukomet je sport broj jedan u Mađarskoj”, kaže rukometaš koji je s Veszpremom osvojio po devet šampionskih titula i pehara Kupa Mađarske.

Terzić i Veszprem nisu bili miljenici sreće kada je riječ o Ligi prvaka. Izgubili su tri finala elitnog klupskog takmičenja, no kapiten rukometnih Zmajeva nada se da bi se najvažnijim klupskim trofejem mogao okititi u oproštajnoj sezoni.

“Nakon 11 godina u klubu kao što je Veszprem mogu samo reći da mi je bilo veliko zadovoljstvo i čast biti dio jedne tako velike ere. Međutim, karijera ide dalje, a u svemu mi je najvažnije da me zdravlje dobro služi”, rekao je Terzić na kraju razgovora za Faktor.

mirsad terzic
KOMENTARI

KOMENTARI